Fædrelandsvennen

«Smarttelef­on» på fire hjul fra Kina

- TOR MJAALAND

Er dette bilen som skal gi kinesisk bilproduks­jon et løft i Norge? Med sterke salgstall for elbiler på Tesla-nivå, er det mye som tyder på en slik utvikling.

Allerede neste år kan det vaere klart for et nytt kinesisk bilmerke i Norge. Byton heter merket, og den første bilen blir en elektrisk suv som også kan bli første kinesiske bilen i Norge, skriver nettstedet motor.no. Byton ble vist fram som konseptmod­ell i Las Vegas denne uka.

Det er utvilsomt mye spennende ved denne bilen. De utvendige speilene er byttet ut med kameraer som «ser» bakover. Med roterende forseter kan du kommuniser­e med personene bak. Så her er det åpenbart planlagt for selvkjørin­g. Og ingen slår Byton foreløpig når det gjelder skjermstør­relse. Dashbordet består nemlig av en 1,25 meter lang berøringss­kjerm der det meste kan stemmestyr­es.

TENKE NYTT

Byton ble startet av tidligere ansatte i blant annet Tesla og BMW, som også har erfaring fra ledende stillinger i Google og Apple. Selskapet tjuvstarte­t den enorme Ces-messen i Las Vegas med å lansere sitt nye elbilkonse­pt søndag.

– Det er på tide å tenke nytt om bilen, het det innledning­s- vis da konseptbil­en ble presentert. Og det virker som om Byton-designerne har gjort nettopp det. Mest iøynefalle­nde er den nevnte gigantskje­rmen som dekker nesten hele dashbordet. Touchskjer­m innfelt i selve rattet, har vi heler ikke sett før. Baksetene har også to store skjermer med webkamera.

Både setene foran og bak kan justeres, og setene foran kan attpåtil roteres 12 grader innover for å gi passasjere­ne i baksetet bedre utsyn til dashbordsk­jermen. På mange måter er Byton en smarttelef­on på fire hjul med touchskjer­mer overalt, stemmestyr­ing gjennom Amazon Alexa, ansiktsgje­nkjenning og støtte for kjapp datafart med 5G.

45.000 DOLLAR

Konseptbil­en vil komme i to utgaver der billigste modell får et batteri på 71 kwh, 400 kilometer rekkevidde, bakhjulstr­ekk og 272 hestekreft­er. Toppmodell­en leveres med 95 kwh batteri, 520 kilometer rekkevidde, firhjulstr­ekk og 476 hester.

Prismessig varsler Byton at bilen vil starte på 45.000 dollar. Byton hevder at dette vil bli den første rimelige elbilen på markedet som fyller kravene til å vaere nummer én-bilen for en familie.

 ?? FOTO: BYTON ?? Her er konseptbil­en Byton som ble vist i Las Vegas denne uka.
FOTO: BYTON Her er konseptbil­en Byton som ble vist i Las Vegas denne uka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway