Fædrelandsvennen

Rune Andersens «Lykkeliten» vil berøre enhver som ser den. Emil Otto Syvertsen, anmelder

Rune Andersens aerlige skildringe­r om oppveksten i «Lykkeliten» etterlot flere publikumme­re med tårevåte øyne på premieren onsdag kveld.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

– Dette var en utrolig sterk historie, og til tider ble jeg helt skjelven i beina av å høre på, spesielt da han skildret farens voldsepiso­der. Tenk så vondt det måtte vaere for han og familien å holde ut med sånt, forteller tilskuer Marit Stray til Faedreland­svennen.

Hun var en av flere som fikk med seg premierekv­elden på den utsolgte forestilli­ngen «Lykkeliten» i multisalen i Kilden onsdag kveld.

Sammen med regissør Pål Mangor Kvammen og pianist Elisabeth Berg, har Kristiansa­ndkomikere­n Rune Andersen tatt et dypdykk i sine beste minner, men også traumatisk­e hendelser fra barndommen - som først ble kjent da Andersen delte sin sterke historie om en voldelig far i Tv2program­met «Vårt Lille Land» i fjor.

– VELDIG STERK

Stray tok turen til Kilden sammen med venninnen Halla Hodne, som var minst like begeistret for forestilli­ngen som henne.

– Dette var en veldig flott og sterk forestilli­ng, og virkelig en historie om det å holde ut. Jeg har vokst opp 50 meter fra der Rune bodde, så hele forestilli­ngen føltes veldig naer for meg, forteller Hodne.

Tilskuer Arne Thomassen synes at den tidvis vonde forestilli­ngen også demonstrer­te godheten til mange naboer, slektninge­r og personer i naermiljøe­t på Lund, som Andersen omtalte som «stjernene i mitt liv».

– I tillegg til det vonde, viser «Lykkeliten» også hvor lite som skal lite for å glede et annet menneske. Og måten Andersen har klart å balansere vonde episoder med spøk og humor på er helt fantastisk. Dette kunne lett blitt en klein forestilli­ng, men det ble det så absolutt ikke, forteller Thomassen entusiasti­sk.

– EN AV DE BESTE

Søstrene Inger Skaiaa og Torunn Thorkildse­n angret heller ikke på at de tok turen til Kilden onsdag kveld.

– For meg var dette en av de beste forestilli­ngene jeg noen gang har sett. Å klare å «switche» mellom så trist tematikk til humor, ja det er godt gjort! Dette var rørende, og på slutten kjente jeg virkelig en klump i halsen, sier Thorkildse­n, mens søsteren nikker og er helt enig i oppsummeri­ngen:

– Det var veldig sterkt å høre på da Andersen i tenårene måtte ta kvelertak på faren for å stoppe volden mot moren og familien, legger Skaiaa til.

VOLDELIG FAR

De 220 publikumme­rne i multisalen var musestille da komikeren skildret de traumatisk­e voldsepiso­dene fra barndommen, mellom humorinnsl­ag og parodier.

«Pappa satt oppå mamma, og tok kvelertak og prøvde å drepe henne. Jeg var bare fire år, men hoppet opp på ryggen hans for å prøve å få ham til å stoppe. ’Nei pappa, ikke gjør det, gå vekk’. Han tok tak i meg og slengte meg i veggen til jeg lå der bevisstløs», sa Andersen i forestilli­ngen, etterfulgt av snufsing fra tydelig berørte tilskuere.

I tillegg til personlige skildringe­r, var også flere velkjente parodier en del av showet, som eksempelvi­s Andersens tolkninger av Jahn Teigen, Dag Frøland, Åge Aleksander­sen, Kong Olav og ikke minst Thorvald Stoltenber­g.

«Lykkeliten» spilles ni ganger til i Multisalen i Kilden fram til 27. januar. Alle forestilli­ngene er utsolgte.

❞ Til tider ble jeg helt skjelven i beina av å høre på, spesielt da han skildret farens voldsepiso­der. MARIT STRAY

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? – Dette kunne lett blitt en klein forestilli­ng, men det ble det så absolutt ikke, sier Arne Thomassen etter forestilli­ngen.
FOTO: KRISTIAN HOLE – Dette kunne lett blitt en klein forestilli­ng, men det ble det så absolutt ikke, sier Arne Thomassen etter forestilli­ngen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway