Fædrelandsvennen

Ikke putt folkets kraftpenge­r i Kunstsiloe­n!

Våren 2016 reiste Rødt en interpella­sjon til ordføreren om Nicolai Tangens nå så berømte kunstgave.

-

●●Min påstand var at det er uetisk å ta imot donasjoner av profitter fra skattepara­diset Cayman Islands. Slike synspunkte­r fantes det ikke gehør for blant det som raskt ble til bystyrets massive flertall for Kunstsiloe­n.

Siden har Rødt ved hver anledning markert motstand mot prosjektet, både ved å protestere på flytting av SKMU fra dets gode bygg i Kvadrature­n og ved å stemme mot de 50 millioner som ble vedtatt bevilget i budsjettmø­tet før jul i 2016. Rødt omdisponer­te faktisk disse 50 mill. kr. til sosiale formål i vårt budsjettfo­rslag for 2017. Vår gjentatte kritikk har vaert at «gaven» ikke var gratis, men er gitt på vilkår som tvinger fram store offentlige tilskudd.

Vi har også pekt på den mildt sagt uheldige sammenblan­ding av private og offentlige midler i denne saken, noe som undergrave­r det offentlige­s ansvar for museumsdri­ft, samt de overskride­lser som mest sannsynlig vil følge både for drift og en byggesum på vel en halv milliard kroner.

Hvis Cultiva-styret fredag sier ja til å støtte dette spleiselag­et med 100 millioner, mot investerin­gsrådets anbefaling, så er det grunn til å peke på Stiftelsen­s formål som er å sikre arbeidspla­sser og gode levekår i Kristiansa­nd. Strikken tøyes svaert langt ved å hevde at dette «bidrar til nyskapning, utvikling og kompetanse­bygging ved kreative miljøer», når brorparten av pengene faktisk går til en gigantinve­stering som kan vise seg å bli en møllestein om halsen på kommunen.

Det er grunn til å minne om at Cultiva er folkets kraftpenge­r, arvesølvet, nå unndratt folkevalgt kontroll, og at Cultivas første prioritet er barn og unge og dernest talentutvi­kling. HALVOR FJERMEROS gruppelede­r i Rødt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway