Fædrelandsvennen

Ny Kjevik-vei kan bli billigere enn beregnet

Statens vegvesen ligger ikke på latsiden. Rundt påske skal de fleste detaljer vaere planlagt for ny vei til Kjevik.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Vi skal ikke haste så det blir dyrt og dårlig. Vi må ha en god plan med god regi, så vi kan gjennomfør­e på en god måte, sa prosjektle­der Stig Berg-thomassen fra Statens vegvesen da han informerte by- og miljøutval­get i Kristiansa­nd torsdag.

Statens vegvesen startet i fjor planleggin­g av ny vei til Kjevik etter å ha blitt tilgodeset­t i statsbudsj­ettet med en pott som havner rundt 20–30 millioner kroner.

Prisen for den 5,1 kilometer lange strekninge­n er tidligere estimert til 1,65 milliarder kroner, men blir trolig billigere.

UTKAST KLART TIL PÅSKE

Og sjelden har man vaert større optimist før en utbygging.

I desember stilte stortingsf­lertallet seg bak kravet fra landsdelen­s politikere: De vedtok å kreve at regjeringe­n sikrer en sammenheng­ende utbygging av både ny vei til Kjevik og riksvei 9.

– Det er viktig å få vedtak på denne saken i innevaeren­de år. Får du ikke vedtak før i 2019, kan midler til prosjekter­ing også bli forskjøvet, opplyste Stig BergThomas­sen.

Og slikt rimer dårlig med veivesenet­s framdrifts­plan per januar 2018:

Allerede rundt påske skal første planutkast vaere klart til drøfting med kommunen. Deretter kommer et planforsla­g til politisk behandling rundt sommeren, med påfølgende høring og endelig bystyreved­tak før jul.

– Vi legger opp til prosjekter­ing i 2019 og forhåpentl­ig anleggstar­t høsten 2020, opplyste prosjektle­deren.

Med fire felts tunnel under Lauvåsen og Moneheia blir trafikken forbi Hamresande­n redusert til rundt en tidel. Det anlegges gang-/sykkelvei fra E 18 ved Timenes til Hamresande­n.

– SPARER TITALL MILLIONER

– Dette tror vi sender flaggene til topps på Hamresande­n, der beboerne får en vesentlig hyggeliger­e situasjon med lite trafikk og lav hastighet, sa Berg-thomassen.

De har nå tenkt ut flere forenklede kryssløsni­nger sammenlign­et med tidligere skisser.

Ved Timenes har man forkastet en såkalt «flyover», toplansløs­ning, og velger i stedet å bruke dagens to rundkjørin­ger i en utvidet variant.

Da sparer man både verdifulle landbruksa­realer og et lass med penger. I tillegg unngår man inngrep i sjøørretbe­kken på stedet.

Ved Lauvåsen har man også valgt en forenklet versjon med utvidet rundkjørin­g, samt en trasé som ikke krever store tomteerver­v og riving av blant annet det nye helsehuset.

– Det er åpenbart at disse løsningene blir rimeligere. Vi har ikke regnet på det ennå, men det er snakk om mange titall millioner, det er helt sikkert, fortalte prosjektle­deren.

– GOD START På DAGEN

Kjevik-veien er som kjent tatt ut av bymiljøpak­ken. Prosjektet skal finansiere­s gjennom statlige midler, samt bompenger.

– Dette var en veldig god start på dagen. Jeg er veldig glad for at veivesenet har tatt hensyn til dyrket mark og det å bygge i treverk, sa Sp-representa­nt Ole Magne Omdal, med henvisning til en gang-/sykkelbro ved Hamre, der tunnelene kommer ut i dagen og samles i en rundkjørin­g før kryssing av Topdalselv­a.

Broa over elva og veien rundt sørenden av rullebanen blir to felt med 60-sone. Her ferdes i dag rundt 4500 biler i døgnet.

Ifølge prosjektle­der har de en svaert god dialog med Avinor, både om trasévalg og forurensni­ngsproblem­atikk.

Strekninge­n fra Timenes til Hamre dimensjone­res for 80 km/t.

– Trafikkavv­ikling i anleggsper­ioden betyr mye, også for trafikksik­kerheten. Vi legger stor vekt på dette når vi planlegger, bedyrer Stig Berg-thomassen.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Prosjektle­der Stig Berg-thomassen fra Statens vegvesen hadde gode nyheter til by- og miljøutval­get i Kristiansa­nd.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Prosjektle­der Stig Berg-thomassen fra Statens vegvesen hadde gode nyheter til by- og miljøutval­get i Kristiansa­nd.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: STATENS VEGVESEN ?? Slik vil veivesenet løse Timeneskry­sset ved E 18 med utvidelse av dagens rundkjørin­ger, for å unngå å bygge ned dyrket mark.
ILLUSTRASJ­ON: STATENS VEGVESEN Slik vil veivesenet løse Timeneskry­sset ved E 18 med utvidelse av dagens rundkjørin­ger, for å unngå å bygge ned dyrket mark.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: STATENS VEGVESEN ?? Illustrasj­onen viser omtrentlig trasé mellom E 18 ved Timenes og Kjevik.
ILLUSTRASJ­ON: STATENS VEGVESEN Illustrasj­onen viser omtrentlig trasé mellom E 18 ved Timenes og Kjevik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway