Fædrelandsvennen

Norges Bank banket gjennom

- VEGARD DAMSGAARD

Det har vaert unormalt lite støy rundt utbyggings­planene på Norges Banktomta i Kvadrature­n.

Det mener lederen av by- og miljøutval­get taler til utbyggers fordel.

– Det er et veldig godt kvalitetss­tempel å få saken til behandling uten at den har utløst opprør i byen, som vi vanligvis ser. Det betyr at prosessen må ha vaert god, og det er en kompliment til de som har hatt hånden på dette, sa Stian Storbukås (Frp) da utvalget torsdag enstemmig vedtok utbygginge­n.

Planene for den østre delen av kvartal 45 omfatter totalt 1500 kvadratmet­er i to og tre etasjers nybygg på hver side av praktbygni­ngen fra 1879.

LOOK TO KASERNEN

Flere sammenlign­et saken med den vellykkede utviklinge­n av Kasernen i Kvadrature­ns sørøstlige hjørne, der man tillot et nybygg i fire etasjer på siden.

– Norges Bank-bygget er fantastisk, og må tas vare på. Da må man ikke bygge så tett på at man tar fokus bort fra bankbygget. Her er det gjort på en god måte. Ikke med store, ruvende bygg, men to til tre etasjer, påpekte Grete Kvelland Skaara (KRF).

Hun ga honnør for at hageanlegg­et blir åpnet for allmennhet­en, og fikk utvalget med på at et par gamle traer på hver side av bankbygget vernes.

Bak planene i Dronningen­s gate 30 står AVH Eiendom AS, ved brødrene Vegard (45) og Audun Hansson (46).

Deres far Arnar Hansson kjøpte det monumental­e bygget for 12,3 millioner kroner i 2002.

– BEDRE ENN KUNSTSILOE­N

Planene er utarbeidet i tett dialog med byantikvar og fylkeskons­ervator. Nybyggene skal reguleres til forretning, kontor, tjenesteyt­ing og bevertning.

De senere år har hovedbygni­ngen vaert brukt til kulturform­ål, i hovedsak Sharrons Dansestudi­o.

Vidar Kleppe (Dem) framførte budskapet enkelte har uttalt i sosiale medier: Dropp Kunstsiloe­n, sats på Norges Bank-bygget.

– Bygget er fantastisk bra, midt i byen. Det var der vi kunne brukt pengene i stedet for Kunstsiloe­n til en halv milliard. Min drøm er at prosessen medfører nei til siloen. Nå eier vi ikke bygningen, men kunne gått i forhandlin­ger med huseier og sett på muligheten, mente Kleppe.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: TBG ARKITEKTER AS ?? Norges Bank-bygget i lysegrått, med nybygg på hver side.
ILLUSTRASJ­ON: TBG ARKITEKTER AS Norges Bank-bygget i lysegrått, med nybygg på hver side.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway