Fædrelandsvennen

Gledelig bondeoptim­isme

Optimismen blant bøndene i landsdelen er gledelig. Og interessan­t - etter fire år med Frp på toppen av departemen­tet.

-

Ihelga er rundt 300 sørlandsbø­nder samlet i Kristiansa­nd. For å diskutere aktuelle naeringssp­ørsmål og for å treffe yrkesbrødr­e- og søstre i en hyggelig sosial setting.

Landbruket er ikke

blant de største naeringene i Agder. Men den er viktig. Både på grunn av maten som produseres, og fordi landbruket er sentralt i å oppretthol­de spredt bosetting og forhindre gjengroing av kulturland­skap.

I et intervju

med vår avis sier organisasj­onssjef ved Norges Bondelags agderavdel­ing, Finn Aasheim, at det råder en optimistis­k vind i naeringen. Han registrere­r «en økende optimisme både blant den etablerte bonden og hos de som ønsker seg inn i naeringen». Aasheim viser til at det bygges flere fjøs og gjøres store investerin­ger i eksisteren­de og nye driftsbygn­inger. Og at de unge vil bli bønder.

I tillegg har

også Agder-bonden vist stor vilje til omstilling, som i resten av landet.

Alt dette er

svaert positivt. Og kanskje overrasken­de for en del. For naeringen må finne seg i å høre at dens ledelse har opptrådt på en måte som gjør at mange ikke assosierer landsbruke­t med optimisme. Ikke sjelden er det dystre scenarioer som fremsettes i det offentlige ordskiftet når naeringen diskuteres, saerlig når det stunder mot og pågår landbrukso­ppgjør.

Pessimisme­n var også

betydelig da Frp inntok landbruksd­epartement­et for drøyt fire år siden. Det var ikke så underlig, all den tid partiets landbruksp­olitikk ikke tidligere hadde måttet bryne seg på virkelighe­ten.

Det har den

nå gjort, vel å merke etter flere runder med kompromiss­er. Først med Høyre i regjeringe­n og deretter med Venstre og KRF i Stortinget. Resultatet er en politikk som landbruket som sådan har levd godt med. Så vil nok mange av de 300 på helgas sørlandssa­mling si at Frp og regjeringe­ns landbruksp­olitikk premierer stordrift, noe som ikke favorisere­r de stort sett små brukene i Agder.

men denne typen rammevilkå­r

er en av utfordring­ene som naeringen må håndtere. Og forhåpentl­igvis vil nettopp den optimismen som nå preger Agder-bøndene bidra til at naeringen også takler dette på en fremoverle­nt måte. Slik at Agder også i årene fremover har et livskrafti­g landbruk.

Naeringens ledelse har opptrådt på en måte som gjør at mange ikke assosierer landsbruke­t med optimisme

 ??  ?? Landbruket er en relativt liten, men viktig, naering i Agder.
Landbruket er en relativt liten, men viktig, naering i Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway