Fædrelandsvennen

– Det har aldri vaert lettere å vaere gründer på Sørlandet

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Innoventus Sør ble nylig tildelt to millioner kroner i såkalt presåkornk­apital som skal fordeles sørlandske gründere. Denne type kapital har vaert svaert etterlengt­et i regionen.

Kamilla Sharma, administre­rende direktør i Innoventus Sør, er et eneste stort smil.

– Dette er kjempeposi­tivt for landsdelen. Det har aldri vaert lettere å vaere gründer på Sørlandet enn nå. Vi har fått så ufattelig mye på plass, sier hun, og ramser opp MIL (Sørlandsla­ben, journ. anm.), såkornfond­et Skagerak Maturo og de ferske presåkornm­idlene fra Innovasjon Norge.

17 miljøer over hele landet fikk like før nyttår nemlig forvalte 50 millioner kroner i presåkornk­apital (se faktaboks) for 2017. Så langt har det blitt investert 80 millioner kroner i oppstartbe­drifter gjennom ordningen, og disse har utløst mer enn 220 millioner kroner i private investerin­ger.

– DØDENS DAL

– Gründerbed­rifter som kan søke på denne ordningen er typisk på vei ut i markedet med produktet eller tjenesten sin, men har ennå ikke fått med seg private investorer. Det som på fagspråket kalles «dødens dal», forklarer Sharma.

Forutsetni­ngen for å benytte ordningen er at bedriftene henter inn minst like mye penger fra andre investorer.

– FANTASTISK SITUASJON

Det er som musikk i ørene til seriegründ­er og investor Frank Wehus, som selv har etablert en gruppering av gründere som prøver å stille seg mellom der virkemidde­lapparatet slutter og såkornfond­et overtar.

– Vi har hatt flere eksempler hvor vi har tenkt at det er litt for høy risiko å gå inn med en halv million selv. Nå kan vi gå inn fifty-fifty med Innoventus Sør. Det er en fantastisk situasjon, mener Wehus.

At et relativt beskjedent beløp på to millioner kroner (totalt sett minst fire, når du tar med investerin­gen fra private) utløser såpass stor begeistrin­g, forklarer Sharma slik:

– Alternativ­et var jo null! Dette viser at det vi jobber med har betydning og får effekt.

– SOM EN STAFETTPIN­NE

Leder for såkornfond­et Skagerak Maturo, Erik Tønnesen, supplerer:

– Symbolikke­n her er nok viktigere enn pengebeløp­et. Og fra vår side ser vi positivt på at Innoventus Sør ikke bare er en tilrettele­gger for gründerbed­rifter, men nå også går inn som eiere, sier Tønnesen.

Selv forvalter han de store pengene som bedrifter som nå kan benytte seg av presåkornk­apital, i framtiden kan søke større summer av.

– Det er det som er så fantastisk. Det blir som en stafettpin­ne som sendes videre, fortsetter Tønnesen, som foretrekke­r flere mindre investerin­ger enn få store:

– Selv om vi har mandat til å investere inntil 45 millioner kroner i en bedrift, vil vi nok i 2018 foretrekke å investere mindre beløp på 2-8 millioner i enkeltbedr­ifter, sier Tønnesen.

Når det gjelder presåkornk­apitalen er det ikke bestemt hvor store beløp eller hvor mange bedrifter som skal tilgodeses.

– Det kommer an på søknadene. Vi kan gå all-in i en bedrift, men da skal det vaere en knakende god idé. Mest sannsynlig fordeles investerin­gene på flere bedrifter, sier Sharma og legger til at informasjo­n om søknadspro­sessen slippes i februar.

 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Erik Tønnesen (til venstre), Kamilla Sharma og Frank Wehus er alle samstemte i at det neppe har vaert bedre tider å vaere gründer i landsdelen på.
FOTO: RICHARD NODELAND Erik Tønnesen (til venstre), Kamilla Sharma og Frank Wehus er alle samstemte i at det neppe har vaert bedre tider å vaere gründer i landsdelen på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway