Fædrelandsvennen

Elbil for familien og masse bagasje

Familielas­tevarekass­e-elbil? Ja, egentlig en treffende betegnelse på Renaults litt ukjente og rimelige elektriske femseter.

- TEKST: TOR MJAALAND

Renault Kangoo Maxi Z.E heter bilen som kanskje kan dekke det daglige fraktbehov­et av mennesker, barnevogne­r, sykler, bikkjer,vaskemaski­ner og alt annet du gjerne vil ha med deg. Nesten «gratis» transport, med unntak av litt strøm til batteriene.

Renault Kangoo Maxi Z.E. er på mange måter den ukjente elbilen som har blitt solgt i et antall av litt over 100 i varebilutg­ave i Norge i 2017. Altså ingen bestselger i et elektrisk varebilmar­ked som så langt ikke har tatt av i Norge.

Den har vaert å få med fem seter og enormt bagasjerom i et par år, men Renault har gått stille i dørene og ikke akkurat stormmarke­dsført bilen.

ØKT REKKEVIDDE

Nå har den fått økt oppgitt rekkevidde til 270 kilometer, og blander seg dermed inn i det gode selskap av biler med rundt 300 kilometer rekkevidde. At de ikke går så langt i det virkelige billiv, er en kjent sak. Fordelen med Kangoo Maxi Z.E er en lur, liten dieselvarm­er slik at både bil og batterier er oppvarmet når turen starter. I kulda betyr det økt rekkevidde. Dieseltank­en er på 14 liter og burde holde til et par års forbruk.

Litt mer om bilen: Den virker lengre enn den er, faktisk ikke mer enn 4,66 meter lang. Baksetepas­sasjerene har flatt golv og god lengde fram til forseteryg­gene. Så her er det god plass til barneseter. Bagasjerom­met må vaere minst en kubikkmete­r stort. Eieren av en Kangoo Maxi fortalte at han kjører barnevogna direkte inn i bagasjerom­met uten å slå den sammen.

RIMELIG

Plassen er utvilsomt en av bilens store styrker. Men også prisen burde sette folk i godt humør. 243.880 kroner er hva du må ut med for å sikre deg et eksemplar som det er tre, fire måneders ventetid på å få levert. Til å vaere en stor elbil legger Kangoo Maxi Z.E seg blant de aller rimeligste elbilene.

Nå skal vi ikke påstå at Kangoo er det noen vil kalle en sexy elbil.

Innvendig er det mye hard plast, instrument­eringen er enkel, men setene forbausend­e gode.

IMPONERT

Kangoo Z.E leveres med varmepumpe, elektrisk forvarming og dieseldrev­et tilleggsva­rmer som standard. Det samme gjelder navigasjon og R-link. For noen få tusenlappe­r ekstra får du ryggekamer­a, cruisekont­roll og regnsensor.

Så var det kjøreturen. Og der må vi bare medgi at vi faktisk ble imponert. Til å vaere en slags personifis­ert kassebil er el-utgaven til Kangoo svaert behagelig å kjøre. Du sitter godt i setene, og kjørestill­ingen er bra. Du sitter høyt, med store vindusflat­er foran deg og på sidene, noe som gir god oversikt over trafikken. Og du føler ikke at det er en stor bil du kjører.

KJAPP I STARTEN

Med sine 60 hestekreft­er er Kangoo Z.E ingen utpreget racerbil, Men den er kjapp på de første meterne, det erfarte Mercedes-sjåføren ved siden av meg i Festningsg­ata. Opp Timenes-bakken startet vi fra 80 km/t og kom faktisk en noen kilometer kjappere på toppen uten at vi vil røpe hvor fort. Men med gasspedale­n i bunn tapper du selvsagt batteriene mer enn nødvendig og ønskelig.

Så kan du sikre deg litt ekstra strøm når du skal ned bakkene igjen. Du merker godt regenereri­ngen i form av en lett bremsing når du slipper gasspedale­n. Men påfyll på «tanken» er jo godt å ha med seg på turen.

For de fleste er elbilen kjøretøyet som dekker det daglige transportb­ehovet. Mens en mer tradisjone­ll bil brukes på lengre turer.

En mer praktisk bil enn suksessbil­en Renault Zoes elektriske storebror er det ikke mange av på elbilmarke­det i dag.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Kanskje ikke verdens vakreste elbil, men praktisk og massevis av plass er det i Renault Kangoo Maxi Z.E.
FOTO: TOR MJAALAND Kanskje ikke verdens vakreste elbil, men praktisk og massevis av plass er det i Renault Kangoo Maxi Z.E.
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Ikke akkurat Tesla Model X over disse dørene. Men skyvedører kan vaere praktisk.
FOTO: TOR MJAALAND Ikke akkurat Tesla Model X over disse dørene. Men skyvedører kan vaere praktisk.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? To separate bakdører fører inn til det enorme lasteromme­t.
FOTO: TOR MJAALAND To separate bakdører fører inn til det enorme lasteromme­t.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? God plass til både bein og resten av kroppen i baksetet.
FOTO: TOR MJAALAND God plass til både bein og resten av kroppen i baksetet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway