Fædrelandsvennen

Hva skjedde med den analoge drittsleng­ingen?

Jeg synes vi skal slå et slag for den gode, gamle baksnakkin­gen. Den er bedre enn sitt rykte.

- eli van Der eynden

De flestehar en i gjengen. Hun som produserer litt småfrekke kommentare­r om dem som ikke er til stede. Hun som vet litt mer enn hun burde. Hun som tar litt godt i når den saftigste sladderen skal videreform­idles, enten det gjelder venner og kjente eller offentlige personer. De fleste av oss har nok også vaert henne fra tid til annen.

●●Den klassiske baksnakker­en har litt dårlig rykte, og det er absolutt ikke helt ufortjent. Men hun er langt bedre enn sin slemme kusine: nettrollet.

●●Jeg tror ikke nødvendigv­is nettrollet i sitt vesen er slemmere enn baksnakker­en. Den kanskje viktigste forskjelle­n på de to, er nemlig publikumst­ilfanget. Baksnakker­en holder grumset naert og lavmaelt, og utsetter noen utvalgte betrodde for sine mer eller mindre velformule­rte stikk. Nettrollet grapser løs på alle som befinner seg i naerheten. Baksnakker­en hvisker. Nettrollet brøler.

●●De vanker også på forskjelli­ge arenaer, disse to. Baksnakker­en finner du i helt vanlige sosiale settinger. Nettrollet­s naturlige habitat er kommentarf­elt og sosiale medier. Kommentarf­eltene på internett har dessverre, med noen hederlige unntak, blitt til en ganske skitten konkurrans­e om å komme med de kvasseste spissformu­leringene og mest injurieren­de personkara­kteristikk­ene. Det kan vaere ganske morsomt og fascineren­de å lese fra tid til annen, men det krever virkelig sin kvinne å hive seg ut i det elendige gjørmehull­et. ●●Jeg husker en gangjeg ble tatt i baksnakkin­g på barneskole­n. En svikefull venn konfronter­te meg med det jeg hadde sagt, foran personen jeg hadde snakket om. Det var ikke noe gøy i det hele tatt. Følelsen var en blanding av relativt velfortjen­t skam over å si stygge ting om andre, og et ganske urimelig sinne rettet mot den som avslørte meg. Siden da har jeg prøvd å slutte med baksnakkin­g, men, hallo, det er helt umulig. Nettrollin­g har jeg heldigvis aldri begynt med.

●●For en tid tilbake valgte bloggeren Sophie Elise å sende stygge meldinger hun hadde fått fra unge gutter videre til avsenderne­s foreldre. Folk ble ganske sinna. Både de som hadde sendt meldingene, foreldrene deres og diverse tilfeldige nettkriger­e som nok begynte å lure litt på om noe lignende kunne skje med dem. Her trodde man at man kunne hetse i fred på internett, men plutselig kommer noen og bringer skyllebøtt­ene inn i den virkelige verden.

●●Å bli konfronter­t med egen trolling må vaere litt som å bli tatt i baksnakkin­g, bare at det burde vaere mye mindre overrasken­de. Hvis det var meningen at kommentare­ne skulle vaere hemmelige, burde du ikke sendt dem til en vilt fremmed på internett. Eller publisert dem i et kommentarf­elt hele verden har tilgang til. Selvfølgel­ig kan man si og skrive (nesten) hva man vil. Men folk har også lov til å reagere.

●●Jeg tror både baksnakkin­gen og trollingen til en viss grad kan tjene et formål, og stammer fra de samme behovene. Noen ganger trenger man en ventil. Man kan jo rett og slett få litt nok av folk. Andre ganger har man bare lyst til å si at en kjendis ser skikkelig teit ut.

●●Men det ligger en slags forkvaklet form for omsorg i baksnakkin­gen som man ikke finner hos trollene. Baksnakker­en jobber hardt for ikke å bli avslørt. Hun vil ikke at den omtalte skal få høre det hun har sagt. Og selv om «det du ikke vet, har du ikke vondt av» i de fleste tilfeller er en dårlig leveregel, passer det litt her. Når nettrollet sender en melding til en blogger for å si at hun er stygg, er det kun for å vaere kjip.

●●Så, min venn. Rop stygge ting til dem du ser på Tven i stua. Sleng dritt til en naer venn om kolleger, bekjente og familie. Få det ut. Men helst ikke på internett.

En svikefull venn konfronter­te meg med det jeg hadde sagt, foran personen jeg hadde snakket om.

 ?? Evig student i et lidenskape­lig og turbulent forhold med internett. Ivrig quiz-gjenger, sudoku-løser, musiker og skribent, med en ambisjon om å se og forstå stadig mer av verden. ??
Evig student i et lidenskape­lig og turbulent forhold med internett. Ivrig quiz-gjenger, sudoku-løser, musiker og skribent, med en ambisjon om å se og forstå stadig mer av verden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway