Fædrelandsvennen

E 39-konkurrans­e tilbake i markedet

- RICHARD NODELAND

Konkurrans­en om å bygge ny E39 fra Kristiansa­nd vest til Mandal øst er tilbake i markedet, snaue to måneder etter konkurrans­en ble avlyst.

Som Faedreland­svennen skrev i november, meldte det seg ikke nok kvalifiser­te selskaper, og i det norske markedet var det ingen respons.

Totalentre­prisen har en ramme på 3,6 milliarder kroner for den 19 kilometer lange strekninge­n av ny E 39 vestover fra Kristiansa­nd.

En ringerunde Faedreland­svennen gjorde til interesseo­rganisasjo­ner og store entreprenø­rselskaper i november, viste at det var flere mulige grunner til den labre interessen:

Mange andre oppdrag: Selskapene har fått andre store kontrakter, i tillegg til at de er inne og regner på andre. Timingen for utlysingen har vaert dårlig, og E 39 har dermed blitt nedpriorit­ert.

Stor kontrakt: De største selskapene kan by på oppdraget, men ikke de små og mellomstor­e. De som påpeker dette, mener konkurrans­en blir større om kontrakten deles opp.

Pris: Oppdraget kan ha blitt priset for lavt. Da er det ikke nok lønnsomhet.

Lang prosess: Selskapene som blir prekvalifi­sert skal samarbeide tett med Nye Veier. Dette skal sikre kvalitet, men er også arbeidskre­vende.

Konkurrans­eregler: I sommer falt en dom i Høyesteret­t om arbeidsfel­lesskap. Bransjen har oppfattet den slik at Konkurrans­etilsynet i enkelte tilfeller vil gripe inn ved bruk av arbeidsfel­lesskap og nøler derfor med å samarbeide med andre entreprenø­rer.

Kvalifiser­ingsfriste­n er satt til 12. februar 2018, og resultatet av kvalifiser­ingen vil vaere klart i løpet av mars. Kontrakt med entreprenø­r skal vaere signert og anleggsarb­eidet kan starte i løpet av oktober 2018.

Etter evaluering­en av den første utlysninge­n sier Nye Veier selv at tid er pekt på som en faktor av bransjen.

– Konkurrans­egrunnlage­t er noe justert, blant annet er den maksimale byggetiden utvidet til fire år, skriver prosjektdi­rektør for E 39 Sørvest, Asbjørn Heieraas i en pressemeld­ing.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: NYE VEIER ?? Krysset ved Grauthelle­ren, her sett vestover, tilpasses en videre utbygging av Ytre Ringvei, og blir også porten mot Kristiansa­nd fra vest.
ILLUSTRASJ­ON: NYE VEIER Krysset ved Grauthelle­ren, her sett vestover, tilpasses en videre utbygging av Ytre Ringvei, og blir også porten mot Kristiansa­nd fra vest.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway