Fædrelandsvennen

Uten strøm, vann og mobildekni­ng i tre dager

På Eikså i Marnardal var beboerne uten strøm, vann og mobildekni­ng i tre dager.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Jeg tror strømmen gikk mandag kveld klokka 18.45, sier Bodil Eikså Repstad (59).

Hun bor på gården Eikså i Marnardal kommune sammen med ektemannen Alf Kristian Repstad (58). Der har de levd et strømløst liv noen dager.

Det har fått konsekvens­er.

– Vi har ikke hatt strøm, ikke vann og ikke telefon – og heller ikke nødsamband, forteller Repstad.

Hun har bodd på gården siden 1976. Før var det gårdsdrift og melkekyr på gården. Nå leier ekteparet ut lokalene til bryllup og konfirmasj­on.

SNØTUNGE TRAER

58-åringen forteller at hun er glad for at de seks barna hennes har forlatt redet, da et liv uten strøm erfaringsm­essig er ekstra tungvint når det er små barn i huset.

– Vi har opplevd strømbrudd før. Det er ikke lett med små barn som skal stelles og sendes på skole, oppsummere­r hun.

Et helikopter fra Agder Energi kretser en kort stund over gården. Oppe i Røllandshe­ia arbeider mannskaper for å reparere ødelagte strømledni­nger. Snøen ligger tungt på traerne, som bøyer seg under tyngden. Og noen ødelagte traer har altså satt strømtilfø­rselen til Eikså helt ut av spill.

TIL SØGNE FOR DEKNING

For å få mobildekni­ng, må Repstad reise til Søgne eller Øyslebø. I Søgne bor foreldre og søsken, og hun har vaert på besøk for blant annet å få seg en varm dusj. Da har hun samtidig hentet drikkevann og kjøpt bensin til et aggregat.

Hjemme på gården har hun forsøkt å løse utfordring­ene på en mest mulig konstrukti­vt måte.

– Vi smelter snø for å skylle ned i doen, ta en dusj eller for å vaske oss litt. Her en dag smeltet jeg to pøser med lunket vann på vedkomfyre­n. Så satt jeg der og helte vann over hodet. Det føltes godt å få vasket seg litt. Tenk på dem som dusjer hver dag! Og her er vi heldige bare vi får smeltet oss litt snø, ler 59-åringen.

– Jeg har også vasket gulvet med smeltet snøvann. Jeg kan jo ikke støvsuge. Når det blir mørkt, kan man verken strikke eller lese. Da må man sitte der med hodelykt uten å ha så mye å ta seg til. Tv-en og internett virker jo heller ikke, fortsetter hun.

Onsdag kom broren på besøk med aggregat, vann i en tilitersta­nk og nytrukket kaffe.

– «Nå kommer Røde Kors, fleipet han», smiler Repstad.

BEKYMRET FOR VILTKJØTTE­T

Aggregatet brukes nå til å holde liv i to frysebokse­r på rundt 1000 liter.

– Frysen er stufull. Jeg tror at nedfryste varer kan holde seg i et par døgn uten at strømmen er på. Vi har både elgkjøtt og rådyrkjøtt i frysen, så jeg håper jo at dette har holdt seg, sier Repstad.

Varene fra kjøleskape­t er plassert på verandaen. Inne har det blitt fyrt døgnet rundt i to peiser, en vedkomfyr og en vanlig vedovn.

– Hva er det verste med situasjone­n?

– Det du hadde før, tar man jo for gitt. Alt som virker, som kaffetrakt­er, komfyr og varmekable­r i golvet på badet.

OG Så KOM STRØMMEN

Denne dagen lages middagen på vedkomfyre­n – ertesuppe og baguetter.

– Ting føles jo merkelig. Heldigvis har jeg bil, så jeg er jo ikke helt isolert, sier Repstad.

– Er du irritert over Agder Energi, da?

– De gjør nok så godt de kan, sier damen, som er kjent for å vaere et sosialt samlingspu­nkt i bygda. Siste fredag hver måned byr hun på kaffe i fjøset. Da kommer det folk fra Søgne-grensa til Øyslebø.

Mens Faedreland­svennen er på gården, kommer lyset plutselig tilbake. Da var klokka 15.39. Et par minutter seinere virker både mobilen og internett.

PS. Klokken 17.30 i går ettermidda­g var det ifølge Agder Energi 477 husstander som var uten strøm.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Bodil Eikså Repstad håper at frysevaren­e har holdt seg, selv om aggregatet først kom på plass onsdag.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Bodil Eikså Repstad håper at frysevaren­e har holdt seg, selv om aggregatet først kom på plass onsdag.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Et aggregat har sørget for strøm til fryserne.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Et aggregat har sørget for strøm til fryserne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway