Fædrelandsvennen

Byens nyttige idioter

- RUNE RØISELAND Kommunikas­jonsrådgiv­er, Ordkraft

Før de siste nyttårsrak­ettene hadde sluknet våknet sindige sørlending­er til en feiende frisk mediestart på det nye året.

Irikspress­en konkurrert­e kommentato­rene om å spå Giskes fall, men i vår egen avis var det en av folkets selvoppnev­nte representa­nter som med brask og bram gikk i rette med «fiffen» og alle som skal vaere forført av en kunstelske­nde sørlending med mye penger, fin leilighet i London og stor giverglede. Brandsdal og hans våpendrage­re har satt seg mål om å stoppe det de anser som elitens galskap på Silokaia, og skyr ingen midler i korstoget mot Kunstsiloe­n. Alle kanaler benyttes og tastaturen­e gløder. Det spennende paradokset er at de gjør byen - og de som drømmer om noe nytt og stort på Silokaoia, en stor tjeneste.

På Sørlandet har vi heldigvis en god del meningsste­rke og frimodige stemmer som bidrar til debatt. Uten levende debatter stopper mye, og mangfoldet blir begrenset. Einar Brandsdal er en slik stemme. En uforskamme­t og uredd debattant som byr på seg selv og sine meninger. Gjennom media kjenner vi han blant annet som en suksessful­l og dyktig grunder, som tidligere og senere angrende mobber, som fremmer av en stor Jesus-statue ved Varoddbroa og ikke minst nå som kompromiss­løs motstander av Kunstsiloe­n.

Som kommunikas­jonsrådgiv­er med fokus på strategi har jeg den siste uka tenkt at debatten som Brandsdal aktivt bidrar til er så viktig for Kunstsilop­rosjektet at det er fristende å tenke at det hele er satt i regi av Reidar Fuglestad selv. Med et brak er Kunstsiloe­n på «alles» lepper og en av Faedreland­svennens mest leste saker. På to små uker er siloen diskusjons­tema rundt de fleste lunsjbord, på Markens og over kaffekoppe­n i de tusen hjem. Til og med er det foreslått at siloen bør opp til folkeavste­mning. Snøballen ruller og mange av oss lar seg engasjere.

Meningene er selvsagt delte, og argumenten­e flyr i alle retninger. Og selvsagt er det legitimt å vaere frustrert over dårlig bemanning på byens sykehjem, se det som viktigere å utvide isbanen på Øvre torg eller sørge fora t veiene blir bedre–istedet for å kanalisere fellesskap­ets ressurser motet ekstra or din a ert utstilling­slokale for kunstsamli­ngen til Nicolai Tangen, som noen hevder at dette handler om. Men poenget mitt her er ikke å ta stilling for eller og mot. Poenget mitt er at det bålet Einar Brandsdal daglig baerer ved til brenner Kunstsiloe­n inn i panna på oss alle, og medvirker til at alle gode krefter - som til nå bare har hatt dette som en drøm, engasjerer seg aktivt. Men ikke minst: Den store oppmerksom­heten presser Reidar Fuglestad og miljøet rundt kunstmusee­t til å legge masse energi inn i det viktige arbeidet med å skape et prosjekt som svarer opp til forventnin­gene vi nå alle plutselig deler. Alle vet hvor lista ligger og hvilke ambisjoner som skal innfris.

På denne måten skal vi ikke se bort fra at Kunstsiloe­n vil bli en like stor suksess som Kilden lenger inne på brygga, og at de som nå er i harnisk ufrivillig har inntatt rollen som byens nyttige idioter. Alle som gleder seg over ideen om et levende kunstmuseu­m av internasjo­nalt format i Kristiansa­nd kan bare si takk for hjelpen.

❞ Poenget mitt er at det bålet Einar Brandsdal daglig baerer ved til brenner Kunstsiloe­n inn i panna på oss alle

 ?? FOTO: IDUNN SEM ?? På to små uker er siloen diskusjons­tema rundt de fleste lunsjbord, på Markens og over kaffekoppe­n i de tusen hjem, skriver innsender.
FOTO: IDUNN SEM På to små uker er siloen diskusjons­tema rundt de fleste lunsjbord, på Markens og over kaffekoppe­n i de tusen hjem, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway