Fædrelandsvennen

Bjarne Gislefoss er 95 år

- GEIR YEH FOTLAND

●●Bjarne Gislefoss fra Konsmo er velkjent i Taiwan for sitt diakonale arbeid. Han har fått mange aeresbevis­ninger, både av presidente­r og organisasj­oner. I morgen fredag fyller han 95 år.

Som ung ønsket Bjarne å reise til fjellene i Kina som misjonaer. Men da han var ferdig med diakon-utdannelse­n, ble Kina stengt for misjonaere­r. Misjonsall­iansen tilbød å sende ham til nytt felt i Japan, men Bjarne ville til kineserne. Familien Kristoffer Fotland flyttet over til Taiwan i august 1949 og ville gjerne ha forsterkni­ng fra Norge, men mange trodde det ikke ville vare lenge før kommuniste­ne også ville stenge Taiwan. Det ble likevel til at Bjarne fulgte ekteparet Skagen i dansk lastebåt til Hong Kong og videre med engelsk båt til havnebyen Keelung nord for Taipei. Der sto Kristoffer Fotland på kaien og tok imot dem.

Mens Bjarne leste språk, hjalp han til på det presbyteri­anske Mackay Memorial Sykehus sammen med Dr. Fotland. Der ble han kjent med Lillian Dickson som kom til Taiwan i 1927. Hun ba ham hjelpe til i lepra-kolonien vest for Taipei. Like ved bygde hun et guttehjem hvor Bjarne fikk bo mens han hjalp de spedalske. Lillian og Bjarne hentet fattig-gutter ut av fengsler og tilbød dem å bo i Boys Home hvor det bodde opptil 40 gutter. Noen av dem var født utenfor ekteskap og hadde dermed dengang ikke rett til skolegang. Som amerikansk statsborge­r med ambassade i Taipei, hadde Lillian stor respekt av myndighete­ne. Hun fikk de “uekte” barna inn på skoler. Bjarne ble en god farsfigur for dem.

I boka “Doktor Bjørgaas - historien om en legemisjon­aer” kan man lese mer om norsk omsorg i lepra-kolonien.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway