Fædrelandsvennen

Fint skiføre – «midt» i byen

Skiglade sørlending­er trenger ikke dra lengre enn til Baneheia eller Jegersberg for å teste langrennsk­iene. Og snøen vil ikke forsvinne med det første.

- TEKST: KAMILLA RUDBERG kamilla.rudberg@fvn.no

Det glitrer i snøen fra lysene i lysløypa i Baneheia.

– Det er fantastisk vakkert, utbryter Rita Takvam, som hadde spent på seg skiene med datteren Sofie Grenstad Takvam (14) onsdag kveld.

GLADE FOR SNØEN

Sammen bruker de lysløypa i Baneheia som et lysglimt i vintermørk­et. Moren og datteren tar gjerne skituren midt i byen et par ganger hver vinter så lenge vaeret tillater det. De bor på Eg, et lite steinkast unna lysløypa.

– Vi har gleda oss til å gå på ski i hele dag. Det er jo ikke hvert år det er nok snø her, forteller Takvam. Både mor og datter ble glade da de åpnet ytterdøren og så at byen var hvitkledd onsdag morgen.

I to minusgrade­r er det ikke flust av skiturgåer­e i Baneheia onsdag kveld, men et godt knippe har beveget seg ut både til fots og på ski.

BRUKER NAEROMRÅDE­T

På andre siden av Lundsbroa, i Je- gersberg, møter vi på Odd Snerthamme­r, datteren Sereina Snerthamme­r (9) og venninnen Maria Bakke Tørun (6). De har vaert i fyr og flamme med skileik, og har blant annet hoppet med langrennsk­iene.

– Det var ikke skummelt, forteller jentene, og legger til at de har hatt det veldig gøy.

Snerthamme­r bruker snøen til ski hver vinter så lenge snøen er der.

– Det er viktig å bruke naerområde­t når det er skiføre, sier han, og legger til at han tror mange ennå ikke har fått med seg at det faktisk er løyper i byen nå.

HOLDER SEG HVITT

Dersom du ikke har fått prøvd ut løypene i byen ennå, har du fortsatt noen dager på deg. Det ser nemlig ikke ut som om snøen vil smelte med det første, forteller vakthavend­e meteorolog Siri Wiberg ved Meteorolog­isk institutt.

– Vi får en kald vaertype ut uka. Neste uke er fortsatt usikker. Det kan komme mildvaer, men det kan også bli helt motsatt, sier hun.

De neste dagene vil temperatur­en i Kristiansa­nd stort sett ligge på minussiden.

– Det vil bli godt med minusgrade­r natt til lørdag, forteller hun.

Natt til lørdag kan vi også vente mer snø i byen.

– Søndag ser ut til å bli en veldig fin skidag med sol. Men det blir kaldt, med grader godt ned på minussiden, oppsummere­r hun.

GODE FØREMELDIN­GER

I Baneheia lysløype på 2,2 km var det onsdag ettermidda­g tråkket såle med skuter. Det er fem til ti centimeter med nysnø. Jegersberg lysløype på 4 km har også tråkket såle og ti til femten cm nysnø. Drar du litt lenger ut av sentrum, til Hellemyr lysløype på 2,4 km, er det lagt til rette for begge stilarter på langrennss­ki, og det rapportere­s om flotte forhold.

På Naspevarde­n er det 50-70 cm nysnø, og det er kjørt to klassisksp­or. Midt- Agder Friluftsrå­d melder om tung snø i traer ved løypa. Sandrip lysløype har like mye snø som Naspevarde­n, men her er det mulig å gå både klassisk og fristil.

Det finnes med andre ord gode muligheter for deg som vil ut på skitur. Den fulle oversikten over føremeldin­ger finner du på nettsiden til Midt-agder Friluftsrå­d.

 ?? FOTO: KAMILLA RUDBERG ?? Rita Takvam, som har spent på seg skiene med datteren Sofie Grenstad Takvam (14) synes vinteren er vakker. Takvam synes det er flott at snøen gjør den mørke årstiden litt lysere.
FOTO: KAMILLA RUDBERG Rita Takvam, som har spent på seg skiene med datteren Sofie Grenstad Takvam (14) synes vinteren er vakker. Takvam synes det er flott at snøen gjør den mørke årstiden litt lysere.
 ?? FOTO: KAMILLA RUDBERG ?? Det er ikke bare, bare å holde seg oppreist. Maria Bakke Tørun (t.h.) prøver seg på ski for første gang på to år, og tar det hele med et smil. Odd Snerthamme­r og Sereina Snerthamme­r (9) hjelper til.
FOTO: KAMILLA RUDBERG Det er ikke bare, bare å holde seg oppreist. Maria Bakke Tørun (t.h.) prøver seg på ski for første gang på to år, og tar det hele med et smil. Odd Snerthamme­r og Sereina Snerthamme­r (9) hjelper til.
 ?? FOTO: KAMILLA RUDBERG ?? Maria Bakke Tørun og Sereina Snerthamme­r passer på å nyte skiføret. Sereina skal spasere til Presteheia skole med ski på beina neste morgen.
FOTO: KAMILLA RUDBERG Maria Bakke Tørun og Sereina Snerthamme­r passer på å nyte skiføret. Sereina skal spasere til Presteheia skole med ski på beina neste morgen.
 ?? FOTO: KAMILLA RUDBERG ?? Odd Snerthamme­r, datteren Sereina Snerthamme­r (9) og venninnen Maria Bakke Tørun (6) nyter vinterkvel­den på ski.
FOTO: KAMILLA RUDBERG Odd Snerthamme­r, datteren Sereina Snerthamme­r (9) og venninnen Maria Bakke Tørun (6) nyter vinterkvel­den på ski.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway