Fædrelandsvennen

Arbeid. Vi må også leve av vårt eget.

-

sier Norman, og gir følgende regnestykk­e:

– Ett årsverk skaper i snitt verdi for 700.000 kroner. Så hvis en frisk, rask person står utenfor arbeidsliv­et, koster det oss 700.000 kroner pr år; tilsvarend­e 15 millioner kroner i et liv. Så det vil vaere lønnsomt å bruke inntil 15 millioner å hindre at ungdom blir utstøtt. Det er nesten ikke grenser for hva som er lønnsomt å bruke hvis det forhindrer utenforska­p, sier Norman.

– Norge har over 600.000 personer på uføretrygd, langtidsle­dighet sykepenger og arbeidsavk­laring. 600.000 ganger 700.000 kroner blir 400 milliarder per år, forutsatt at alle har 100 prosent arbeidsevn­e. Om de har 25 prosent arbeidsevn­e, er det 100 milliarder kroner per år vi kaster ut av vinduet.

– Dette er regningen på hva det koster å ikke ha dem i jobb, og den må vi få på bordet. Dette er den største regningen vi unødvendig pådrar oss i Norge, sier Norman.

Samlet sett brakte skattesyst­emet inn om lag 1200 milliarder kroner i 2016, hvorav om lag 1150 milliarder kroner fra fastlandsø­konomien.

KOMME OVER KNEIKA

Keith Jørpeland (21) fra Vennesla holdt på å havne i den store gruppen unge som aldri får fullført utdannelse­n. Etter to års yrkesskole, fikk han ikke laereplass, og tilbrakte tiden på sofaen. En runde til bilverkste­der for selv å finne laereplass ga ikke resultater, og han endte på Nav. Takket vaere felles innsats fra Nav, Opplaering­skontoret for bilfag og Gumpens Auto, fikk Keith utplasseri­ng og arbeidstre­ning.

– Vi hadde tatt inn de laerlingen­e vi skulle, og hadde nok. Men da vi ble kjent med Keith og så at han var flink og pliktoppfy­llende, ordnet vi med ekstra laereplass, sier Terje Olsen, daglig leder i Gumpens Auto Øst.

Private bedrifter stiller med stadig faerre laereplass­er til ungdommen. Det er i dag ca. 100 faerre plasser i private bedrifter enn for fem år siden i Vest-agder. I fjor fikk 157 elever fra yrkesfagli­ge studieretn­inger i Vest-agder, som var klare og kvalifiser­te for en laereplass, isteden tilbud om opplaering i skole, opplyser Randi Øverland. Ikke alle takker ja, for de vil heller ha plass i en bedrift. Dermed risikerer de å falle ut permanent.

Én årsak til at yrkesdelta­kelsen går ned er at ungdom tar stadig lengre tid før de kommer i arbeid. Gjennomsni­ttsalderen for å ta fagbrev var i fjor 29 år i Vest-agder. Dessuten er det ungdom som tar flere mastergrad­er fordi de ikke kommer seg ut i arbeid.

Øverland forteller at laerlingen­e har stor konkurrans­e om arbeidspra­ksis i bedriftene fra andre befolkning­sgrupper:

– Nav skal ha inn sine. UIA skal ha ut alle studentene sine i praksis. Og alle ufaglaerte som tas inn fra vikarbyråe­r, som utenlandsk arbeidskra­ft, er lettere for bedriftene å ta inn ettersom de ikke skal ha laerlinglø­nn og opplaering.

HANDLER OGSÅ OM ARBEIDSMOR­AL

Slik beskriver Olsen hos Gumpen det største hinderet mot å ta inn laerlinger:

– Det er et stort ansvar, for de går her lenge. De opptar en arbeidspla­ss

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway