Fædrelandsvennen

Slik kommer du i form i trappene

-

Da jeg ble 50 år, sa min kone: – Nå må du roe deg ned med treningen. Husk – du er ingen ungdom lenger, forteller Lars O. Larsen.

Men for én gangs skyld valgte 76-åringen ikke å lytte til henne.

Hver morgen i femtiden er Lars O. Larsen allerede ute av huset, klar for dagens første økt: Én times løpetur. Vel hjemme – etter hvile og mat – må han ut igjen. Dragningen mot 383 trappetrin­n, fordelt på 20 etasjer, er for stor.

I høyhuset Forum Jaeren har 76-åringen funnet sitt helt eget treningsse­nter. Etter en kort oppvarming og uttøyning, setter han i gang fra byggets kjeller. I jevn fart, godt over vanlig gange, angriper han trinnene. Etter fire minutter og 13 etasjer stopper han, puster ut og går rolig nedover. Så gjentar han fire ganger.

– Jeg trener ikke fordi jeg tror jeg skal leve så fryktelig lenge, men for at kvaliteten på livet skal vaere så god som mulig mens jeg er her, sier han.

GOD EFFEKT

Jan Hoff, medisinpro­fessor ved Norges teknisk-naturviten­skapelige universite­t (NTNU), mener Larsen er smart som trener i trapper.

– Rådet jeg gir til folk flest for å forbedre kondisjone­n, er gange i motbakke i fire ganger fire minutter. Å gå i trapper gir samme effekt.

Trening i motbakke eller trapper gjør risikoen for å bli stiv og støl lavere.

– I tillegg er det veldig lett å justere intensitet­en, slik at man ikke går eller løper på seg melkesyre. Etter et par runder i trappa, vet man hvilket tempo som er fornuftig å holde for å ha jevn belastning i hele intervalle­t.

BLIR IKKE STØL

Når Lars O. Larsen har løpt i fire minutter, går han rolig ned igjen for nok et drag. Hoff mener han gjør helt rett.

– De fleste som trener på flatt underlag, har en tendens til å bli støle. Årsaken er at du får en oppbremsin­g i hvert steg du tar. Å gå oppover i trapper gjør deg ikke støl, sier han. Hoff mener at trappa bør vaere såpass lang at man kan vaere i bevegelse i minst to minutter for å få en effekt på kondisjone­n.

– Hvilke muskelgrup­per blir påvirket av å trene i trapper?

– Først og fremst hjertet. Belastning­en er for liten til at trappetren­ing har saerlig effekt på musklene. Da er det bedre å trene

 ?? FOTO: ANDERS MINGE ?? Flere ganger i uka løper 76-åringen Lars O. Larsen i trappene i høyhuset Forum Jaeren på Bryne. Han passer på at pulsen ikke overstiger 90 prosent av makspuls.
FOTO: ANDERS MINGE Flere ganger i uka løper 76-åringen Lars O. Larsen i trappene i høyhuset Forum Jaeren på Bryne. Han passer på at pulsen ikke overstiger 90 prosent av makspuls.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway