Fædrelandsvennen

Frykter OL uten Northug: – Det vil vaere uvanlig, trist og vemodig

- ØYSTEIN JOREM OG HÅVARD KARLSEN

Eksperter mener Petter Northug fortsatt kan bli tatt ut til OL, men at sjansene er små.

Ol-toget med kurs for Sør-korea er i ferd med å forlate perrongen, uten Petter Northug om bord. På nyttårsaft­en ga landslagsl­edelsen skikongen tre muligheter til å bevise at han er god nok til en plass på flyet til OL. Han misbrukte sjansen i Piteå, og nå ser det ut som en forkjølels­e gjør at sjanse nummer to også ryker.

Da gjenstår det bare én mulighet, nemlig å prestere på høyt nivå når verdenscup­en reiser til Planica i Slovenia. Dersom han ikke får et godt resultat der, henger Ol-drømmen i en svaert tynn tråd. Det blir et tungt slag i ansiktet på mannen som har 15 VM- og Ol-gull i premieskap­et.

– Et OL uten Petter Northug vil vaere uvanlig, trist og vemodig. Det er trist å se at en skikonge er så langt unna det vi vet han er god for, sier NRKekspert Torgeir Bjørn.

– Det er ikke gunstig for OLuttaket neste helg. Sjansene hans er ikke akkurat forbedret. Men det er like åpent som før. I fjor var han ikke i spesielt god form, men tok seg til Vmfinalen i sprint. Han kan fortsatt klare det i Planica, mener Nrk-kommentato­r Jann Post.

Han vil ikke utelukke at Northug klarer å kare til seg en Ol-billett, selv uten NMdeltagel­se.

– Jeg kommer ikke til å avskrive Northug før siste renn. Jeg vet hva han kan dra opp av hatten, sier Post.

Dersom hele NM ryker, tror Bjørn at kravene til prestasjon­en i Planica heves.

– Før Nm-frafallet ble det sagt at han måtte vaere i finalen i sprinten i NM og i Planica. Uten NM tror jeg han er nødt til å havne på pallen i Planica for å bli tatt ut til OL. Presset øker, og han er nødt til å vise noe av gammel storhet. Det har han ikke gjort så langt i vinter, sier Bjørn.

– BØR SATSE ALT På ETT KORT

Bjørn mener at Northug beste sjanse var på sprinten, og da var Nm-sprinten svaert viktig. Nå mener han at Northug bør satse alt på ett kort, nemlig sprinten i Planica.

– Han kan jo vise noe på distansere­nn, men det er høyst usikkert om han stiller på skiathlon i helgen. Der skal jo de største stjernene, minus Klaebo gå, så det hadde vaert en fin målestokk. Men det er ingenting som tyder på at han hadde klart å følge med farten til de beste der, mener Bjørn.

Jann Post tror at dårlige prestasjon­er av flere av de Ol-aktuelle løperne kan gi Northug en sjanse.

– Det er vidåpent bak Klaebo. Det er nok ti mann som drømmer om å ta seg til OL, sier Post.

– TAR én DAG AV GANGEN

Landslagss­jef Vidar Løfshus har ikke besvart våre henvendels­er onsdag morgen, men sier til NRK at det begynner å haste for Northug.

– Dette bedrer ikke muligheten­e hans, i hvert fall. Han har bare 10 dager igjen, så det begynner å haste noe voldsomt. Verdenscup teller mer enn NM, men vi har sagt at med tanke på sprint er NM et uttaksrenn, sier landslagss­jef Vidar Løfshus til NRK.

Northugs trener Stig Rune Kveen holder døren på gløtt for at han kan prøve seg på et distansere­nn i NM.

– Han tar nå én dag av gangen og holder muligheten­e åpne for å gå renn senere i NM, om helsen hans blir bedre, sier Northugs trener Stig Rune Kveen.

 ?? FOTO: MARIANN DYBDAHL ?? Petter Northug har ikke vunnet en større seier på nesten to år. Nå kan også denne sesongen bli spolert.
FOTO: MARIANN DYBDAHL Petter Northug har ikke vunnet en større seier på nesten to år. Nå kan også denne sesongen bli spolert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway