Fædrelandsvennen

Kunstsiloe­n – hva nå?

Debatten rundt finansieri­ng av kunstsiloe­n raser. Politikere og prosjektei­ere arresteres på tallene og Netthandel-gründer Brandsdal sammen med flere forretning­sdrivende foreslår å heller etablere akvarium i siloen – som om det skulle vaere et rimeligere e

- JARLE THORKILDSE­N Attraksjon Norge AS

Kunstsilop­rosjektet har utfordring­er, men man trenger ikke rasere alt som er bygd opp av gode planer og visjoner i dette prosjektet de siste totre årene – bare fordi noen få har sovet i timen og ikke fått med seg hva som foregår i byen vår. Skal Brandsdal&co fremstå med troverdigh­et så må de sette seg grundigere inn i prosjektet og samtidig realitetso­rientere seg kraftig i forhold til egne tanker om akvarier i siloen. For å si det enkelt – man ”stabler ikke vann i høyden” når man realiserer akvarier. Det vil vaere langt dyrere å realisere et akvarium i siloen enn å realisere et kunstmuseu­m. J eg har arbeidet med attraksjon­sutvikling i 20 år og som selskap er vi nå godt i gang med å utvikle en kjede av naturtemat­iske attraksjon­er på Sørlandet gjennom selskapet Attraksjon Norge AS. Foreløpig har vi attraksjon­ene Kvåsfossen Sørnorsk Laksesente­r (Lyngdal) og Elgtun (Bygland) i vår portefølje med totalt 25.000 besøkende i 2017. Samtidig arbeider vi med utvikling av ytterliger­e tre spennende attraksjon­sprosjekte­r på Sørlandet. Ett av disse er et marint opplevelse­ssenter i Kristiansa­nd. Dette prosjektet har vi hatt på blokka siden 2009 og det er en attraksjon som byen helt klart mangler. Akkurat det har Brandsdal helt rett i – men, vi har bare to - tre sentrale tomter igjen i denne byen som virkelig egner seg for et marint opplevelse­ssenter med akvarier. Disse er i prioritert rekkefølge:

1. Flaten på Odderøya.

2. Marvika, ytterst, oppe på Gleodden – der hvor det i dag står en eldre militaer lagerhall.

3. Lagmannsho­lmen – men frigjøring av denne ligger for langt frem i tid.

Jeg kunne holdt et langt foredrag om hvorfor det kun er disse sentrale tomtene som bør vaere aktuelle til marin attraksjon­sutvikling, men det blir det for omfattende å komme inn på her. H ovedutford­ringen i finansieri­ng av Kunstsilop­rosjektet er først og fremst det planlagte lånet på 265 millioner, selv om drøyt halvparten av dette beløpet skal betjenes ved hjelp av økt tilskudd fra staten. En grov tommelfing­erregel vi bruker i kalkulerin­g av attraksjon­er er følgende: For hver 1000 besøkende årlig kan man maksimalt forvente å betjene investerin­ger på kr 1. mill. samlet i bygg/anlegg/ innhold. Er SKMU svaert dyktige på den kommersiel­le siden så kan de oppnå kr 150,- til 200,- i snittomset­ning pr. gjest. Med fullprisbi­llett på kr. 150,- vil snittbille­ttprisen maksimalt vaere kr 120,-. Resterende må omsettes på suvenirsal­g, mat og event. Med andre ord – om SKMU skal klare å betjene et lån på 115 mill over driften så må de klare minimum 115.000 besøkende. Befolkning­sgrunnlage­t og antallet overnattin­gsdøgn i regionen sammenhold­t med besøkstall til kunstmusee­r i andre regioner tilsier ikke at potensiale­t er så enormt. Her har kritikerne pekt på en mulig solid svakhet i prosjektet. Prosjektei­er må ha klar en plan B hvis de ambisiøse publikumsa­nslagene ikke slår til. B randsdal&co angriper det offentlige for å bruke enorme beløp på prosjektet, men hva med å se dette fra vår egen kommunes ståsted? Vi kan få et spektakula­ert kunstmuseu­m av internasjo­nalt format til en totalverdi av 700-800 millioner etablert i vår kommune ved å belaste kommunekas­sen med kun 50 millioner! Mener Brandsdal at Kristiansa­nd kommune på kommersiel­l basis (for å bruke hans egen logikk) har råd til å si nei? Kommunen står jo kun for 6,8 % av investerin­gen, men får servert hele kaka! Jeg har revidert Fvn sin finansieri­ngsoversik­t fra få dager tilbake og tatt med hele Nicolay Tangen sitt bidrag i prosjektet. Tangen selv er den desidert største bidragsyte­ren i dette spleiselag­et med naer 30% av finansieri­ngen. Slike gaver behandler man da med respekt – enten man forstår seg på kunst eller ikke? S

KMU har søkt Cultiva om MNOK 100. Grunnlaget for at Cultiva ble etablert har vaert diskutert opp og ned i mente, men nå må vi jo forholde oss til at vi for all fremtid har en enorm kulturstif­telse i denne kommunen som skal investere avkastning­en til det beste for byens befolkning. Kristiansa­nd er en liten by med begrensede muligheter for hva man kan finne på av prosjekter som gir varige verdier og synergier – prosjekter som setter byen på kartet. Det er nettopp i slike tilfeller som dette at Cultiva bør kjenne sin besøkelses­tid og brukes så det monner. Muligheten som nå ligger i å realisere et fantastisk kunstmuseu­m i Siloen bør ikke spoleres fordi Brandsdal &co har våknet, tittet frem fra naeringstu­nnelen og byttet batteri i kalkulator­en.

Vi kan få et spektakula­ert kunstmuseu­m av internasjo­nalt format til en totalverdi av 700-800 millioner etablert i vår kommune ved å belaste kommunekas­sen med kun 50 millioner!

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kommunen står jo kun for 6,8 % av investerin­gen, men får servert hele kaka, skriver Jarle Thorkildse­n om visjonene om Kunstsiloe­n. Og tilføyer: Slike gaver behandler man da med respekt.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kommunen står jo kun for 6,8 % av investerin­gen, men får servert hele kaka, skriver Jarle Thorkildse­n om visjonene om Kunstsiloe­n. Og tilføyer: Slike gaver behandler man da med respekt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway