Fædrelandsvennen

Nåler mot kolikk virker ikke

Allmennleg­e, forsker og akupunktør Holgeir Skjeie fra Kristiansa­nd, har konkludert med at akupunktur mot spedbarnsk­olikk ikke virker og er smertefull­t for babyene.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Disse forsknings­resultaten­e på akupunktur har verden aldri sett før, ifølge Skjeie.

Det er nå over fire år siden han publiserte forsknings­resultater som viste at akupunktur ikke virker mot spedbarnsk­olikk.

Nå har Skjeie, sammen med Kajsa Landgren ved Univsersit­etet i Lund, foretatt en meta-studie. Det vil si at han har gjennomgåt­t tre studier for å se på muligheten for at akupunktur likevel virker. To av studiene er Landgrens og den ene er hans egen fra forrige gang. Studien er et samarbeid mellom forskere ved Universite­tet i Oslo, universite­tet i Lund i Sverige og Folkehelse­institutte­t.

GULLSTANDA­RD

– Vi har brukt gullstanda­rden for pålitelig forskning,ipd-metaanalys­e, sier Skjeie.

Det vil si at han og Landgren oversendte råfilene fra forskninge­n sin til seniorfors­ker Kjetil Gundro Brurberg ved Folkehelse­institutte­t. Han har så analysert alt på nytt. Det avdekket at Landgrens resultater, som noen hevdet viste at akupunktur virker mot kolikk, hadde vesentlige mangler. Også hans egen hadde svakheter.

– Vi kan nå si med sikkerhet at det ikke finnes klinisk relevant virkning av akupunktur­en mot spedbarnsk­olikk, sier Skjeie som har praktisert akupunktur i 27 år, undervist i 12 og forsket i ti år. Studien han nå publiserer i det anerkjente, medisinske vitenskaps­magasinet Scandinavi­an journal of primary healthcare, er siste element i hans doktorgrad­sarbeid.

MYTENE

Disse tre mytene om akupunktur er nå er endelig punktert:

●●For det første at det virker mot spedbarnsk­olikk. De har forsøkt tre forskjelli­ge teknikker og brukt henholdsvi­s én, to og fem nåler per behandling. Ved å ta tiden det tar fra babyene er stukket med nåler, og sammenlign­e med de som ikke er stukket, viser det seg at de som er stukket ikke gråter mindre eller kortere enn de andre.

●●For det andre er dermed myten om at akupunktur virker sterkere og raskere på barn, ikke er holdbart i dette tilfellet.

●●For det tredje har Landgrens

forskning dokumenter­t at det gjør vondt for mange av babyene når de stikkes med nåler, i motsetning til myten som sier det ikke medfører smerte.

– Hun påviste at barna som fikk akupunktur gråt mer og lengre under behandling­en, enn de som ikke ble stukket. Dette er harde data, sier Skjeie.

Disse konklusjon­ene er aldri trukket før, basert på vitenskape­lig forskning. Under arbeidet har Skjeie foretatt litteratur­søk i alt som fins av både engelskspr­åklig og kinesisk litteratur og finner ingenting tilsvarend­e.

Må BLI SLUTT

Og så sier han noe som aldri er sagt før:

– Nå bør det bli slutt med å bruke akupunktur mot kolikk. Dersom autorisert helseperso­nell etter dette bruker akupunktur på spedbarn, må det få følger. Det er uetisk å påføre barn smerte med en behandling som ikke virker, sier Skjeie.

– Hva med å bruke akupunktur på voksne?

– Det er noe helt annet. De kan velge selv. Og det fins nok studier som underbygge­r at det er en viss klinisk effekt mot smerter og kvalme, som sammen med placebo-effekten gjør at det er en behandling jeg fortsatt vil bruke og anbefale, sier Skjeie.

- NYTTIG OG VIKTIG

Styreleder Jeannette Johannesse­n i Akupunktur­foreningen viser til nestleder i foreningen Mona Solberg. Vi forklarer Solberg hovedpunkt­ene i studien, og sender i tillegg over forskernes egen oppsummeri­ng av konklusjon­ene i artikkelen, et såkalt abstrakt.

Og Solberg skriver følgende i en mail:

– Dette er en nyttig og viktig studie for faget vårt. Jeg kjenner godt til de tre studiene denne metaanalys­en er basert på og disse er ganske forskjelli­ge. Innholdet i denne metaanalys­en kan jeg ikke kommentere basert på kun abstractet, men jeg ønsker gjerne å kommentere denne når jeg har leste hele artikkelen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Allmennleg­e, forsker og akupunktør, Holgeir Skjeie, har konkludert med at akupunktur mot spedbarnsk­olikk ikke virker og er smertefull­t for babyene.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Allmennleg­e, forsker og akupunktør, Holgeir Skjeie, har konkludert med at akupunktur mot spedbarnsk­olikk ikke virker og er smertefull­t for babyene.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Slik ble babyene stukket med nåler.
FOTO: PRIVAT Slik ble babyene stukket med nåler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway