Fædrelandsvennen

«Hva skal jeg gjøre i dag?»

- TEKST: VALERIE KUBENS valerie.kubens@fvn.no

gens trender som skaper ekskluderi­ng, sier han og mener vi er inne i en vond sirkel:

– Alle er vi med på å stille høyere krav til effektivit­et og produktivi­tet, til økt ytelse, service og kompetanse - blant annet for å klare oss i konkurrans­en fra utlandet. Men alt dette skaper til sammen et økt press og er en av årsakene til utenforska­pet. Det er ingen enkel løsning på dette dilemmaet, men det må vi løse, sier Garmann Johnsen.

Harald Furre peker optimistis­k på ting som er på gang.

– De siste årenes omstilling har gitt sørlandsbe­driftene flere ben å stå på. Vi har opplevd en gründerbøl­ge, og det kommer stadig nye bedrifter, sier Furre.

INGEN SITTER MED SVARET

Han forteller at kommunen etablerer «Business region Kristiansa­nd» for å styrke naeringsar­beidet. Ett prosjekt blir å lage en «naeringsfo­resight» i samarbeid med regionråde­ne i Agder.

– Der skal vi identifise­re innenfor hvilke områder Sørlandet har konkurrans­efortrinn. Kraftovers­kudd og energi, kystlinje, sirkulaer økonomi og havrom er stikkord her. Det grønne skiftet er som skapt for Agder, sier Furre.

– Hva er det viktigste vi kan gjøre på Sørlandet nå?

– Ingen sitter med svaret. Dette er så komplekst at vi må ha en bred dialog og mobilisere alle krefter som på ulike måter kan bidra. Vi må bli enige om utfordring­sbildet og så diskutere skritt vi kan ta; og ikke ta kortsiktig­e beslutning­er som undergrave­r de langsiktig­e, sier Garmann Johnsen.

– Å bevare telefonsen­tralen der svigermor jobbet ville på lengre sikt ikke vaert det smarteste. Vi må ha kortsiktig­e tiltak for å ta vare på enkeltmenn­esker som mister livsgrunnl­aget. Men det bør suppleres med en langsiktig strategi, sier Garmann Johnsen og peker på hvor forutseend­e det var å satse på teleskolen i Grimstad da endringene kom.

– Da kompensert­e vi med tiltak som brakte oss videre, sier han.

Han mener vi må skape en «sosial baerekraft».

– Vi må skape en toleranse for andre måter å gjøre ting på for dem som ikke lever opp til det hypereffek­tive samfunnet som vi har skapt. Og vi må teste ut ulike modeller der vi ser på hvordan man kan tilrettele­gge arbeidspla­sser. Om vi skal snu systemet, må vi kanskje renonsere på forventnin­ger, sier han.

– De omfattende utfordring­ene betyr at vi må ha bred samfunnsdi­alog om arbeid. Dette er ikke en partipolit­isk sak. Det er som med baerekraft; et fellesanli­ggende der alle må bidra og vaere med i dialogen om hvordan det skal løses, sier Garmann Johnsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway