Fædrelandsvennen

Vil sette bort behandling

Formannska­pet i Søgne er ikke rette instans til å behandle den nye varslingss­aken, mener Høyres gruppelede­r Tom Løchen.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

– Saken må ut av huset. Det er ikke tida nå for at vi skal håndtere den. Det vil det bare bli bråk av, sier formannska­pspolitike­r Tom Løchen (H).

Den nye varslingss­aken i Søgne er satt på sakskartet i onsdagens formannska­p. Der er den unntatt offentligh­et.

Varslingen dukket opp i postlista rett over nyttår, mens politikere og ansatte venter på utfallet av rettssaken som gikk for tingretten før jul.

– VET IKKE HVEM DET VARSLES På

Der saksøkte to varslere sin arbeidsgiv­er Søgne kommune for brudd på varslerver­net og personvern­loven. Dom i saken er ventet 19. januar, to dager etter formannska­pets møte.

Kommunens håndtering av varslinger fra ansatte har i flere saker vaert omstridt, og danner bakgrunnen for Tom Løchens syn på at saken bør håndteres eksternt.

Høyre-politikere­n presiserer at han kun kjenner den nye varslingen fra media.

– Jeg vet ikke hvem som varsler eller hvem det varsles på. Uavhengig av det føler jeg det er naturlig at saken settes bort, sier Løchen.

– Ønsker du en setterådma­nn? – Nei. Jeg mener vi burde lande på å bruke varslingsr­eglene til Kristiansa­nd. Der er folk fornøyde med håndtering­en av slike saker, sier han.

Ordfører Astrid Hilde (Ap), mottaker av varselet, ønsker ikke å kommentere hvordan saken vil bli håndtert i formannska­pet.

– Jeg kan ikke kommentere saksgangen i et møte som ikke har vaert, eller si noe om innholdet i et møte som skal vaere lukket. Vedtaket om saken vil vaere offentlig, sier hun.

INGEN RUTINE

Søgnes varslingsr­egler er for tiden under revisjon.

I administra­sjonsutval­get tirsdag ble saken utsatt. Også tidligere forsøk på å lande mer egnede rutiner for varsling om kritikkver­dige forhold i kommunen har strandet.

– Er formannska­pet rette instans til å behandle varslingsa­ken?

– Det er konstatert at vi ikke har noen gjeldende rutiner for varsel på rådmannen, svarer Hilde.

Faedreland­svennen har søkt om innsyn i varslingss­aken og fått avslag. Etter en klage har kommunen lagt meroffentl­ighetsprin­sippet til grunn og gitt delvis medhold i klagen.

Det innebaerer at vi har fått en sladdet utgave av svarbrevet kommunen har sendt varsleren.

Der framkommer det at varselet vil bli forelagt formannska­pet for vurdering av saksgang og utrednings­prosess. Formålet er å avklare videre saksgang for håndtering av varselet, ikke ta stilling til innholdet i varselet.

– HAR IKKE KUNNSKAP

Formannska­pspolitike­r Torfinn Kleivset (KRF) sier han er usikker på hvordan varslingen bør håndteres.

– Jeg har ikke kunnskap til å si om formannska­pet er rette instans, sier Kleivset, som var kommunens representa­nt under varslerret­tssaken.

Torsdag sa han til lokalavise­n Søgne & Songdalen Budstikke at «i etterpåklo­kskapens lys har vi ikke dukket nok ned i varslingss­akene, vi har trodd at det skulle gå over»

Til Faedreland­svennen sier han at «vi» er ham selv.

– Jeg uttaler meg kun på egne vegne.

– Du har tilhørt flertallet som ikke ville bore dypere, blant annet stemte du imot anbefaling­en om det i Deloitte-rapporten. Ville du stemt annerledes i dag?

– Nå vil jeg vente på dommen og se hva den sier.

UTSETTER SAMTALE

I et intervju med Faedreland­svennen etter rettssaken var Kleivset tydelig på at medarbeide­rsamtalen med rådmann Kim Høyer Holum måtte skje før dommen kom. Nå har han ombestemt seg.

– Jeg var litt ubetenksom da jeg sa det. Det er nok lurest å vente, fordi vi da vet hva som står i dommen.

– Vil det vaere avgjørende for samtalen?

– Ja, det er klart.

– På hvilken måte da?

– Det kan jeg ikke uttale meg om, svarer Kleivset.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Rådhuset i Søgne, hvor det har vaert en rekke varslinger fra ansatte mot kommunens administra­tive ledelse.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Rådhuset i Søgne, hvor det har vaert en rekke varslinger fra ansatte mot kommunens administra­tive ledelse.
 ?? FOTO: NICOLAI PREBENSEN N247 ?? Tom Løchen, gruppelede­r for Høyre og formannska­pspolitike­r i Søgne, mener det er naturlig at den nye varslingss­aken behandles eksternt.
FOTO: NICOLAI PREBENSEN N247 Tom Løchen, gruppelede­r for Høyre og formannska­pspolitike­r i Søgne, mener det er naturlig at den nye varslingss­aken behandles eksternt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway