Fædrelandsvennen

Statssekre­taeren

På skolen ble Aase Marthe Horrigmo mobbet fordi hun var for flink. Nå er hun en del av regjeringe­n.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Er det litt godt å ta igjen med å bli den første fra Vennesla i regjerings­apparatet siden Jon Lilletun? – Nei, jeg er ikke der i det hele tatt. Ydmykhet er en mye mer framtreden­de følelse. Dessuten har jeg mer enn nok med å glede meg over muligheten jeg har fått til å vaere med på å påvirke politikken i den retningen jeg ønsker.

Og det er?

– Det handler først og fremst om å gi folk muligheter til å vaere forskjelli­ge og til å lykkes med de livene de ønsker å leve. Vi må utvide normalitet­sbegrepet. Der har Vennesla blitt bedre siden jeg gikk på skolen. Men både Vennesla og Sørlandet og Norge må jobbe videre med dette.

Var det mobbingen som skapte den politiske interessen?

– Det grodde fram et sterkt ønske om å kjempe for mer toleranse og åpenhet. Og på 90-tallet begynte jeg i SV i Vennesla. Men jeg fant ut at SV slett ikke var så romslig som jeg trodde. Jeg har også vaert i bedehusmil­jø. Der reagerte jeg på dogmene og fant aldri troen helt. Også i SV viste det seg å vaere ganske mye dogmatikk.

Var det Harald Furre som fikk deg inn i Høyre da dere jobbet sammen i Oxford Research?

– Nei, jeg hadde stemt Høyre lenge før jeg begynte å jobbe sammen med ham. Jeg tilhører den liberale delen av partiet. Det er godt å vaere i et parti hvor det er lov å mene forskjelli­g og hvor mangfold sees på som en styrke og ikke en svakhet.

Hvis jeg sier sosiallaer­er Tine Sagevik, hva sier du da?

– Nå blir jeg helt rørt. Jeg vet ikke hvor jeg hadde vaert uten henne. Det er spesielt at du nevner henne akkurat nå. Jeg har så mye å takke henne for. Jeg ville droppe ut av skolen da Tine ikke bare så meg, men hun våget å handle. Hun flyttet meg opp fra åttende til niende klasse og ga meg et nytt liv.

Du har doktorgrad i statsviten­skap med tema «Kulturens rolle i regional ut- bygging». Nå skal du bruke all din livskompet­anse og formalkomp­etanse på å utvikle og moderniser­e kommuneNor­ge som statssekre­taer i Kommunalog moderniser­ingsdepart­ementet. Hva blir din hjertesak som statssekre­taer?

– Jeg holdt på å si fritt skolevalg, men det er et annet departemen­t. Lokalt selvstyre og å utvikle gode lokalsamfu­nn ligger mitt hjerte veldig naert. Enkeltmenn­eskene må få større frihet til å velge og lokalsamfu­nnene større frihet til å styre. Vi må flytte makt nedover. Kommunene kan overta mange oppgave hvis de evner å organisere seg slik at de kan utføre disse oppgavene.

Enda mer kommunesam­menslåing?

– Ja. Der er det langt igjen. Vi er midt inne i reformen og må jobbe videre med incentiver og virkemidle­r Det er kommuner i Norge som er så små at de i praksis ikke har barnevern, for eksempel. Jeg vil oppfordre norske kommuner til å gå nye runder og til å starte nye prosesser. Den strukturen vi har nå, er ikke fremtidsre­ttet.

Torhild Bransdal var overrasket over hvor liten tillit det er til det lokale, etter at hun kom til Oslo og Stortinget?

– Enig med henne i det. Det er for eksempel 250 øremerkede tilskudd til norske kommuner, Sånt vitner ikke om tillit til lokale myndighete­r. Men igjen: Skal kommunene få mer myndighet, må de vaere store nok til å greie dette myndighets­ansvaret. Mitt råd til den nye ordføreren i Vennesla, for eksempel, er å se på kommunegre­nsene med nye øyne og starte en prosess om hva som kan skapes av nye muligheter.

Hvor mange kommuner bør vi ha på Sørlandet?

– Det er i alle fall altfor mange små kommuner nå som strever med legevakt, barnevern og å utvikle et godt lokalt demokrati. Det går jo ikke i lengden, dette.

Det heter Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet, hvilken del liker du best?

– Vi som er statssekre­taerer har ikke fordelt arbeidsopp­gavene. Kommunalfe­ltet er interessan­t, men det er også mange spennende områder i moderniser­ingsportef­øl- jen. Ting må forenkles, er jeg opptatt av. Det frigjør ressurser til for eksempel den eldrebølge­n vi skal inn i.

Si noe som kan forenkles?

– Kommunene kan få mer ansvar i plansaker, statens rett til innsigelse­r må bli mindre. Og jeg nevnte dette med øremerkede tilskudd. Det er ikke lett å kaste opp en enkelt ting sånn på sparket.

Godt å vaere i Oslo igjen?

– Som student var det deilig å komme til en stor by og vekk fra et trangt normalitet­sbegrep. Jeg elsker Oslo, men jeg skal bo i Kristiansa­nd og pendle.

Fordi du skal ha mulighet til å toppe stortingsl­ista for Vest-agder Høyre om drøye tre år?

– Stortingsp­lass bestemmer ikke jeg, det må partiet avgjøre, men det er klart at en plass på Stortinget ikke er noe jeg sier nei til hvis jeg får muligheten.

Eller statsrådsp­ost på litt sikt – hva er din politiske drøm?

– Rent personlig er det å vaere med på å flytte samfunnet i den retning jeg mener er bra. Jeg har fått mulighet til det til gagns nå – og jeg ser for meg at jeg vil ha en videre karriere i politikken.

Du er kjent for å jobbe ekstremt grundig og mye?

– Jeg får en bratt laeringsku­rve i departemen­tet, men jeg er ikke redd for arbeidsbyr­den. Den skal jeg takle greit.

Har de første døgnene vaert fine?

– Fantastisk­e. Alle i regjerings­apparatet i de tre partiene avsluttet onsdagen med en tur på utestedet Gamla i Oslo. Kjempegøy. Det har vaert stort. Jeg har til og meg sovet godt. Det trodde jeg ikke at jeg ville den første tiden.

 ??  ??
 ?? FOTO: SIV DOLMEN ??
FOTO: SIV DOLMEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway