Fædrelandsvennen

Han derre!

- LEIF WESTGÅRD KATHINKA ASLAKSEN,

Ap-politiker Terje Naess uttalte nylig «han derre».

●●I dette tilfellet siktet han til gründer og entreprenø­r Einar Brandsdal, som satte ord på det som ganske så mange har kjent på; galimatias for å kunne nyte kunstverk i forskjelli­ge former og mål, og med et matematisk regnestykk­e som ikke går opp for selv rødvinsber­usede kunstelske­re – eller fiffen, som onde tunger ville kalt det. Dette på tross av at selveste direktøren, med lønn i stil til siloen og vel så det, mangedoble­r antall besøkende. Naess bidro ikke akkurat til mindre politikerf­orakt med slik nedlatende tilnaermin­g. Men han er jo ikke alene i den båten om dagen, uheldigvis. Ap’s wonderboy gjennom mange år, Trond Giske, har bidratt til at alle og enhver av oss som innimellom «tenker med hodet mellom beina» har fått litt av hvert å tenke på. Denne noe flatt hentydende uttalelsen kom forøvrig fra en av de personene nevnte politiker hadde vaert pågående på. Sirkuset øker i styrke når forsmådde (?) allierte skal ta Kronprinse­n i forsvar, og det hele blir flaut å høre på.

Forøvrig er det en strøm av diverse politiske redaktører som strør om seg med kommentare­r som om det gir dem en slags rett til å ta alle avgjørelse­r for alt og alle i denne saken. De er påtale, jury og domstol i en salig suppe av argumenter og akademiske formulerin­ger. Her i byen, som i mange andre byer, skal vi straffe forurenser­en med økte bomavgifte­r og endog flere bomstasjon­er. Men i havna kan store fartøy ligge på tomgang, med tilsvarend­e utspill fra 6000 biler i døgnet, uten at dette koster en krone ekstra. Jeg har aldri vaert god i matte, men dette regnestykk­et kan selv min seksårige datter riste på hodet av når en summerer opp Co2- totalen. Men for all del, når enkelte skarpe hoder ønsker å bruke 2-4 milliarder på en ny havn som vil forringe livskvalit­eten til mange av byens innbyggere, så går tallene rundt for enhver – om en ikke sitter med rompa i havnestyre­t da, og har bokstaveli­g talt våte drømmer de og – denne gang om en havn i «europeisk eliteserie».

Apropos Co2-utslipp, her om dagen annonserte flyselskap­et Norwegian en million flere flyseter i 2018. Ifølge tall fra Norwegian selv, har de har økt Co2-utslippene med over 1000 % siste 10 år, naturlig nok pga økt antall flygninger. Det hjelper jo ikke at selve flyene er blitt mer miljøvennl­ige, totalen spises jo opp mange ganger pga mer tid i luften. En trenger ikke vaere matematisk geni for å se at dette regnestykk­et ikke bringer oss naermere en levelig planet for våre etterkomme­re. Men, for all del. «Vi lever jo bare én gang»-filosofien, som vi tar fram når vi trenger å forsvare et lite snev av dårlig samvittigh­et for resten av verden, hjelper oss sikkert gjennom denne krisen også. Og det er bare å booke neste flyreise med verdens beste samvittigh­et, som han i Frp nylig uttalte, flyene flyr jo uansett. Altså, om ikke du kjøper den reisen er det andre som gjør det, så det spiller jo ingen rolle, det handler jo om stå på perrongen når toget går! La oss benytte anledninge­n til å hive både Trump og kompanjong­en i Nord-korea i akvarie-siloen til «han derre»! til å ta steget inn gjennom glassdøren på Kunstmusee­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway