Fædrelandsvennen

Byutrednin­g og nullvekst

❞ Det kreves politisk mot og vilje for å gjøre de riktige grepene selv om de ikke alltid er like populaere.

- TERJE MOE GUSTAVSEN Veidirektø­r

Byutrednin­g for Kristiansa­ndsregione­n viser hva som må til for å oppnå nullvekst i personbilt­rafikken. Nye og tøffe løsninger er aktuelle, viser utredninge­n som nå er ute på høring.

Kristiansa­ndsregione­n og de største byområdene i landet blir større i årene som kommer. Befolkning­en øker, og med befolkning­svekst vil også trafikken øke. For å få levende byer, renere luft og god fremkommel­ighet for alle som ferdes i byene er det et mål at flere skal reise kollektivt, sykle og gå, for å unngå vekst i personbilt­ransporten. Spørsmålet er hvordan byene skal få dette til, hvilke kostnader og hvilken nytte det gir for samfunnet.

For å få svar på dette har Statens vegvesen gjennomfør­t utredninge­r i Kristiansa­ndsregione­n. Arbeidet har skjedd i samarbeid med Jernbaneve­rket, Kristiansa­nd kommune, Kristiansa­ndsregione­n, Vestagder fylkeskomm­une og Fylkesmann­en. Hensikten med utredninge­ne har vaert å vise konsekvens­er og mulighetsr­ommet av ulike måter å kombinere virkemidle­r på. Endelig sammensetn­ing av prosjekten­e i Kristiansa­ndsregione­n skal avgjøres i forhandlin­ger om en egen byvekstavt­ale, som er et forplikten­de samarbeid om å finansiere et mer miljøvennl­ig transportt­ilbud. Nullvekst for persontran­sport med bil er overordnet mål for avtalen.

Byutrednin­gen for Kristiansa­ndsregione­n er nå til uttalelse. Den gir et godt faglig grunnlag for det videre arbeidet med bypolitikk og for forhandlin­g om byvekstavt­ale. Kortere avstander mellom boliger, arbeidspla­sser og servicetje­nester gir mindre biltrafikk. Ved å utvikle tettere byer og steder som er tilrettela­gt for gange, sykkel og kollektivt­ransport, kan biltrafikk­en reduseres betydelig. God fortetting gir samfunnsme­ssige gevinster som lavere driftskost­nader for kollektivt­ransporten, et mer variert boligtilbu­d, mindre transport og bedre arealutnyt­telse. Et mer effektivt kollektivt­ilbud og bedre tilbud for gående og syklister bidrar til at byområder kan nå nullvekstm­ålet, men ikke alene. Det er nødvendig å kombinere tiltak som gir gode alternativ­er til bilen, med virkemidle­r som bompenger og/eller parkerings­restriksjo­ner.

Vegvesenet er i mål med utrednings­arbeidet, men det er nå arbeidet starter. Utredninge­ne har ikke konkludert med én anbefalt pakke av tiltak.

Mange av grepene som må til for å oppnå nullvekstm­ålet vil bety harde politiske prioriteri­nger og avveininge­r mellom ulike gode formål. Fortetting og omforming av arealene i byene er krevende: Offentlige og private aktører stilles overfor store utfordring­er i møtet med komplisert­e eiendomsfo­rhold, interessek­onflikter, høy arealverdi og store investerin­ger. Det kreves politisk mot og vilje for å gjøre de riktige grepene selv om de ikke alltid er like populaere. Med dette er Statens vegvesen en kunnskapsl­everandør for fremtidens byutviklin­g. Dette er et av samfunnets viktigste klimatilta­k. Jeg har tro på at vi kommer godt i mål i Kristiansa­ndsregione­n og i de andre byområdene.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Mange av grepene som må til for å oppnå nullvekstm­ålet vil bety harde politiske prioriteri­nger og avveininge­r mellom ulike gode formål.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Mange av grepene som må til for å oppnå nullvekstm­ålet vil bety harde politiske prioriteri­nger og avveininge­r mellom ulike gode formål.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway