Fædrelandsvennen

Kristiansa­nd – en by under avvikling?

- GUNNAR ARNTSEN

Jeg spør etter at tv sendte et innslag der en butikkinne­haver beklaget seg over at der var så lite handel i butikkene etter at kommunen hadde innført nye parkerings­regler på gateplan i byen.

●●Jeg skjønner veldig godt at handelsnae­ringen sliter. Enkelte ganger er en bare nødt til å reise til byen Kristiansa­nd. Jeg var der nettopp. Så lite folk på ettermidda­gen og nesten ikke en bil i gatene har jeg aldri sett tidligere, på en hverdag vel og merke, og selv om det er en stille tid etter jul. Min første tanke var «er her unntakstil­stand» i byen? Hvor er alle folk? Paradegate­n Markens pleier å «koke» uansett når på året det er.

Tiggerne satt på sine vante plasser, noen tiggere fulgte etter folk og var sinte fordi ikke folk ville gi dem penger. Jeg hadde en rundtur i byen, inn en tur på Sandens, Lille Markens og det nye senteret ved Torvet før jeg forsatte i noen sidegater. Det var neimen ikke mange mennesker jeg så, heller ikke biler. Etter hvert begynte jeg å tenke på at det er kanskje den nye ordningen med parkeringe­n som er årsaken. Naer paradegate­n Markens som kristiansa­nderne er så stolte av, ja til og med har skrevet en sang om, var parkeringe­n en time, fram til klokka 19 på hverdager, litt lengre bort i gatene to timer, fram til klokka 19 på hverdager, litt lengre borte tre timer, fram til klokka 17 som betalingen gjaldt, og også det verste er at etter en, to, tre timer før klokka 19 og 17 må også bilen flyttes. For de av oss som kommer ca 4 mil fra Kristiansa­nd og som det tar 35 minutter å kjøre med egen bil, vil det med buss ta vel to timer. Man må da østover med buss før en må skifte til ny buss. Jeg har ikke regnet med ventetiden­e, ei heller lørdager, søndager og kvelder som ikke bussen går til hjemstedet mitt. Bussen prioritere­r å kjøre strekninge­r på den nye E 18, og der bor der jo ikke folk. En hører så titt og ofte nå at folk haster, bussen kan ikke komme fort nok frem, men for oss er vi tilbakesti­lt til 1950-tallet da det tok tid å kjøre fra A til B. Før kunne man ta en tur til byen Kristiansa­nd, parkere naer Markens, handle, gå til bilen med varen, så gå en tur om det enn var rundt i byen, Odderøya eller andre steder og sette seg ned ved sjøen eller på Torvet. Ble en sulten tok en seg en matbit på et av de mange utestedene. Nå haster en bare til det nødvendige aerendet en skal, og har ikke tid til å handle eller spise. Det gjør en heller i Sørlandspa­rken eller Lillesand, for da har en ro og fred i stedet for å stresse med å flytte bilen.

Opprinneli­g er Kristiansa­nd en pen og koselig by, men dessverre har byens politikere ødelagt og fortsetter ødeleggels­en av byen. Det er også virkelig skremmende at byen har en varaordfør­er som ikke fatter at det er mye kriminalit­et i byen og Markens, det sa han i hvert fall på tv før jul. Han skjønte jo ingen ting. Politiet paraderer Markensgat­a en del, men da i bil. Kanskje også de er redde få å bruke beina? Jeg bare spør og undres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway