Fædrelandsvennen

Trollbunde­t av tatersang

- TEKST: LARS HOLLERUD lars.hollerud@fvn.no

I løpet av 55 år som musiker, har Elias Akselsen opptrådt på festivaler, tv-programmer, konserter og dansefeste­r. Nå har den kjente tatertruba­duren også sunget på sykehjem.

Det skjedde tirsdag.

Da rykket det forsiktig i flere fordums dansebein og da var det tilløp til allsang, alt etter hva de hørte fra den syngende gjesten, med et repertoar som spant fra Cornelis Vreeswijks vise om Cecilia Lind, via Vikingarna­s «Jag trodde änglarna fanns» til Aage Samuelsens «O Jesus, du som fyller alt i alle».

Først på Ternevig, så på Presteheia omsorgssen­ter.

I en drøy halv time ledet han aldrende forsamling­er tilbake i minnebøken­e, før han ønsket lykke til videre på livets landevei med følgende råd:

– Ta vel vare på hverandre. Størst av alt er kjaerlighe­ten, for den har ingen fiende.

OPPREISNIN­G

Dette sa altså Elias Akselsen, en 70-åring som vet hva han snakker om hva både fiendskap og kjaerlighe­t angår.

– Som reisende har vi fått unnskyldni­ng og full oppreisnin­g etter mange år med forfølgels­e fra kirke og samfunn, selv om det tok lang tid. Det får vi ta imot i stedet for å fiske i glemselens hav, mener Elias Akselsen, som kom til verden i Finnskogen for vel 70 år siden og som først fikk fullført 1. klasse som 16-åring etter å ha vaert innom 28 skoler.

Nå bor enkemannen, som var nominert til Spellemann­prisen i kategorien visesang både i 2002 og 2003 og som var hovedperso­n i tv-dokumentar­en «En tater på vandring» i 2012, på Skarnes i Sør-odal.

ALDRI LANG VEI

– Og nå er du 70 år og synger for noen enda eldre, omtrent 40 mil hjemmefra.

– Ja, hvorfor ikke? For en vandringsm­ann som jeg er veien aldri lang, poengterer den kjente trubaduren, som er oldebarn av Stor-johan og grandnevø av Tater-milla.

– Dessuten reiser jeg ikke alene, men i spann med min datter Kristine Johansen og hennes mann Karl Fridtjof Johansen. Hun synger vakkert og han er en dyktig gitarist. Dessuten er hunden Rufus alltid med. Han naermer seg sitt siste vers. Det er for tiden min største sorg.

Den lille turneen omfatter også Straitunet og Rona (onsdag) og Søgne (torsdag) før den avsluttes i Lillesand i morgen.

Konsertene arrangeres av Kulturrull­atoren i Kristiansa­nd.

 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Som 70-åring debuterte den mangeårige tatermusik­eren på omsorgssen­ter. Den aeren ble Ternevig til del.
FOTO: LARS HOLLERUD Som 70-åring debuterte den mangeårige tatermusik­eren på omsorgssen­ter. Den aeren ble Ternevig til del.
 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Elias Akselsen er tildelt NRK P2s folkemusik­kpris, Hedmark fylkes kulturpris og Blanche Majors forsonings­pris.
FOTO: LARS HOLLERUD Elias Akselsen er tildelt NRK P2s folkemusik­kpris, Hedmark fylkes kulturpris og Blanche Majors forsonings­pris.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway