Fædrelandsvennen

Tesla knuste alle

- TEKST: TOR MJAALAND

Desember ble Tesla-måneden i Norge. Med et forrykende salg ble den amerikansk­e elbilen både mest solgte bilmerke og nummer en og to blant de enkelte modellene med Model X og Model S.

Også på Sørlandet var det Teslarush. I Kristiansa­nd distrikt kom Tesla på andreplass blant nyregistre­ringer i desember, slått med bare fire biler av nesten alltid suverene Volkswagen. Takket vaere det høye Tesla-salget ble elbilandel­en i Norge i desember på over 27 prosent og i Kristiansa­nd på 24,5 prosent.

TRE ELBILER TOPPER

Model X ble Norges fjerde mest solgte bilmodell uansett drivstoff i 2017. Og tre av de fire mest solgte modellene var faktisk elbiler. Golf toppet foran BMW i3, Toyota Rav4 (hybrid) og Tesla Model x.

Når det gjelder «folke-teslaen» Model 3, så starter de internasjo­nale leveringen­e i andre halvår.

STERK ØKNING I SØR

2017 ble et formidabel­t bilår både lokalt og nasjonalt. Men økningen i salget av nye biler er klart større i Kristiansa­nd enn for landet totalt. Sluttresul­tatet ble 5280 nye biler i det som omfatter Kristiansa­nd distrikt. Det betyr en økning i forhold til 2016 på 6,5 prosent. Også det året var det rekordhøyt bilsalg. For landet som helhet økte nybilsalge­t med 2,6 prosent i fjor.

I den sterke desember økte nybilsalge­t med hele 21,3 prosent i Kristiansa­nd. Toyota måtte for en gangs skyld gi fra seg andreplass­en, som nevnt til elbilene fra USA. Vi legger ellers merke til en voldsom økning for Mercedes, riktignok mot en svak desember i 2016. I det hele kan de såkalte premiummer­kene som BMW, Volvo, Mercedes og Audi slå i bordet med sterke tall for fjoråret. Audi og BMW økte med ca 14 prosent, Volvo med 31 og Mercedes med nesten 50 prosent. Ladbare hybrider i sortimente­t er en viktig del av forklaring­en på de sterke tallene.

SKODA IMPONERER

Det er imponerend­e at Skoda fortsatt holder tredjeplas­sen blant de mest solgte bilmerkene i Kristiansa­nd, sju biler foran BMW. Skoda har foreløpig ikke elbiler eller ladbare biler å tilby, men troner suverent på dieseltopp­en med en dieselande­l på nesten 68 prosent.

Av de fem mest solgte enkeltmode­llene i Kristiansa­nd i 2017 var det fire elbiler, e-golf, Nissan Leaf, BMW i3 og Tesla Model X. Bare Skoda Octavia blandet seg inn i dette selskapet og ble tredje mest solgte bil.

 ?? FOTO: REUTERS/ NTB SCANPIX ?? Mulige kunder studerer en Tesla Model X P100D i Teslas showroom på Manhattan like før jul.
FOTO: REUTERS/ NTB SCANPIX Mulige kunder studerer en Tesla Model X P100D i Teslas showroom på Manhattan like før jul.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway