Fædrelandsvennen

Stakkars barn som aldri får lov til å rømme litt

Tenk hvor mange bekymringe­r foreldre hadde sluppet hvis vi til enhver tid visste hvor barna våre var. Men hva gjør det med dem som alltid blir overvåket?

- JOURNALIST roald.ankersen@fvn.no - 908 32 117

Jeg løp rundt i boligfelte­t. Hvor i alle dager var det blitt av guttungen? Var det likevel litt for tidlig å få sykle av gårde alene, samme våren som han hadde laert å håndtere en tohjuling? Men gata er jo så liten. Området er så trygt. Du forsvinner ikke herfra.

Men joda. Borte var han. Søkk vekk. Mange foreldre kjenner følelsen. De irrasjonel­le tankene som kommer når et barn er borte, om så bare for noen minutter. De kan fort vaere ganske vonde.

Det går en halvtimes tid. Det kan ha vaert et kvarter, tidsperspe­ktivet blir rart i slike sammenheng­er. Så ringer en bekjent. Gutten var sammen med noen litt eldre barn i naboboligf­eltet. Ikke så langt borte, egentlig, men lengre enn han normalt fikk gå.

Jeg tror slike små, men ofte urovekkend­e hendelser har vaert med

på å utvikle det som har blitt en hit i mange småbarnsfa­milier – smartklokk­er for barn med Gps-sporing.

Dkan e med måtte følge som funksjoner selvfølgel­ig hvert er små skritt som datamaskin­er komme. barna gjør at tar. foreldrene Klokker og viktig Ideen for er mange på mange av dagens måter god. barn. Telefon De kan er holde kontakt med venner og foreldrene. Brukt på rett måte kan de gjøre både barn og foreldre tryggere. Da klokkene kom, kunne man høre at de utsatte barnas mas om mobiltelef­on. Det må skrives opp som et stort pluss. Foreldrene kan nå dem når de vil. Når barna baerer telefonen på håndleddet er det mye mindre sjanse for at den glemmes et eller annet sted.

Enkelte av klokkene har hatt funksjoner som gjør at man kan ringe opp barna og starte en samtale uten deres samtykke. Man kunne høre hva de sa til vennene sine. Vi kunne høre hva laereren sa til dem i klasseromm­et. Dette ble raskt kritisert og de ble forbudt på mange skoler.

I høst ble også Forbrukero­mbudet og Datatilsyn­et enda mer kritiske til klokkene. Det foreldre trodde var trygge soner var ikke så sikkert likevel. Til det var klokkenes GPS for unøyaktige.

Nå viser det seg også at personoppl­ysningene ikke oppbevares på en trygg måte.

Like før jul kunne vi lese at Datatilsyn­et har gitt tre norske smartklokk­eleverandø­rer pålegg om stans. Tidligere i desember fikk Gator AS pålegg om dette, men nå har også Pepcall og GPS for barn, som i likhet med Gator selger Gpsklokker til barn, fått den samme beskjeden fra Datatilsyn­et: De er nødt til å stanse all behandling av personoppl­ysninger, med mindre de klarer å bevise at de har utbedret feilene på sine produkter innen 15. januar. Det vil i så fall bety at klokkene slutter å fungere – ettersom funksjonal­iteten til Gps-klokkene er avhengig av å behandle personoppl­ysninger.

Jeg får litt frysninger hver gang noen overvåkes digitalt, om det så gjelder egne barn. Det er flere grunner til det.

Det kan virke trygt å alltid kunne nå barna. Det gir trygghet at barna kan trykke på en Sos-knapp og ringe direkte til mamma eller pappa. Det kan vaere kjekt å vite om barna plutselig er på en rute der de absolutt ikke skulle vaert.

Men alle disse små trygghetsp­unktene blir nullet ut i det øyeblikket barnas personoppl­ysninger er på avveie. Du føler deg ikke lenger sikker når det er en data-hacker, og ikke mammaen, som følger hvert skritt ditt barn tar.

«Fremmede kan enkelt ta kontroll over klokken og bruke den til å spore og avlytte barnet», konkludere­r Forbrukerr­ådet.

Selv dagsfrihet. er jeg like Barn opptatt som av går barnas til og hver- fra skolen tar seg ofte god tid. De leter etter en snarvei som viser seg å egentlig vaere en ganske lang omvei. De finner ut at de skal stikke innom en kompis. Kanskje blir de litt forelsket og vil slå følge med en søt gutt eller jente et stykke ekstra.

Skal da vi som foreldre sitte med overvåking­sappen vår og lure på hvorfor de går den eller den veien? Skal vi spørre dem ut om hvorfor de gikk lenger enn grensen vi

var Hva blitt slags enige barn om? vil vi ha?

Det er mye positivt med dem som sprenger noen grenser og utvider sitt territoriu­m. Vi trenger barn og unge som hører hva vi sier, men som selv skjønner når foreldrene er trangsynte. De som drar litt i båndet vi har festet rundt dem. Det gjør de ikke hvis de vet at mamma og pappa følger hver minste omvei via en app på telefonen.

Når på telefonpro­dusentene personvern­et blir Gps-klokkene får orden tryggere for barn. De har teknologi som kan gjøre hverdagen både mer spennende, lettere og laererik for familien.

Muligheten til å følge barna i en stor fornøyelse­spark eller i en by med store folkemengd­er er bra. Det er også fint at barn kan ringe hjem for å spørre om de kan dra til venner eller på fotballban­en.

Barn er forskjelli­ge, og jeg vet veldig godt at mange trenger strammere tøyler og ikke løsere.

Men gi dem litt slakk, da. Ikke styr ungene rundt som små roboter uten egen vilje og evne til å skaffe seg erfaring. La fotlenka, unnskyld håndlenka, ligge hjemme når det ikke er bruk for den.

Jeg spoler noen år tilbake, til gutten som forsvant ut av boligfelte­t på sin nye sykkel. Stoltheten han viste da jeg fant ham gjorde den engstelige og litt sinte pappaen litt mildere. Det nye transportm­iddelet hadde gjort det mulig for ham å utvide territorie­t.

På vei hjem fortalte han at om en «ny» fotballban­e som han ikke visste om. Vi passerte en lekeplass som selvfølgel­ig var mye morsommere enn den som ligger like utenfor huset. Han fikk se noen «snarveier» han kunne ta når han skulle til venner.

Han hadde utvidet perspektiv­et uten foreldre som holdt stramt i båndet akkurat da.

Det hadde han gått glipp av om pappaen hadde sittet hjemme i sofaen og ringt håndleddst­elefonen for å si at han måtte snu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway