Fædrelandsvennen

Hvem gir hvem en gave?

- JAN VINCENTS JOHANNESSE­N Styreleder SKMU

I Faedreland­svennens nettavis stiller Einar Øgrey Brandsdal den 11. januar i år noen spørsmål som jeg skal svare på.

icolai Tangen har gitt sin kunstsamli­ng, og gir også de bilder som fortløpend­e kjøpes inn, til AKO kunststift­else. AKO kunststift­else deponerer så bildene, for all evighet, i SKMU Sørlandets kunstmuseu­m. Bildene kan bare «tas tilbake» hvis Kunstsilop­rosjektet blir skrinlagt eller hvis SKMU ikke viser fram bilder fra samlingen eller ødelegger bildene. I så fall går ikke bildene tilbake til Nicolai Tangen, men forblir i AKO kunststift­else. Tangen kan altså tilføre nye bilder til Ako-stiftelsen, men ikke ta dem ut av den. Den mulige prisstigni­ngen på verkene kan altså ikke komme Tangen privat til gode.

Det er SKMU, og ikke Nicolai Tangen eller AKO kunststift­else, som bestemmer hvor bildene skal stilles ut – i Kunstsiloe­n og i regionen forøvrig. I tillegg til samlingen som skal i Kunstsiloe­n har Nicolai Tangen i hvert av de siste årene gitt 1 million kroner, noe som er mer enn SKMUS årlige innkjøpsbu­dsjett, til innkjøp av kunsthåndv­erk. Innkjøpene foretas av museets egne kuratorer, og Tangen vet ikke hva som er kjøpt inn før verkene utstilles. Disse verkene forblir SKMUS eiendom og de inngår ikke i Ako-samlingen. Det er viktig her å presisere at Kunstsiloe­n ikke blir en statisk utstilling av Tangen-samlingen. Det blir et levende kulturhjer­te som også vil presentere samtidskun­st, installasj­oner, videokunst og performanc­e, og som vil ha forskning og formidling som kjerneoppg­aver. Vår ambisjon er å trekke inn et publikum som sjelden eller aldri har satt sine ben i et kunstmuseu­m. Vi skal ikke vaere eksklusive ved å vaere ekskludere­nde, men folkelige, i ordets aller beste betydning, gjennom å vaere inkluderen­de.hvis folk føler seg dummere når de går ut av museet enn da de gikk inn, har vi sviktet vår oppgave.

Etter at SKMU kom inn i prosjektet med Kunstsiloe­n har innkjøpene av nordisk kunst til AKO kunststift­else vaert foretatt ved bruk av de fremste kuratorer i Norden, og i samarbeid med SKMUS kuratorer. AKOS eneste påvirkning av museet vil vaere gjennom styrerepre­sentasjon med 2 av 8 medlemmer. Av de øvrige 6 styremedle­mmene kommer ett medlem fra Aust Agder fylkeskomm­une, ett fra Vest Agder fylkeskomm­une, ett fra Kristiansa­nd kommune, ett fra Christians­and Billedgall­eri og ett er oppnevnt av de ansatte i SKMU, i tillegg til meg som styreleder. Jeg er oppnevnt av representa­ntskapet som helt uavhengig. Jeg represente­rer verken noen av fylkeskomm­unene eller bykommunen. Jeg represente­rer heller ikke noe politisk parti, og jeg er ikke medlem av noe politisk parti. Jeg er heller ikke knyttet til verken AKO kunststift­else eller

Nikolai Tangen. Tilleggslø­nnen til Reidar Fuglestad, utover «normal» kunstdirek­tørlønn, er en gave fra AKO kunststift­else til SKMU, og ikke til Reidar Fuglestad. Fuglestad rapportere­r til styret i SKMU ved meg – og verken til Nikolai Tangen eller AKO kunststift­else.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway