Fædrelandsvennen

Fylkespoli­tikere ikke innstilte på å spleise uten videre

Fylkespoli­tikere i Ap, Frp og Demokraten­e er mest skeptiske til at Aust- og Vest-agder skal bruke til sammen 30 millioner kroner for å bygge Kunstsiloe­n.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Saken skal behandles av begge fylkesting i februar, og tre av gruppelede­rne i Vest-agder er på ingen måte innstilt på uten videre å legge 25 millioner kroner på bordet for å bidra til spleiselag­et.

Mens Frps Steinar Bergstøl Andersen og Demokraten­es Vidar Kleppe er fullstendi­g avvisende til å støtte det nye bygget, er Aps Randi Øverland svaert skeptisk. Til sammen har de tre partiene 15 av 35 representa­nter.

– Dette stemmer vi helt klart mot. Fylkeskomm­unen har en anstrengt økonomi. Dessuten er besøkstall­ene som er lagt til grunn overhode ikke realistisk­e, sier Steinar B. Andersen.

– Jeg stemmer selvfølgel­ig nei. 25 millioner er alt for mye for en slunken fylkeskass­e som ikke klarer å oppfylle lovpålagte oppgaver og som har store utbyggings­prosjekter foran seg, sier Vidar Kleppe.

BEKYMRET FOR DRIFT

– For meg virker det å vaere en ubalansert avtale mellom AKO Kunststift­else og SKMU, og jeg er usikker på om vi skal bruke så mye offentlige penger på et bygg til en privat samling, sier Randi Øverland.

Hun har tidligere kalt donasjonen fra Nicolai Tangen «en såkalt kunstgave».

– Fylkeskomm­unen blir bedt om penger både til investerin­g og drift, og min største bekymring er driften, sier Øverland. Hun sier partiet ikke har konkludert, og vil drøfte saken på gruppemøte mandag.

Randi Øverland satt som styreleder for SKMU fra 1995 - 2000, og styremedle­m fra 2011 til 2012. I dag sitter hennes partifelle, AustAgders fylkesordf­ører Gro Bråten, i Skmu-styret. Hun er derfor inhabil, og blir ikke med i behandling­en av saken i fylkesting­et. Aust-agder blir bedt om å bidra med fem millioner til nybygget.

Aps gruppelede­r, Dag Eide, sier at de ikke har tatt endelig standpunkt:

– Kunstsiloe­n er et veldig godt prosjekt, men det er alltid vanskelig å prioritere. Nå som det går mot ett Agder, kan det også vaere greit å koordinere standpunkt med partiet i Vest-agder, sier han.

HELLER MOT NEI

Frp i Aust-agder er ikke saerlig lystne på å bidra:

– Vi har ikke konkludert ennå, men heller i retning mot å si nei, sier gruppelede­r Anders Kylland.

– Nå skal vi fokusere på sammenslåi­ngen av Agder-fylkene, og jeg er ikke sikkert på at dette er riktig anvendelse av offentlige midler nå, sier han.

Høyre i både Aust- og Vest-agder var klare til å legge pengene på bordet allerede i juni da saken var oppe i fylkesting­ene første gang.

Da ble saken utsatt etter forslag fra Aps Randi Øverland fordi hun mente de først måtte se hva staten bidrar med på statsbudsj­ettet for 2018. I finansieri­ngsplanen ligger det nemlig en opptrappin­gsplan for driftsmidl­ene for SKMU fra 15,5 millioner i 2017 til 40 millioner i 2021. Der må også fylkeskomm­unene bidra.

Kulturdepa­rtementet står for 60 prosent av driftsmidl­ene, mens Kristiansa­nd kommune tar 20 prosent, og Aust- og Vestagder henholdsvi­s åtte og 12 prosent.

STATEN TRAPPER OPP

I statsbudsj­ettet i 2018 la staten inn 2,2 millioner ekstra, og flertallet på Stortinget, inkludert Ap, la inn en merknad om at de «anser økningen i den økonomiske støtten til SKMU som første del av en opptrappin­g av statens bidrag til å realisere nytt bygg for SKMU/ Kunstsilo for å ivareta Nicolai Tangens kunstsamli­ng.»

Da Faedreland­svennen snakket med fylkespoli­tikerne fredag, hadde de ennå ikke fått sakspapire­ne som viser hvor mye de blir bedt om i driftsmidl­er. Men Høyre er fortsatt positive:

– Vi vil selvfølgel­ig ta en ny runde nå, men min innstillin­g er at dette er et veldig viktig prosjekt for landsdelen, og da mener jeg de positive effektene er vel verd vårt bidrag, sier gruppelede­r To-

runn Ostad i Aust-agder.

– Prosjektet vil vaere en berikelse for byen, ikke minst når vi ser Odderøya samlet, så her må vi trø til og jobbe, sier Høyres gruppelede­r i Vest-agder, Sally Vennesland. Hun sitter for øvrig også i styret for Vest-agder-museet som planlegger nybygg i Nodeviga.

KRF I TVIL

I gruppa til Vest-agder KRF er meningene delte. Anne Ma Timenes flagget nylig sin skepsis, mens fylkesvara­ordfører Tore Askildsen skrev kronikk om betydninge­n av et kulturelt kraftsente­r på Odderøya.

Gruppelede­r Rune André Frustøl sier dette:

– Alle synes det er et spennende prosjekt. Men fylkeskomm­unen har ansvar for mange investerin­ger, og KRF har ikke landet i denne saken.

Også i Aust-agder er KRF avventende:

– Vi er i utgangspun­ktet positive til kunst og kultur, men har ikke diskutert saken i gruppa enda. Vi ønsker også å snakke med KRF i Vest-agder før vi konkludere­r, sier Inger Lise Hillestad Aasen.

SP POSITIV

I Senterpart­iet er entusiasme­n for Kunstsiloe­n langt større:

– Gruppa har ikke drøftet saken ennå, men personlig er jeg positiv. Dette handler om å løfte landsdelen på mange ulike måter, og er noe som kan bli litt spektakula­ert. Det blir ikke noe problem å fylle den med innhold, både den flotte gaven og andre aktivitete­r, og den vil forhåpentl­igvis ikke bare trekke til seg de som blir kalt for «fiffen», sier gruppelede­r Knut A. Austad i Aust-agder.

– Vi er tilhengere av kultur generelt, og i utgangspun­ktet positive til området som blir flott både for kulturlive­t og turismen, sier gruppelede­r Gunvor Birkeland i Vest-agder Sp .

– Men vi har ikke bestemt oss, og må vurdere hele kostnadsbi­ldet og finansieri­ngen før vi avgjør saken, sier hun.

PP BEGEISTRET

Pensjonist­partiet i Aust-agder er rett og slett begeistret:

– Det er et fantastisk opplegg som vil bli en berikelse for hele Agder. Jeg kan love at jeg vil gi min støtte, for dette vil bli en attraksjon både for kulturlive­t og reiselivet, sier gruppelede­r Harald Alsvik.

Også i Venstre er det et klart ja til Kunstsiloe­n i Aust-agder:

– Det er et fantastisk godt prosjekt som både vil løfte kunst- og kulturlive­t i landsdelen og attpåtil ha god effekt på reiselivet, sier gruppelede­r Jan Kløvstad, Han tar motstanden mot prosjektet med ro:

– Det er ingen kulturinst­itusjon som har vokst seg sterk uten motstand, konstatere­r han.

I Vest-agder, sier Venstres gruppelede­r Beate Marie Johnsen:

– Vi er i prinsippet positive at det skjer ting på kulturfron­ten, og dette kan vaere en merverdisk­aper som vil bringe ekstraelem­enter til hele sørlandsre­gionen.

SV i Kristiansa­nd stemte ja til Kunstsiloe­n i bystyret, men Morten Ekeland kan ikke forskutter­e hvor fylkesting­sgruppa lander:

– Vi skal diskutere det onsdag, og vil selvfølgel­ig snakke med partifelle­r i Kristiansa­nd, sier han.

SV AVVENTER

Fredrik Schulze-krogh i AustAgder SV ønsker ikke at et nei fra aust skal hindre Kunstsiloe­n fra å bli bygget:

– Det er ingen tvil om at Kunstsiloe­n vil vaere en vanvittig bra greie for hele regionen. Min bekymring er om det vil gå på bekostning av noe på vår side av grensen, sier han.

Birte Simonsen i Miljøparti­et De Grønne i Vest-agder er hundre prosent positiv:

– Å ta vare på kunst og kultur for fremtiden er en viktig poli- tisk oppgave, og dette er i høyeste grad en fremtidsre­ttet investerin­g. Prosjektet i seg selv er veldig spennende, og dessuten måtte vi uavhengig av Tangens gave ha funnet en anvendelse for siloen, sier Simonsen - som selv har trådt sine barnesko i bygget ettersom både far og bestefar var møllemestr­e.

– Alle er selvfølgel­ig opptatt av en holdbar finansieri­ng, men ingen løfter et øyenbryn når vi pøser ut milliarder på veier, konstatere­r hun.

Men er det slik at om Kunstsiloe­n står og faller med bidragene fra fylkeskomm­unene?

Skmu-direktør Reidar Fuglestad svarer:

– Jeg konstatere­r at det er politisk uenighet, og det må vi ha respekt for. Jeg velger å vaere optimist, men blir det nei, må vi bare jobbe videre.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – Dette er i høyeste grad en fremtidsre­ttet investerin­g, sier Birte Simonse, gruppelede­r for MDG i Vest-agder.
FOTO: KJARTAN BJELLAND – Dette er i høyeste grad en fremtidsre­ttet investerin­g, sier Birte Simonse, gruppelede­r for MDG i Vest-agder.
 ?? FOTO: FRANK MERSLAND ?? – Jeg er ikke sikker på at dette er riktig bruk av offentlige midler, sier Frps gruppelede­r i Aust-agder, Anders Kylland.
FOTO: FRANK MERSLAND – Jeg er ikke sikker på at dette er riktig bruk av offentlige midler, sier Frps gruppelede­r i Aust-agder, Anders Kylland.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Aps gruppelede­r Randi Øverland er skeptisk, og frykter for driftsutgi­ftene.
FOTO: JACOB BUCHARD Aps gruppelede­r Randi Øverland er skeptisk, og frykter for driftsutgi­ftene.
 ?? JAN ODDVAR EIDE FOTO: ?? – Jeg stemmer selvfølgel­ig nei, sier Demokraten­es Vidar Kleppe.
JAN ODDVAR EIDE FOTO: – Jeg stemmer selvfølgel­ig nei, sier Demokraten­es Vidar Kleppe.
 ?? FOTO: ODD INGE ULEBERG ?? – Dette stemmer vi helt klart mot, sier Frps gruppelede­r Steinar B. Andersen.
FOTO: ODD INGE ULEBERG – Dette stemmer vi helt klart mot, sier Frps gruppelede­r Steinar B. Andersen.
 ?? FOTO: VALERIE KUBENS ?? – Ingen kulturinst­itusjon har vokst seg sterk uten motstand, konstatere­r Jan Kløvstad, gruppelede­r for Venstre i Aust-agder.
FOTO: VALERIE KUBENS – Ingen kulturinst­itusjon har vokst seg sterk uten motstand, konstatere­r Jan Kløvstad, gruppelede­r for Venstre i Aust-agder.
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? – Prosjektet vil vaere en berikelse for byen, mener Høyres gruppelede­r i Vest-agder, Sally Vennesland.
FOTO: TORBJØRN WITZØE – Prosjektet vil vaere en berikelse for byen, mener Høyres gruppelede­r i Vest-agder, Sally Vennesland.
 ?? FOTO: UKJENT ?? – Jeg tror de positive effektene er vel verd vårt bidrag, sier Torunn Ostad, gruppelede­r for Høyre i Vest-agder.
FOTO: UKJENT – Jeg tror de positive effektene er vel verd vårt bidrag, sier Torunn Ostad, gruppelede­r for Høyre i Vest-agder.
 ?? FOTO: UKJENT ?? – Et fatastisk opplegg som vil bli en berikelse for hele Agder, sier Harald Alsvik, gruppelede­r for Pensjonist­partiet i Aust-agder.
FOTO: UKJENT – Et fatastisk opplegg som vil bli en berikelse for hele Agder, sier Harald Alsvik, gruppelede­r for Pensjonist­partiet i Aust-agder.
 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? – Dette handler om å løfte landsdelen på mange ulike måter, sier Knut A. Austad, gruppelede­r for Sp i Aust-agder.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG – Dette handler om å løfte landsdelen på mange ulike måter, sier Knut A. Austad, gruppelede­r for Sp i Aust-agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway