Fædrelandsvennen

Kunstmuseu­m i hjertet av byen

-

Kunstmuseu­m i hjertet av byen der det hører hjemme: naer folk, for folk.

●●Den siste uken har det kommet sunne reaksjoner på planene om kunstsiloe­n. Naeringsli­vstopper, politikere fra ulike partier og vanlige folk protestere­r mot ukritisk pengebruk knyttet til et kunstprosj­ekt som det er svaert usikkert om folk i Kristiansa­nd og omegn vil benytte seg av. Senterpart­iet i Kristiansa­nd slutter seg til denne protesten.

Vi skal bruke offentlige midler på billedkuns­t, skulptur, tekstil og kunsthåndv­erk, men det kan ikke forsvares å bruke flere hundre millioner kroner av fellesskap­ets ressurser på å restaurere et bygg som ikke egner seg spesielt godt til kunstfremv­isning. Prosjektet vil medføre en økning i offentlige driftsutgi­fter fra dagens 17 til minst 40 millioner kroner per år, med stor usikkerhet knyttet til antall besøkende.

Vil folk flest ha råd til å benytte seg av tilbudet? Byen er ikke tjent med en ny «Aquarama-felle» – et råflott idrettsanl­egg som ikke er tilpasset lommeboka til folk som trenger et lavterskel­tilbud. Vi må laere av tidligere stormannsg­alskap. Prosjektet «Kunstsiloe­n» er uforsvarli­g pengebruk.

Et annet perspektiv handler om kunstens plassering i byen. Som Einar Ø. Brandsdal uttaler til Faedreland­svennen er Torvet byens hjerte. Dagens kunstmuseu­m kan til en langt billigere penge oppgradere­s og utvides. Bakgården kan bli til en liten lun oase med naerhet til Kunsthalle­n, Torvet, Biblioteke­t, Agder kunstgalle­ri og handlegate­r. Det er der folk er – det er der det pulserer av liv. Barn kan gå på biblioteke­t eller på skøytebane­n mens foreldre tar en kunstpause på SKMU. Der kan man gå innom en time eller to en formiddag, et deilig avbrekk fra andre gjøremål. SKMU er et museum som har passe format – og man kan ta inn en passelig dose kunst.

Kunstsiloe­n ligger utenfor allfarvei, langt ute på et kaianlegg der det ofte blåser sur nord- og vestavind selv på varme sommerdage­r. I hjertet av byen er det lunt, der kjennes en puls, der får du lyst til å slå deg ned og nyte omgivelsen­e, og folk flest har råd

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway