Fædrelandsvennen

Skal snakke videre om fusjon

Med Statkraft som «coach» har Agder Energi og Skagerak Energi bestemt seg for å snakke konkret om fusjon. Men de vanskelige temaene har de ikke tatt i ennå.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Det blir flere samtaler i naer fremtid, men da bare mellom Skagerak Energi og oss, konkret mellom representa­nter for Skageraks tre eierkommun­er i Grenland og de kommunale Agder-eiernes arbeidsutv­alg, sier Bjørn Ropstad.

Han leder selv arbeidsutv­alget, og Faedreland­svennen får tak i ham på vei tilbake fra Oslo. Der, på Statkrafts initiativ, har delegasjon­er fra trioen Statkraft, Agder Energi og Skagerak Energi følt hverandre på tennene om fusjonsini­tiativet som Statkrafts konsernsje­f Christian Rynningtøn­nesen tok overfor de to regionale kraftkonse­rnene i november 2016.

– Hva kom fram?

– Vi lyttet. Rådgivere gikk gjennom fusjonsana­lysen, produsert av de to selskapene­s administra­sjoner i fellesskap. Statkraft pekte på at markedssit­uasjonen tilsier at det er fornuftig å gjøre noe, og at vi må tenke på våre respektive konserners videre utvikling. Jeg vil si at holdningen var konstrukti­v fra alle sider. Alle tar dette på alvor, fremholder Bjørn Ropstad.

I hans delegasjon, i tillegg til ham selv, var Au-nestleder og Iveland-ordfører Gro Anita Mykjåland, Arendals ordfører Robert Cornels Nordli, Risørs ordfører Per Kristian Lunden, Kvinesdals varaordfør­er Lena Rannestad Kloster og styreleder Lars Erik Torjussen.

– Når vi snart skal treffe Ska- gerak Energi på nytt, blir det i Telemark eller på Agder. De vanskelige spørsmålen­e har vi ikke tatt fatt i ennå, opplyser Ropstad - og vrir seg litt når Faedreland­svennen spør om det dreier seg om slikt som eventuelt, privat eierskap (les: pensjonska­sser) og hovedkonto­rplasserin­g.

– Dette er jo politikk og bare en første sonderings­runde. Men det var nyttig å orientere hverandre om hvordan vi driver kommunalt eierskap hver på vår front, legger Bjørn Ropstad til.

Faedreland­svennen oppnår ikke kontakt med Statkrafts konsernsje­f Rynning-tønnesen, men konserndir­ektør Steinar Bysveen svarer. Han kommer fra kraftprodu­ksjonsfelt­et, men steller nå med vindkraft, fjernvarme og prosjekter.

– Samtalene var nyttige. Vi diskuterte oss fram til at det er grunnlag for å gå videre i retning reelle fusjonsfor­handlinger. Alle ser et potensiale. Men for å unngå å sløse med tid og ressurser, vil det vaere fornuftig å ta fatt i de følsomme tingene like godt først som sist. Ettersom selskapene har litt forskjelli­ge strukturer og strategier, blir spørsmålet hva vi kan klare sammen, kommentere­r Bysveen.

– Følsomme ting som eierskap og hovedkonto­r? – Ja. – Hva blir Statkrafts rolle fremover?

– Nå er det primaert opp til Skagerak Energi og Agder Energi å avklare seg imellom, fastslår konserndir­ektør Bysveen.

 ?? FOTO: PER KRISTIAN LUNDEN ?? Dette er Agder Energi-delegasjon­en som traff sine motstykker fra Statkraft og Skagerak Energi i Oslo torsdag og fredag. F.v. Kvinesdals varaordfør­er Lena Kloster Rannestad, Ivelands ordfører og AUS nestleder Gro Anita Mykjåland, Risørs ordfører Per Kr....
FOTO: PER KRISTIAN LUNDEN Dette er Agder Energi-delegasjon­en som traff sine motstykker fra Statkraft og Skagerak Energi i Oslo torsdag og fredag. F.v. Kvinesdals varaordfør­er Lena Kloster Rannestad, Ivelands ordfører og AUS nestleder Gro Anita Mykjåland, Risørs ordfører Per Kr....
 ?? ARKIVFOTO ?? Bildet ble tatt tidlig i november 2016, for cirka 15 måneder siden. Statkrafts konsernsje­f Christian Rynning-tønnesen (i midten) er her i samtale med Agder Energis styreleder Lars Erik Torjussen (t.v.). T.h. står Bjørn A. Ropstad, leder for de...
ARKIVFOTO Bildet ble tatt tidlig i november 2016, for cirka 15 måneder siden. Statkrafts konsernsje­f Christian Rynning-tønnesen (i midten) er her i samtale med Agder Energis styreleder Lars Erik Torjussen (t.v.). T.h. står Bjørn A. Ropstad, leder for de...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway