Fædrelandsvennen

Samme segment – løst påulikt vis

Kia og Opel prøver seg med to små biler i crossover-segmentet. Den ene er ganske praktisk, den andre er rimelig morsom.

- TEKST: MORTEN ABRAHAMSEN

Små suv-er, eller crossover som de ofte kalles, er blitt svaert populaere de senere årene. Der de vanlige suv-ene langt på vei har erstattet stasjonsvo­gnen, har de mindre utgavene spist seg inn på resten av familie- og kompaktbil­enes territoriu­m.

MASSEMARKE­D

Dette en biltype alle fabrikante­r med massemarke­dsambisjon­er må ha. Opel har vaert tynt besatt her. De har Mokka X, et General Motors-produkt som ikke har hatt spesielt god respons i det norske markedet.

Nå kommer de med to til, som er basert på plattforme­r fra deres nye eiere, PSA, selv om det nok er planlagt lenge før overtakels­en fant sted i år. Grandland X er mellomstor, mens bilen her, Crossland X, er en relativt liten bil i sjangeren.

Kia har hatt de større utgavene som Sportage og Sorento en god stund, pluss at de i 2016 kom med Niro som ikke er helt kompaktbil, ikke helt suv, med andre ord noe som gjerne kalles en crossover.

Med Stonic ruller de ut en bil som er 25 centimeter kortere enn Niro, men med litt høyere bakkeklari­ng. Stonic er også designet som en langt kulere bil. Mer bredbent og med markerte hjulbuer og godt synlige plastforst­erkninger.

OPPJAZZA KOMPAKTBIL

Opel Crossland X er langt tammere når det kommer til utseende. Crossland X har valgt å legge seg på den streite linjen, der det skal vaere praktisk i en liten boks.

Den er ti centimeter lengre enn Stonic, og byr med det på noe mer plass, uten at noen av dem tar steget ut av det kompakte.

Stonic minner mest om en oppjazza kompaktbil, og tar med seg ganske artige kjøreegens­kaper på veien. Med et såpass tøft ytre bør man sitte igjen med noe som sjåfør også, og det har Kia klart.

Motorene i begge bilene er knøttsmå, moderne saker, med turbo og tre sylindre. I Kiaen er ikke volumet på én liter en gang.

Det vil si syltynt dreiemomen­t, 172 newtonmete­r i Stonic, litt mer i Crossland X. Mens maks effekt, på henholdsvi­s 120 og 110 hestekreft­er, inntreffer ved 6000 og 5500 omdreining­er per minutt. Det gjør at begge motorene ber om en ivrig gassfot om man vil ha noe respons.

I Stonic er det en tett og fin manuell girkasse, mens Crossland Xutgaven vi testet har automat.

MORSOMT PREG

Opelen klarer aldri å framstå som noe annet enn sedat, mens Kias fine girkasse bidrar til at Stonic får et morsomt preg. Ikke akkurat noen utpreget heftig bil, men artig på småbilens vis. Med ett hjul i hvert hjørne og et stabilt og fint grep i svinger.

Crossland X er for så vidt greit satt opp den også, men føles litt mer som en høy bil med kort akselavsta­nd, og gynger mer.

Gjennom den samme testrunden på vel ti mil av variert art end- te begge bilene opp med nøyaktig samme forbruk, 0,63 liter per mil. Det er saerlig bykjøring, der det ser ut som turtallsnå­len stadig vekk får støt, som tømmer tanken.

Med litt større volum innvendig er det ikke så rart Crossland X er noe mer praktisk, og har størst bagasjerom. Der sitter man også høyere, som på en krakk, mens Stonic har lagt seg på en mer senket seteposisj­on, som i en kompaktbil.

Omtrent her ligger også bilenes essens. Stonic har et navn som rimer på tonic og et image som sikter mot unge folk i tidlig etablering­sfase.

Det kan tenkes at Opel også ønsker å treffe dette markedet, men slik bilen framstår, er det mer sannsynlig at det er de kommende besteforel­drene som tar med seg Crossland X-nøklene hjem.

 ?? FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN/NTB ?? Kia Stonic er langt på vei en kompaktbil med litt ekstra bakkeklari­ng, og er klart best på veien av de to bilene.
FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN/NTB Kia Stonic er langt på vei en kompaktbil med litt ekstra bakkeklari­ng, og er klart best på veien av de to bilene.
 ?? FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN/NTB ?? Opel fyller på med masse utstyr i Crossland X, og den har et interiør som er ålreit. Materialva­lget er enkelt, som forventet i en rimelig bil.
FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN/NTB Opel fyller på med masse utstyr i Crossland X, og den har et interiør som er ålreit. Materialva­lget er enkelt, som forventet i en rimelig bil.
 ?? FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN/NTB ?? Opel Crossland har kun ett motoralter­nativ, men man kan velge mellom automatgir og to utstyrsniv­åer. Billigste versjon starter på 240.000 kroner.
FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN/NTB Opel Crossland har kun ett motoralter­nativ, men man kan velge mellom automatgir og to utstyrsniv­åer. Billigste versjon starter på 240.000 kroner.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway