Fædrelandsvennen

Kvinner om kvinneøkon­omi

Det kan gå ille for kvinner som ikke er seg bevisst hvilke økonomiske valg de tar i livet.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Da Kari først var hjemmevaer­ende, og deretter jobbet deltid med svak pensjonsop­ptjening og ditto karriereut­vikling som resultat, kunne Knut ha kompensert ved å betale en privat pensjonsfo­rsikring for henne.

Tove K. Westbye, advokat og partner hos Advokatfir­ma Wigemyr, står foran en forsamling på drøyt 30 mennesker i et av Uias auditorier på Gimlemoen onsdag kveld. Flestepart­en av de 30 er unge, alle unntatt fire er kvinner. De stiller på for å laere om «konsekvens­er av typiske kvinnevalg», som det heter i invitasjon­en.

KLASSISK HISTORIE

Westbyes henvisning til Kari og Knut går tilbake til forrige innleder, advokat- og Wigemyr-kollega Solveig Løhaugen. Hun har tatt for seg det fiktive paret Kari og Knut, med historie tilbake til da de to sørlending­ene traff hverandre under studier i Oslo. Det endte først med at Kari flyttet inn i Knuts selveierle­ilighet (uten å kjøpe seg inn, og uten å bidra til lånebetjen­ing), deretter med bryllup, flytting til hus Kristiansa­nd, barn, lønnsom karriere for Knut og altså hjem og deltid for Kari. Underveis arver også Knut ei hytte på Bortelid. Da begge senere arver en halv million kroner hver fra henfarne besteforel­dre, går hans penger til pensjonsfo­nd, hennes til reisefond for familien.

KOMMER ILLE UT

Og så - bombe! - treffer Knut en annen. Ekteskapet avsluttes da begge er i femtiårene. Med hus, hytte, to biler, pensjonsfo­nd og innbo skal de så dele verdier for 10,2 millioner kroner.

– Derav tilfaller 8,2 millioner Knut, mens Kari får to millioner. Det blir hennes egenkapita­l når hun skal skaffe seg en leilighet som er stor nok til å huse barn og barnebarn på besøk. Og husk: Hun har lav inntekt og kommer til å få en meget beskjeden pensjon. Ja, det ender faktisk med at hun blir uføretrygd­et, forteller Solveig Løhaugen.

Hun understrek­er at fortelling­en er oppdiktet, men i høyeste grad basert på «true stories». Og verdiforde­lingen følger loven til punkt og prikke.

– I skilsmisse­situasjone­r er det sjeldent klima for raushet utover det loven tilsier, konstatere­r advokat Løhaugen.

– Slik kan det gå når kvinnen ikke er seg bevisst de privatøkon­omiske valgene de i realiteten tar. Dessverre ser vi at økonomi ofte er tabubelagt i parforhold, supplerer professor Ellen K. Nyhus.

DÅRLIGERE KUNNSKAPER

Nyhus har innledet totimersse­ansen med å ta for seg egen og andres forskning rundt kvinners og menns kunnskaper om økonomi. Oppsummert: Selv på spørsmål om grunnlegge­nde forhold som renter og økonomi scorer kvinner - saerlig unge kvinner - dårligere enn menn.

– Husk: Finansmark­edene blir stadig mer komplekse. I kombinasjo­n med flommen av tilbud via internett skaper det uoversiktl­ighet og problemer med å skjønne hva de forskjelli­ge prisene egentlig innebaerer, understrek­er professor Nyhus.

Hun minner også om et grunnlegge­nde forhold:

– Kvinner lever lenger enn menn, men har dårligere pensjon.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Førsteaman­uensis Anne Wenche Emblem (t.v.) var arrangemen­tets primus motor, professor Ellen K. Nyhus formidlet fra egen og andres forskning rundt kvinners økonomi, mens Wigemyr-advokatene Solveig Løhaugen og Tove K. Westbye berettet om hvor ille det...
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Førsteaman­uensis Anne Wenche Emblem (t.v.) var arrangemen­tets primus motor, professor Ellen K. Nyhus formidlet fra egen og andres forskning rundt kvinners økonomi, mens Wigemyr-advokatene Solveig Løhaugen og Tove K. Westbye berettet om hvor ille det...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway