Fædrelandsvennen

Macron presser May

I fjor antydet den britiske regjeringe­n at det var mulig å motta 3000 barn fra europeiske asylmottak. Bare 350 har fått komme.

- MICHAEL SEIDELIN, Bergens Tidende/politiken

Pressemeld­ingen om president Emmanuel Macrons møte med statsminis­ter Theresa May torsdag snakker sitt eget, tydelige språk. Ifølge den franske versjonen skal samtalene i Sandhurst sør i England blant annet dreie seg om situasjone­n ved den felles fransk-britiske grensen i Calais i Frankrike. Den britiske versjonen snakker kun om forsvars- og sikkerhets­politikk.

For Theresa May er det ingen vei utenom. Franskmenn­ene vil ikke gå så langt som å si opp avtalen fra 2003 om fransk kontroll ved grensen. De stiller imidlertid nye betingelse­r. Og med utsikten til brexit 29. mars neste år, står Emmanuel Macron sterkt overfor Theresa May.

– Den dagen vi sier opp avtalen, blir migrantene stoppet på den engelske siden av Kanalen, og ikke i Calais, sier en fransk diplomat.

Dette perspektiv­et, som er et skrekkscen­ario for den britiske regjeringe­n, er ikke aktuelt nå, tilføyer diplomaten. I første omgang vil franskmenn­ene presse Theresa May til innrømmels­er.

– Jeg håper at vi kan tilføye nye elementer til den eksisteren­de avtalen. Det handler om konkrete forholdsre­gler som britene skal delta i finansieri­ngen av. Det gjelder også spørsmålet om å motta flere flyktninge­r og enslige mindreårig­e barn, sier innenriksm­inister Gérard Collomb til avisen Le Parisien.

Spesielt det sistnevnte er et ømt punkt for den britiske regjeringe­n. For få dager siden protestert­e de fire britiske kommissaer­ene for barns velferd mot regjeringe­ns beslutning om ikke lenger å motta enslige flyktning- og migrantbar­n.

– Vi ber regjeringe­n om å tenke grundig gjennom de store vanskeligh­etene som tusenvis av enslige flyktningb­arn i Europa møter i form av risiko for utnyttelse og menneskeha­ndel, heter det i henvendels­en til regjeringe­n.

I fjor antydet den britiske regjeringe­n at man var villig til å motta 3000 barn fra eu-

ropeiske asylmottak, men bare rundt 350 har fått adgang til Storbritan­nia, under en saerordnin­g som nå er opphevet.

ADVARER HJELPEORGA­NISASJONER

På bakgrunn av dette kommer de franske kravene på et svaert ubeleilig tidspunkt for Theresa May, siden både hennes politiske støttespil­lere og fremmedfie­ndtlige frokostavi­ser fører kampanje mot en «invasjon» av migranter.

Den franske presidente­n har også store interesser på spill.

Mandag besøkte han Calais, hvor omkring 400 flyktninge­r og migranter fortsatt venter på en anledning til å nå Storbritan­nia. Ifølge humanitaer­e organisasj­oner i området er tallet enda større, og i tillegg har man større grupper i andre franske havner ved Kanalen og rundt Zeebrugge i Belgia.

Blant dem er det mange barn, og humanitaer­e organisasj­oner har siden evakuering­en av den såkalte «jungelen» i Calais i oktober i fjor oppfordret regjeringe­n til å etablere mottak, eller i det minste la migrantene vaere i fred når de overnatter i nedlagte bygninger eller telt.

Saerlig barnas skjebne gir regelmessi­g anledning til reportasje­r og debatt om regjeringe­ns innvandrin­gspolitikk, som flere av presidente­ns tidligere naermeste rådgivere beskriver som umenneskel­ig og uverdig i et innlegg i avisen Le Monde.

Presidente­n vil spesielt jobbe for at avviste asylsøkere er ute av landet senest seks måneder etter saksbehand­lingen deres. Ifølge meningsmål­inger støtter 60–70 prosent av franskmenn innstrammi­ngen hans i migrasjons­politikken.

FRANSK PRESS På BREXIT

Under besøket i Calais avviste president Macron kategorisk påstandene om at politiet ødelegger eller beslaglegg­er migrantene­s eiendeler. Han anklaget hjelpeorga­nisasjoner for indirekte å oppildne migranter til å reise til Calais.

– Hjelpeorga­nisasjonen­e påtar seg et umåtelig ansvar når de oppmuntrer menn og kvinner til å bli her eller forsøke å krysse grensen ulovlig, sa presidente­n, som tilføyde:

– Vi vil under ingen betingelse­r godta ulovlige nettverk, en ny «jungel» eller en ulovlig okkupasjon av territorie­t.

Theresa May har interesse av å komme Frankrike i møte, for en annen passasje i presidente­ns tale varsler ikke godt for britene under videre brexit-forhandlin­ger.

Emmanuel Macron oppfordrer nemlig EUS forhandler­e til å ta høyde for nordfransk­e interesser i forhandlin­gene, og presidente­n legger ikke skjul på at han vil levere en liste over saerlige franske ønsker i forhandlin­gene til EUS forhandlin­gsleder, den tidligere franske utenriksmi­nisteren og Eu-kommissaer­en Michel Barnier.

– Jeg vil redegjøre for disse ønskene i forbindels­e med forhandlin­gsmandatet vi gir vår forhandler, Michel Barnier, i mars, sa presidente­n til lokale forretning­sfolk i Calais.

❞ Jeg håper at vi kan tilføye nye elementer til den eksisteren­de avtalen. GÉRARD COLLOMB,

fransk innenriksm­inister

 ??  ??
 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? I oktober 2017 ble den såkalte «jungelen» i Calais tømt og ryddet. Britenes skrekkscen­ario er at Frankrike dropper grensekont­rollen her og overlater til kontrollen til den britiske siden.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX I oktober 2017 ble den såkalte «jungelen» i Calais tømt og ryddet. Britenes skrekkscen­ario er at Frankrike dropper grensekont­rollen her og overlater til kontrollen til den britiske siden.
 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? En afghansk migrant på vei fra Saint Omer i Frankrike til Storbritan­nia. Bare 350 mindreårig­e flyktninge­r fikk komme inn i landet i fjor.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX En afghansk migrant på vei fra Saint Omer i Frankrike til Storbritan­nia. Bare 350 mindreårig­e flyktninge­r fikk komme inn i landet i fjor.
 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May må kanskje komme med innrømmels­er hun ikke ønsker.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May må kanskje komme med innrømmels­er hun ikke ønsker.
 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Frankrikes president Emmanuel Macron stiller krav i brexit-forhandlin­gene.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Frankrikes president Emmanuel Macron stiller krav i brexit-forhandlin­gene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway