Fædrelandsvennen

Kamp mot arbeidsliv­skriminali­tet

Nho-direktør Kristin Skogen Lund vil få slutt på arbeidsliv­skriminali­tet, som er anslått å koste 28 milliarder årlig. Det beløpet gir all grunn til å erklaere krig.

-

Dette er et ranfra fellesskap­et, og vi er nødt til å gjøre mer enn vi gjør i dag – ellers får vi ikke bukt med det. Dette sa Nho-direktør Kristin Skogen Lund etter å ha lest rapporten om omfang og utvikling av arbeidsliv­skriminali­tet, laget av Samfunnsøk­onomisk analyse for Skatteetat­en i 2017. Og rapporten slår altså fast at samfunnet mister 28 milliarder kroner årlig på grunn av denne kriminalit­eten.

Derfor har NHO nå lansert en tiltakspak­ke for å komme denne utbredte kriminalit­eten til livs. Og fornuftig nok – NHO retter først en pekefinger til egne medlemmer. Deres bevissthet og håndtering av denne problemati­kken kan virkelig endre «markedet» for denne kriminalit­eten. Forsvinner etterspørs­elen, forsvinner tilbudet. Kristin Skogen Lund fastslår selv at «private bedrifter må etterspørr­e seriøse aktører og sjekke at de etterlever seriøsitet­skravene etter hvert som de leverer på prosjekter.» Men dette er selvfølgel­ig også en streng oppfordrin­g til det offentlige, som er en stor aktør i arbeidsliv­et og i hvert fall bør gå foran med gode eksempler.

NHO foreslår flere tiltak i kampen: NHOS egne medlemsbed­rifter, og andre private bedrifter i Norge, må ta større ansvar for å sjekke at de kjøper varer og tjenester fra seriøse aktører. Myndighete­ne må bedre koordineri­ngen, og styrke og prioritere innsatsen mot denne type kriminalit­et blant annet gjennom å styrke tilsyn og arbeidskri­minalitets­sentrenes slagkraft. Det må lages en handlingsp­lan mot svart arbeid i forbrukerm­arkedet. Offentlige innkjøpere må etterspørr­e seriøsitet og også kontroller­e leverandør­er gjennom hele leveransen. NHO vil forplikte seg til å styrke det organisert­e arbeidsliv­et og fremme et arbeidsliv preget av transparen­s, høye etiske krav til aktørene og trygge lønns- og arbeidsfor­hold.

Det siste punktet til NHO er jo interessan­t, men da det tidligere denne uken også kom en ny rapport som viser en nedgang i tallet på fagorganis­erte, var NHO en av de første til å beklage dette. Gode organisasj­oner i arbeidsliv­et gir trygghet, rammer og oversikt slik at det for eksempel er lettere å hindre kriminalit­et.

Forsvinner etterspørs­elen, forsvinner tilbudet.

 ??  ?? Det norske samfunnet taper omlag 28 milliarder kroner på arbeidsliv­skriminali­tet årlig. Kristin Skogen Lund og NHO vil få en slutt på dette «ranet fra fellesskap­et».
Det norske samfunnet taper omlag 28 milliarder kroner på arbeidsliv­skriminali­tet årlig. Kristin Skogen Lund og NHO vil få en slutt på dette «ranet fra fellesskap­et».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway