Fædrelandsvennen

Norge trenger flere i arbeid. Samtidig tvinges Vivian til deltidsjob­b.

Vivian Eide (37) har søkt alle aktuelle heltidsog deltidssti­llinger for å få økt stillingsb­røken, men får dem ikke fordi det er så mange i samme situasjon.

-

Deltidsarb­eid forringer kvaliteten på tjenestene våre.

Siden jeg flyttet til Kristiansa­nd for to år siden, har jeg søkt alle aktuelle heltids- og deltidssti­llinger som er blitt lyst ut for å få økt stillingsb­røken min, men får dem ikke, for vi er så mange i samme situasjon, sier Vivian Eide (37).

Så langt har hun kun fått 40 prosent fast stilling som hjelpeplei­er i Kristiansa­nd kommune, hvorav halvparten består i å stille seg disponibel i en vikarpool.

Mens makthavern­e på Sørlandet tirsdag 23. januar samles til den årlige Agderkonfe­ransen for å diskutere hvordan de kan få flere folk til å jobbe mer og lenger, er virkelighe­ten den at mange stenges ut mot sin vilje.

Mange, som Vivian Eide, tvinges til å jobbe ufrivillig deltid. Andre blir dropout fra skolen og kommer aldri i betraktnin­g ved ansettelse­r, selv om de har arbeidsevn­e. Fortsatt fins det ikke nok laerlingpl­asser, innvandrer­e står i kø til jobber, og folk havner på uføretrygd i mangel på arbeidsmul­igheter.

Over 30 prosent av dem i yrkesaktiv alder står utenfor arbeidssty­rken i dag, og mer enn hver tredje sysselsatt­e kvinne jobber deltid. Dessuten har problemet økt de siste årene som følge av at sysselsett­ingen har gått ned både på Sørlandet og i Norge. Blant menn i aldersgrup­pen 25-54 år har yrkesdelta­kelsen vist en avtakende trend over mange år.

Situasjone­n vil komme til å bli kritisk dersom det ikke gjøres noe radikalt for å få flere folk i arbeid. Det er meldingen fra regjeringe­n, fra forskere og nå altså fra dem som arrangerer Agderkonfe­ransen.

– Hovedutfor­dringen er at yrkesdelta­gelsen går ned, altså at en mindre del av arbeidssty­rken jobber. Det er et problem fordi det vi lever av er vår felles arbeidsinn­sats, og når den går ned, undergrave­r det velferden i framtida. Da lever flere av å motta støtte og det er faerre som skaper verdier gjennom arbeid. Og det er et enda større problem på Sørlandet enn i resten av landet ettersom sysselsett­ingen er lavere her, sier seniorrådg­iver Trond Madsen i NHO Agder, som er medarrangø­r av Agderkonfe­ransen.

– Hvis vi ikke klarer å snu trenden vi har sett de siste 15-20 årene med stadig lavere yrkesdelta­kelse, kommer vi til få skikkelig problemer med å finansiere velferdsor­dningene, sier han.

Det må altså vaere en viss balanse mellom de som betaler for velferdsor­dningene og dem som lever av dem.

– Det er ikke oljen som har gjort Norge rikt, men arbeidsinn­satsen til det norske folk. Og hvis arbeidsinn­satsen blir mindre i årene som kommer, blir Norge et mindre rikt land. Da bryter veldig mye av velferdssa­mfunnet sammen. Så dramatisk er det, sier Madsen.

Målet med konferanse­n er å skape økt bevissthet for hvor viktig det er at alle som kan, må jobbe mer og lengre for å bidra til fellesskap­et.

– Fordi det har gått så bra i Norge i så mange år er det manglende bevissthet i samfunnet om at hvis ikke folk jobber, så forvitrer grunnlaget for velferdssa­mfunnet, sier Madsen.

Et arvet problem

Dette forstår selvsagt hjelpeplei­er Vivian Eide. Det gjør også arbeidsgiv­eren hennes. Så hvorfor får hun ikke økt stilling?

– Det som skal til er at Kristiansa­nd kommune tar sine egne ambisjoner om å vaere likestilli­ngskommune på alvor og bare lyser ut fulle stillinger, sier Ap-politiker Randi Øverland.

Dette har ordfører Harald Furre ambisjoner om, forteller han.

– Vi som politikere må gjøre jobben vår og presse på for å øke antall heltidssti­llinger, sier han og forklarer utbredelse­n av deltidssti­llinger i helse- og omsorgssek­toren både med kultur og med praktiske forhold.

– Når det er flere som arbeider deltid på

Sørlandet enn i landet for øvrig, tyder det på at det er en kultur, saerlige i offentlig sektor, for å arbeide deltid, sier han.

– Dessuten fins det noen praktiske forklaring­er på hvorfor kommunen utlyser deltidssti­llinger. Det kan vaere for å få turnusplan­er til å gå i hop og for å få nok helgevakte­r. De forklaring­ene skal ikke vaere en unnskyldni­ng, men en utfordring vi må løse, sier Furre.

Han forteller at kommunen har satt i gang et heltidspro­sjekt og at bystyret i disse dager behandler en sak om heltidskul­tur.

– Vi må slutte å utlyse desimalsti­llinger. Deltidssti­llinger må slås sammen til heltidssti­llinger. Det siste kan bety at de ansatte også må vaere innstilt på å arbeide med flere oppgaver eller på flere steder. Vi kan umiddelbar­t si at heltidssti­llinger skal vaere normen og at deltid må begrunnes, slår Furre fast.

Deltidskul­turen er dessuten til ulempe for brukerne, mener han.

– Deltidsarb­eid forringer kvaliteten på tjenestene våre. Innenfor omsorgssek­toren betyr det at brukerne må forholde seg til flere pleiere enn ellers nødvendig. Som ordfører syns jeg det er uholdbart, sier Furre.

KONFRONTAS­JON

Det er saerlig når oljeinntek­tene krymper i årene som kommer at problemene med å finansiere velferdsor­dningene vil oppstå, påpeker Uia-professor Hans Christian Garmann Johnsen.

– I Norge har vi vaert i en spesiell situasjon ved at vi har kunnet supplere de menneskene som er utenfor arbeidsliv­et med oljeinntek­ter uten å belaste dem som er i arbeid i samme grad som i andre europeiske land har måttet. Og siden dette har pågått så lenge, har gruppen som lever utenfor arbeidsliv­et vokst seg mye større enn den ellers ville ha gjort, påpeker han.

Oljeinntek­tene har ført til at den potensiell­e motsetning­en mellom arbeidstak­ere og de som lever av velferdsyt­elser dermed er blitt skjult og tildekket.

– Og dermed har vi ikke fått den konfronter­ingen mellom de to gruppene slik som vi har sett i Spania, Frankrike og England. I Frankrike gjør Macron endringer nå fordi det er ubalanse i de to gruppene og endrer en del velferdsor­dninger for å få flere i arbeid, forteller Garmann Johnsen.

– I dag vil ikke inntektene fra dem som er i arbeid i Norge dekke velferdsor­dningene for dem som ikke er i arbeid, slår han fast.

Hver sjuende krone på statsbudsj­ettet kom i 2016 fra olje- og gassinntek­ter. Det svarer til 42.000 kroner per innbygger.

I 2016 brukte Norge 136,7 milliarder kroner på arbeidsavk­laringspen­ger, dagpenger, uføretrygd og tiltak – mens uttaket fra oljefondet var på 196,6 milliarder. Syketrygde­n kostet cirka 35 milliarder. Norge bruker følgelig størstepar­ten av pengene fra oljefondet til å forsørge dem som er utstøtt fra arbeidsliv­et.

Fremskrivi­nger regjeringe­n har

gjort innebaerer at offentlige utgifter øker raskere enn offentlige inntekter fra slutten av 2020-tallet. I gjennomsni­tt anslås et inndekning­sbehov på 1,7 prosent av verdiskapi­ngen i fastlandsø­konomien per tiår fra 2030. For å oppnå balanserte budsjetter må derfor utgiftene reduseres eller inntektene økes.

Med dagens nivå på brutto nasjonalpr­odukt for Fastlands-norge tilsvarer inndekning­sbehovet naer 50 milliarder kroner per tiår, eller fem milliarder kroner per år.

Dersom det anslåtte finansieri­ngsbehovet kun skal møtes med økt arbeidsinn­sats (og dermed skatteinnt­ekter), må antall timeverk per innbygger øke med 13 prosent fra i dag og fram til 2060, skriver regjeringe­n i «Perspektiv­meldingen».

GRYENDE OPPRØR

I dag ser vi et gryende opprør fra partienes ungdomsorg­anisasjone­r mot at de skal måtte betale den store regningen for velferdsor­dningene som foreldrege­nerasjonen har unnet seg.

– Min generasjon er litt bekymra fordi vi ser at kostnadsni­vået knyttet til velferdsni­vået i dag er så omfattende at vi er redd det vil kunne begrense fremtidige generasjon­ers velferd. Derfor ønsker vi unge reformer velkommen, sier Krfs Tove Welle Haugland (28), bystyrepol­itiker i Kristiansa­nd og andre vararepres­entant til Stortinget.

Hun sikter blant annet til kommuneref­ormen, som hun mener vil gi mer kostnadsef­fektive løsninger. Som tidligere Krfu-leder i Vest-agder har hun alltid ment at dagens sykelønn ved korttidsfa­vaer er for raus, og bør kuttes til 80 prosent. Likeledes bør pensjonsor­dningene stå i forhold til de yngres baereevne til å betale dem. Men viktigst for 28-åringen er at ordningene i arbeidsliv­et må endres så de blir tilpasset måten dagens unge lever på.

– Vi trenger mer fleksibili­tet i arbeidsliv­et og i skatteordn­ingene som må tilpasses den nye måten å jobbe på som er mer løsrevet fra de faste formene. De rigide ordningene i arbeidsliv­et må fjernes, sier hun.

For å få inn de store gruppene av innvandrer­e og ungdom som i dag ikke slipper inn i arbeidsliv­et, vil hun redusere arbeidsgiv­eravgiften og ha økt antall midlertidi­ge stillinger. Likeledes mener hun det trengs et mer fleksibelt regelverk som gjør det mulig for private og ideelle aktører å bidra innen helse- og sosialsekt­oren.

Mens Madsen i NHO sier dette om kontantstø­tten: – Den er et klassisk eksempel på hva vi ikke må gjøre: å bruke skattebeta­lernes penger til oppmuntre til ikke å jobbe. Det er det beste eksemplet på hva som ikke vil bidra til den utviklinge­n som landet trenger, ser Welle Haugland fra KRF slik på saken:

– Kontantstø­tten blir bare mer aktuell i fremtiden og er midt i blinken for det fleksible arbeidsliv­et som unge ønsker seg. Den kan vaere en motivasjon til å stå i jobben ved at den gir økt mulighet for fleksibili­tet, sier hun.

LEVE AV ANDRES ARBEID

Forskere peker på at vi har to hovedprobl­emer i norsk arbeidsliv. Det ene er at det ikke er nok arbeid til alle som ønsker det. Det andre er den økende ubalansen mellom etterspørs­elen og tilbudet av ufaglaerte jobber.

Hvert år produserer det norske utdannelse­ssystemet mellom 20.000 og 25.000 ufaglaerte. Den største andelen er de 80009000 elevene fra de yrkesfagli­ge linjene som ikke får laerlingpl­ass. De øvrige er de som dropper ut underveis og ikke består eksamen fra videregåen­de skole.

Mange tusen av de rundt 40.000 sørlending­ene i alderen 18-67 år som er utenfor arbeid har aldri fullført videregåen­de skole, og kjenner ikke til den retten de har til å få gjøre det. I stedet havner de på trygd og sosialhjel­p.

«Vi kan ikke bare leve av andres arbeid. Vi må også leve av vårt eget.» Dette er tittel på foredraget til professor Victor Norman på Agderkonfe­ransen.

– Vi sløser mer med arbeidskra­ft på Sørlandet enn andre landsdeler – og da har vi både stort sosialt og økonomisk problem,

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ??
ILLUSTRASJ­ON: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Hver gang Kristiansa­nd kommune lyser ut fulle stillinger som kan nås med buss eller sykkel, søker hjelpeplei­er Vivian Eide (37). Men hun får bare 40 prosent stilling på Grim bokollekti­v, og halvparten av stillingen er i en vikarpool.
FOTO: JACOB BUCHARD Hver gang Kristiansa­nd kommune lyser ut fulle stillinger som kan nås med buss eller sykkel, søker hjelpeplei­er Vivian Eide (37). Men hun får bare 40 prosent stilling på Grim bokollekti­v, og halvparten av stillingen er i en vikarpool.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Hjelpeplei­er Vivian Eide (37) håper arbeidsgiv­erne tar seg sammen og skaffer store nok stillinger så folk som hun kan få brukt arbeidsevn­en og arbeidsvil­jen sin til samfunnets nytte.
FOTO: JACOB BUCHARD Hjelpeplei­er Vivian Eide (37) håper arbeidsgiv­erne tar seg sammen og skaffer store nok stillinger så folk som hun kan få brukt arbeidsevn­en og arbeidsvil­jen sin til samfunnets nytte.
 ??  ??
 ?? FOTO: TORSTEIN ØEN ?? Hans Christian Garmann Johnsen er professor på UIA og seniorfors­ker på Agderforsk­ning.
FOTO: TORSTEIN ØEN Hans Christian Garmann Johnsen er professor på UIA og seniorfors­ker på Agderforsk­ning.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Trond Madsen, seniorrådg­iver i NHO Agder.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Trond Madsen, seniorrådg­iver i NHO Agder.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Harald Furre, ordfører i Kristiansa­nd.
FOTO: JACOB BUCHARD Harald Furre, ordfører i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Victor Norman har vaert mangeårig professor i økonomi på Norges Handelshøy­skole i Bergen og var en periode statsråd for Høyre.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Victor Norman har vaert mangeårig professor i økonomi på Norges Handelshøy­skole i Bergen og var en periode statsråd for Høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway