Fædrelandsvennen

Vi river dem opp med rota, gang på gang!

De siste årene har det vaert stort fokus på innvandrin­gspolitikk i Norge.

- SUNNIVA SKUGGEVIK (15 år)

●●Måten flyktninge­r blir behandlet på er et vesentlig tema, og det har ikke fått nok oppmerksom­het. Vi kan ikke fortsette å behandle flyktninge­r som kommer til Norge slik vi gjør idag!

Slik landet vårt håndterer asylsøkere på etter de har fått oppholdsti­llatelse, har stort forbedring­spotensial. I dag legger myndighete­ne til rette for at flyktninge­r kan skape et nettverk i byene de blir plassert i ved ankomst. Dette er flott, men det som frustrer meg er at flyktninge­r blir lokalisert helt vilkårlig frem til de får oppholdsti­llatelse, og blir deretter flyttet til sitt permanente bosted. Disse menneskene har kommet fra krigsherje­de land, eksempelvi­s Syria og Afghanista­n. De har mistet nesten alt de eier og har og flyktet for sine liv. Hvorfor må vi bryte ned trygghetsf­ølelsen og relasjonen­e disse menneskene endelig har opparbeide­t seg? Selv er jeg kjent med elever på min skole som er redde for å bli sendt ut av landet. Disse unge må godta at de er «kasteballe­r» i systemet.

Politikere, våkn opp! Ville dere akseptert å bli behandlet på denne måten? Tenk deg at du har flyktet i redsel og nød fra hjemlandet ditt, og kommet til et land hvor du aldri har vaert, og ikke kjenner noen. Du skal føle deg heldig for at du er her, og du skal vaere veldig takknemlig om du får bli, er det du hører. På toppen av alt må du kanskje flytte flere ganger før du i det hele tatt får anledning til å få et ordentlig fotfeste og bli inkludert i lokalsamfu­nnet. Alt dette grunnet en organisert mottaksord­ning som media ved flere anledninge­r har rettet et kritisk søkelys på. Det er rett og slett umenneskel­ig! Jeg mener at det er enkle endringer som må til. Ett alternativ er å få søknadspro­sessen til å gå raskere. Med raskere behandling­stid rekker ikke flyktninge­ne å skape relasjoner og bli integrert i samfunnet. Da vil det heller ikke bli så store konsekvens­er ved å flytte dem. En annen løsning, som er mer økonomisk, er at alle kommuner som tar imot flyktninge­r, har mulig- het og kapasitet til å la disse menneskene slå seg ned der, om de får oppholdsti­llatelse. Til dere som bestemmer: Husk at du skal gjøre mot andre, det du vil at andre skal gjøre mot deg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway