Fædrelandsvennen

Bakerst i køen

- METTE B. STOVELAND

Joh. 5,1-15

Noen av oss opplever å bli satt utenfor det vanlige livet, for en periode eller for godt. Det kan skyldes sykdom, eller sosiale problemer som f.eks. arbeidsled­ighet, fattigdom, avhengighe­t o.l. Hvis denne tilstanden varer for lenge, kan det vaere vanskelig å komme tilbake på sporet igjen, og man kjenner seg ekskludert og mindreverd­ig. Man kan trenge hjelp, men i hjelpeappa­ratet blir man lett behandlet «ovenfra og ned» og ofte signaliser­er de at «vi vet bedre enn deg hva du trenger.» Og håpløshete­n får rom.

Når Jesus helbreder en mann som har vaert syk i 38 år, og som ligger bakerst i køen blant andre elendige og utstøtte, har han festet blikket på en som er i en håpløs situasjon. Her er en som trenger hjelp. Når vi tenker på Jesu helbredels­er, blir vi ofte bare opptatt av den fysiske siden, den syke som blir frisk. Men Jesus er opptatt av å gjøre mennesket helt igjen, bringe oss tilbake til den Gud har skapt oss til å vaere, både fysisk, mentalt, sosialt og religiøst. Jesus spør mannen ved Betesda om hva han vil. Så må han selv baere båren sin og begynne å gå. Og det er vel nettopp det vi trenger alle sammen for å mestre livet - tross alt. Jesus reiser mennesker opp, og gir oss myndighete­n over oss selv tilbake.

Å se ned på og ekskludere mennesker i nød, er å forakte ham som har skapt hvert menneske i sitt bilde. Å bidra til at mennesker kan stå på egne ben og vaere subjekt i eget liv, er å vaere en del av Jesu helbredend­e gjerning.

(noen momenter i denne andakten har jeg lånt fra boken «Tegn» av Kjell Nordstokke)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway