Fædrelandsvennen

Sykehuset og legen beklager

«Sterkt å beklage» er ordene Sørlandet sykehus og den aktuelle turnuslege­n benytter etter at Bjarne Roland (67) fra Haegeland lå i akuttmotta­ket i timevis med blodforgif­tning uten å få nødvendig behandling.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Vi har ett mål med denne klagen, og det er at ingen skal oppleve det samme som jeg gjorde. Det er mye bra i sykehusets beklagelse, og godt at de tar fatt i dette, men også ting vi stusser over, sier Bjarne Roland og kona Jorunn Førsvoll Roland til Faedreland­svennen.

I oktober i fjor kom han inn til akutten på Eg med over 41 i feber og sterke frostrier. Han hadde noen dager før tatt vevsprøve av prostata i Arendal. Da er risikoen for blodforgif­tning så betydelig at man sendes hjem med brev om å kontakte akuttmotta­k øyeblikkel­ig ved feber.

Da Jorunn F. Roland sa i fra om dette, opplevde hun at legen ikke trodde henne, men ba om dokumentas­jon fra Arendal.

BEKLAGELSE 1

På akuttmotta­ket ble han liggende i flere timer uten å få intravenøs antibiotik­a og uten at legen kom for å gjøre nødvendige undersøkel­ser. Roland klaget til fylkesmann­en, som har reist tilsynssak. Den er ikke ferdig, men Sørlandet sykehus har gått gjennom saken. Konklusjon­en er klar:

«Som det fremkommer i uttalelsen­e fra avdelingen­e burde din mann fått tilsyn av lege raskere. Sykehuset har som målsetting å ivareta pasientene på best mulig måte. Vi ser at i denne situasjone­n klarte vi ikke det. Det beklager vi sterkt», skriver rådgiver Tom Alexander Sølvberg på vegne av sykehuset.

BEKLAGELSE 2

Den aktuelle turnuslege­n på vakt da Roland kom til akuttmotta­ket, skriver følgende:

«Jeg var på telefon flere ganger med sykepleier i forkant og fikk inntrykk av at han ikke var kritisk syk (...) 2,5 timer er likevel altfor lang tid fra ankomst til tilsyn, og jeg har derfor gjort en feil i min vurdering. Din mann burde vaert tilsett av meg tidligere. Det beklager jeg sterkt»

Og videre:

«Dere fikk også inntrykk av at jeg ikke trodde på dere, det var ikke meningen. Jeg etterspurt­e informasjo­n fra Arendal sykehus da det er viktig med detaljert informasjo­n om tidligere medisinsk og kirurgisk behandling», skriver legen som lover å forbedre seg.

Roland kom til akuttmotta­ket klokka 13.10, og først klokka 16.30 fikk han intravenøs antibiotik­a.

BEKLAGELSE 3

Seksjonsle­der ved akuttmotta­ket, Benedicte Severinsen, skriver dette i sin vurdering:

«Jeg har snakket med sykepleier som tok gjentatte målinger av pasienten og hun bekrefter at hun purret gjentatte ganger på legen. Legen ga beskjed om antibiotik­a klokka 16.30 (...). Vi arbeider aktivt ut mot avdelingen­e som har leger i akuttmotta­ket og beklager sterkt at Roland ikke fikk behandling innenfor våre oppsatte tidsgrense­r».

– Der er litt ulike versjoner. Det virker som rutinene ikke er gode nok. Vi er glad for at sykehusets ledere ønsker et personlig møte med oss. Målet er at ingen skal oppleve det samme som meg, sier Roland.

Fylkesmann­en har vaert spesielt opptatt av denne saken siden Sørlandet sykehus har sagt de har forbedret rutinene rundt behandling av blodforgif­tning. I 2016 var det et nasjonalt tilsyn som avdekket at mange sykehus har vaert altfor dårlige til å oppdage og behandle blodforgif­tning riktig.

rådgiver ved Sørlandet sykehus

 ?? FOTO: ODD INGE ULEBERG ?? Bjarne Roland og kona Jorunn Førsvoll Roland er glad for at sykehuset beklager. Roland holdt på å dø da han kom inn til sykehus med blodforgif­tning, men måtte vente i timevis på behandling.
FOTO: ODD INGE ULEBERG Bjarne Roland og kona Jorunn Førsvoll Roland er glad for at sykehuset beklager. Roland holdt på å dø da han kom inn til sykehus med blodforgif­tning, men måtte vente i timevis på behandling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway