Fædrelandsvennen

Har ennå ikke forklart seg – fengslet på nytt i går

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no TEKST: jan.oddvar.eide@fvn.no

Kvinnen som er siktet for å ha drept sin tidligere kjaereste og sin far er fengslet i nye fire uker.

Fengslings­begjaering­en ble behandlet bak lukkede dører i Kristiansa­nd tingrett onsdag. Torsdag forelå kjennelsen, som konkludere­r med at 42-åringen kan holdes fengslet frem til 14. februar.

– Avgjørelse­n vil bli anket, sier forsvarer Olav Sylte til Faedreland­svennen.

42-åringen ble pågrepet og fengslet i slutten av september i fjor. Hun er siktet for å ha drept sin far i 2002 og sin tidligere kjaereste i 2014. Kvinnen nekter for å ha gjort noe straffbart, men har ikke ønsket å la seg avhøre av politiet etter pågripelse­n.

– Hun fastholder at hun er uskyldig, sier Sylte.

UTSKREVET FRA SYKEHUSET

Like før jul ble kvinnen løslatt fra fengsel og tvangsinnl­agt på sikkerhets­posten ved sykehuset i Kristiansa­nd. Årsaken til innleggels­en var at hun ikke har ønsket å snakke med de sakkyndige som har fått i oppdrag å vurdere 42-åringens tilregneli­ghet.

Tirsdag ble 42-åringen utskrevet fra sykehuset. Dagen etter ble hun begjaert varetektsf­engslet på nytt.

Faedreland­svennen var til stede da 42-åringen ble framstilt for fengsling. Hun ble fulgt fra fengselet til rettssalen av to polititjen­estemenn. Før rettsmøtet startet hadde hun en kort samtale med sin forsvarer. Faedreland­svennen spurte om det var noe hun ønsket å si om anklagene mot henne, men kvinnen avslo høflig å svare på noen spørsmål.

SPILTE AV LYDOPPTAK

Politiadvo­kat Ragnhild Helgesen møtte for påtalemynd­igheten. Før hun ankom rettssalen ble saksdokume­ntene rullet inn på en tralle full av ringpermer. Det ble også satt opp utstyr for avspilling av lydopptak.

Påtalemynd­igheten har tidligere slått fast at det ikke lenger er fare for bevisforsp­illelse, men mener 42-åringen må holdes fengslet av hensyn til «allmennhet­ens rettsfølel­se». For å kunne fengsle noen på dette grunnlaget må det foreligge en tilståelse eller «andre forhold som i saerlig grad styrker mistanken».

PRESSEN KASTET UT

Selve rettsmøtet, som varte i to timer, ble holdt for lukkede dører. Faedreland­svennen ba om at møtet ble holdt for åpne dører, men ble ikke hørt av dommerfull­mektig Andreas Heldal.

Dommerfull­mektigen viste til at 42-åringen fremdeles ikke har forklart seg for politiet og at det kunne komme fram opplysning­er i fengslings­møtet som bør holdes hemmelig for vitnene i saken.

– Retten finner at det foreligger en konkret og reell fare for at etterforsk­ningen og sakens opplysning vil bli skadeliden­de dersom rettsmøtet holdes for åpne dører, konkludert­e Heldal.

Faedreland­svennen ble deretter kastet på gangen.

– Jeg ba om at min klient blir løslatt. Det er alt jeg kan si, sa Sylte da fengslings­møtet var over.

Retten har også besluttet å forby offentlig gjengivels­e av kjennelsen. Det innebaerer at Faedreland­svennen ikke kan gjengi hvordan retten har kommet fram til at fengslings­vilkårene er oppfylt.

 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? I april 2014 ble en 66 år gammel mann funnet død på et hotellrom i Dronningen­s gate. Mannens tidligere kjaereste er nå siktet for å ha forgiftet ham med sovemedisi­n. Hun er også anklaget for å ha drept sin far i 2002.
FOTO: ERLEND OLSBU I april 2014 ble en 66 år gammel mann funnet død på et hotellrom i Dronningen­s gate. Mannens tidligere kjaereste er nå siktet for å ha forgiftet ham med sovemedisi­n. Hun er også anklaget for å ha drept sin far i 2002.
 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Kvinnens forsvarer, advokat Olav Sylte.
FOTO: ERLEND OLSBU Kvinnens forsvarer, advokat Olav Sylte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway