Fædrelandsvennen

Kirka og Libyabombi­nga

- ØYVIND ANDRESEN INGJERD SKAGESTAD HÅKON REPSTAD SR. GULLA LIND

Kirka må ta et oppgjør med sin støtte til bombinga av Libya i 2011. Libya er i dag et lovløst land med flere konkurrere­nde regjeringe­r.

●●Islamister fra IS og al Qaida styrer store deler av landet. Den kristne minoritete­n er naermest utslettet. Landet er samtidig verdens største slavemarke­d. Menneskesm­uglere utnytter flyktninge­r som vil nå Europa Flyktninge­r og migranter som er strandet i Libya, blir utsatt for tortur og overgrep i internerin­gsleirer. Det hevder Amnesty Internatio­nal i en ny rapport. Norge må ta sitt ansvar for disse tilstanden­e. I løpet av fire måneder i 2011 slapp seks norske F-16-fly i alt 588 bomber over Libya. NATOS og Norges bombetokte­r førte til slutt til at Libyas statsoverh­ode Gaddafi ble slakta ned av en mobb med jihadister. Krigen ødela et av Afrikas mer velfungere­nde land, og hele krigen må sies å ha vaert en forbrytels­e mot menneskehe­ten. Bombinga hindra også et fredsiniti­ativ fra Den afrikanske union. Den norske kirkes øverste leder, biskop Helga Haugland Byfuglien, uttalte i 2011 at «kirken har full tillit til at regjeringe­n har gjort en riktig vurdering i å sende norske kampfly til Libya». Flere har prøvd å få kirka til å be om tilgivelse. I et brev datert 8/6 2015 har Byfuglien

ingenting å beklage på vegne av kirka. Det var helt unødvendig å stille seg bak bombinga av Libya i 2011. Kirka kunne ha motarbeide­t krigen slik davaerende biskop i Oslo talte mot norsk deltakelse av invasjonen av Irak i 2003: «Ikke krig i vårt navn!» Men nå var det motsatt: Krigen skjedde også i kirkas navn. Bombinga av Libya er et nasjonalt traume. Men få unntak hadde krigen støtte fra de politiske partiene, bistandsor­ganisasjon­er – og altså kirka. Det er på tida at kirka går i spissen for å beklage. Ellers blir det umulig å ta på alvor det fredsbudsk­apet som hver jul blir prediket fra alle kirkesogn.

flyplassen. Etter rundkjørin­gen mot Fv 41 – Topdalsvei­en, ser jeg igjen den samme bilen akselerere voldsomt, og den makter å komme forbi en buss og to personbile­r før den så blir borte over bakketoppe­n. Ved passering Hamresande­n blir igjen den samme Teslaen synlig for meg, igjen er det foranligge­nde biler som har hindret den, men etter litt makter den atter en gang å passere flere biler i den nest siste bakken før den lange Ve-sletta.

Det jeg har vaert vitne til hittil er grisekjøri­ng og trafikalt regelbrudd av «verste slag». Kjøretøyet blir borte på nytt. Så. Ved avkjørsele­n inn til Kjevik, Rv 451 er igjen flere biler samlet, også Teslaen med Ek-skilter. På rad og rekke kjører vi etter hverandre og holder følge helt inn til korttidspa­rkeringen utenfor terminalen på flyplassen – bortsett fra Teslaen. I stedet for å kjøre til parkeringe­n tar den bilen til høyre i siste rundkjørin­g og parkerer like utenfor hovedinnga­ngsdøren til terminalen, der offentlig transport har sine rettighete­r, hvor også parkometer mangler.

Jeg observerer vedkommend­e Tesla-sjåfør i ventehalle­n. Der forblir vi ei god stund før flymaskine­n endelig lander og med det gjensynsgl­ede med den man har gjort sin henteavtal­e med. Deretter kjører vi hjem, hver til vårt – jeg undres. Jeg har møtt en Teslafører som hevet seg over normer i trafikken, som har ignorert samhandlin­g og forsvarlig­het, med mulig resultat av trafikal katastrofe. Ei heller som har forholdt seg til fellesskap­ets parkerings­anvisninge­r, der en tikroning er for støv å regne for en slik overmann. Det vedkommend­e glemmer er Kjøre-

tøyregiste­ret, hvor man tilkjenner seg bilens eier i løpet av sekunder, også via sosiale medier kan gjenkjenne personen som bilens sjåfør. Man manøvrerer i så måte et «uniformert» kjøretøy av et igjenkjenn­ende ansikt. Ta ovennevnte til deg du gutt/mann, og gjør deg heller til et fremtidig forbilde. Det gjelder i saerdelesh­et i trafikken, men også på parkerings­plassen. gris og kylling hadde det før de havnet i disken. Men lammene har hatt et godt liv i norsk natur før de havnet hos Nortura – og utelivet gir godt kjøtt. Og det gode kjøttet savner jeg utenom sesongen. Så; heller lammekjøtt til folket, enn å dumpe det i utlandet!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway