Fædrelandsvennen

Bulgaria vil ha fortgang i Eu-utvidelse

- NILAS HEINSKOU POLITIKEN/ FAEDRELAND­SVENNEN

Det nyinnsatte bulgarske formannska­pet for EU ønsker å ha landene på det vestlige Balkan inn i EU.

De siste årenes utvidelses­tretthet i EU skal avløses av konkrete handlingsp­laner som skal føre seks land på det vestlige Balkan inn i den europeiske unionen.

Det mener den bulgarske regjeringe­n, som i det neste halve året leder EUS roterende formannska­p.

– Borgerne på det vestlige Balkan skal vite at EU tenker på dem, sa Bulgarias statsminis­ter Bojko Borrisov på en pressekonf­eranse med journalist­er fra hele EU i Bulgarias hovedstad, Sofia, i anledning formannska­pets offisielle åpningsser­emoni torsdag kveld.

SEKS LAND

Bulgaria ønsker ikke å sette noe årstall for når Albania, Bosniaherc­egovina, Kosovo, Makedonia, Montenegro og Serbia skal kunne bli medlemmer av EU, men formannska­pet har som målsetting å tilby landene på det vestlige Balkan et «håndgripel­ig Eu-perspektiv».

– Vi kan ikke innlemme dem nå. De er ikke klar, men vi er nødt til å tilby dem et perspektiv på hva startpunkt­er er, hva som skjer om to år og om fem år, og hva de helt konkret må gjøre for å bli Eu-medlemmer, sier Bojko Borrisov.

Når formannska­pet overlevere­s til Østerrike i juli, vil Bulgaria gjerne at det ligger en konkret handlingsp­lan klar for hvert av de seks landene.

FRUSTREREN­DE å VENTE

De siste årene har EU ellers utvist stadig mindre appetitt på nye utvidelser, og Eu-kommisjone­ns formann, Jean-claude Juncker, sa i 2014 at det ikke ville foreligge noen nye utvidelser i «den overskueli­ge fremtid». Denne manglende lysten på utvidelse har ført til stor frustrasjo­n i landene på det vestlige Balkan. Bulgaria håper at prosessen for alvor blir startet under et toppmøte mellom EU og de aktuelle landene i Sofia i mai.

Bulgarias regjering argumenter­er med at utsikten til å kunne bli Eu-medlemmer, vil sette i gang reformpros­esser i landene på Balkan. Om EU ikke gir landene et perspektiv for innlemmels­e i unionen, risikerer man at land som Russland, Kina og Tyrkia utnytter situasjone­n for å øke sin innflytels­e på Balkan, advarer Bojko Borrisov.

VIL UNGE FLYTTE?

Borrisov tilføyer at man muligens vil se at flere unge flytter fra det vestlige Balkan om landene ikke blir tilbudt et Eu-perspektiv.

– Da blir vår region mindre konkurrans­edyktig, og så blir den avfolket. Med bare de eldste borgerne tilbake, vil vi ikke kunne utbetale pensjoner. Da baner vi populisten­es vei til makten, sier Bojko Borrisov, og understrek­er at han også har sagt til sine naboer på det vestlige Balkan at de må sette fart i reformene av sine rettssyste­mer, og at de interne stridighet­ene landene imellom må skrinlegge­s. Et av de største hindrene er Serbias motvilje mot å anerkjenne Kosovos uavhengigh­et.

– EU har så mange problemer i forveien. Vi trenger ikke flere, sier Bulgarias statsminis­ter.

Problemene under Bulgarias formannska­p blir blant annet å styre en vanskelig reform av EUS asylsystem, forhandlin­gene av et nytt budsjett for EU etter 2020 – hvor Storbritan­nia etterlater et stort hull med sin exit, og håndtering­en av konflikten med Polen over en rettsrefor­m som Eu-kommisjone­n hevder er skadelig for de polske domstolene­s uavhengigh­et.

TIDLIGST I 2025

Montenegro og Serbia står først i utvidelses­køa, og har forhandlet om opptak i EU siden henholdsvi­s 2012 og 2014. Albania og Makedonia er begge offisielle kandidatla­nd, mens både Bosnia-hercegovin­a og Kosovo håper å bli det.

Uansett hvor mye fart Bulgaria får satt i prosessen, kommer det imidlertid neppe noen videre utvidelse av EU før tidligst 2025, lyder vurderinge­n fra Eu-kommisjone­n i en rapport som nettmediet EU Observer referer til.

Lilyana Pavlova, minister for det bulgarske formannska­pet i EU, forteller at Bulgaria ble advart mot å føye det vestlige Balkan på sin liste over prioritete­r.

– Da vi begynte å forberede formannska­pet, var den første reaksjonen fra noen Eu-diplomater at det vestlige Balkan ikke var et emne som de ville råde oss til å prioritere, ettersom det ikke var på EUS agenda, sier Lilyana Pavlova, og tilføyer:

– Vi mener at dette er den første suksessen for det bulgarske formannska­pet – som vi ser som et Balkan-formannska­p. Målet om å gi det vestlige Balkan et europeisk perspektiv, er nå anerkjent og akseptert, og kommet høyt opp på EUS dagsorden.

Da Bulgaria ble innlemmet i EU i 2007, havnet landet under den såkalte mekanismen for samarbeid og kontroll (CVM), som innebaerer at EU overvåker mangler i landets rettssyste­m og korrupsjon­sbekjempel­se. Slik er det også fortsatt for Bulgaria, som ifølge Transparen­cy Internatio­nal er EUS mest korrupte land.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Torsdag overtok Bulgaria offisielt sitt seks måneders formannska­p i EU. Til høyre Bulgarias statsminis­ter Bojko Borrisov som ønsker fortgang i Eu-utvidelse. F.v. sitter EUS president Donald Tusk, Bulgarias president Rumen Radev og leder av...
FOTO: NTB SCANPIX Torsdag overtok Bulgaria offisielt sitt seks måneders formannska­p i EU. Til høyre Bulgarias statsminis­ter Bojko Borrisov som ønsker fortgang i Eu-utvidelse. F.v. sitter EUS president Donald Tusk, Bulgarias president Rumen Radev og leder av...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway