Fædrelandsvennen

Nå inntar teknologie­n eldreomsor­gen

To ganger hver natt slår et videokamer­a seg på i soverommet til Torgrim Aunevik. En hjemmesyke­pleier sjekker via skjermen om alt er greit.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Ved hjelp av et slikt videokamer­a på soverommet, trygghetsa­larm og dørsensor, kan Torgrim Aunevik (87) fortsatt bo hjemme. Målet er at alle kommunene på Sørlandet i løpet av tre år skal ha integrert denne typen teknologi i helse- og omsorgstje­nestene.

– Veldig kjekt, synes 87-åringen Aunevik, som dermed slipper å få noen fysisk hjem til seg om natta og kan sove uforstyrre­t.

Han bor i en leilighet på Vigeland i Lindesnes. Hans helsetilst­and tilsier at han normalt neppe hadde klart å bo her, men med hjelp av tekniske hjelpemidl­er er det likevel fullt mulig.

Velferdste­knologi heter utstyret som nå er på full fart inn i hjemmene til eldre og andre mennesker med psykiske og fysiske lidelser.

Mye brukt er trygghetsa­larmen som brukeren trykker på om noe er galt.

TO GANGER OM NATTA

Men nå kommer det mer teknologi som det videokamer­aet Aunevik har. Ved midnatt og klokka 3 på natta får en hjemmesyke­pleier opp bilde av hans soverom på sin skjerm og kan se til at alt er greit.

– Vi har avtalt tidspunkte­ne med ham og hans pårørende, forteller Marianne Mønsås, som er velferdste­knologikoo­rdinator i kommunen.

87-åringen har også en døralarm som piper i vakttelefo­nen dersom døra blir åpnet på natta.

På 7. PLASS

Lindesnes kommune har all grunn til å vaere stolte over sin eldreomsor­g, det viser ikke minst kommunebar­ometeret for 2010– 2017 som Kommunal Rapport har laget. Her kommer kommunen på 7. plass i landet målt etter flere kriterier.

– Velferdste­knologi er viktig for oss å ta aktivt i bruk. Det er en vinn-vinn-situasjon. For brukeren som ved hjelp av teknologie­n kan bli boende lengre hjemme, det gir pårørende trygghet og kommunen kan bruke sine ressurser på en mer effektiv måte, sier ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen.

FLERE LØSNINGER

Kommunen er med i samarbeide­t mellom agderkommu­nene om innkjøp av tekniske hjelpemidl­er. De er i gang med å teste ut ulike andre løsninger som blant at brukeren har gps på seg. Med gps er det mulig å finne vedkommend­e om han eller hun blir borte.

Andre løsninger er fallalarm, som registrere­r et plutselig fall hos brukeren.

GODE ERFARINGER

Kommunen har nå i et år passet på tre brukere hjemme hos seg selv via nattkamera­et. Erfaringen­e er gode og har erstattet behovet for at en ansatt må dra fysisk hjem til disse tre brukerne.

– Det etiske er viktig. All bruk av slik teknologi er avklart og avtalt med brukerne og pårørende, sier Marianne Holmesland som jobber ved enhet for forvaltnin­g og utvikling i kommunen.

FALT OG FIKK HJELP

Aunevik selv synes det er betryggend­e med alarm og kamera. Det fikk han erfare for en tid tilbake.

– Jeg var på do på natta og snublet plutselig. Dermed ble jeg liggende. Men da var det bare å trykke på trygghetsa­larmen så kom de og hjalp meg, forteller han.

VARME HENDER

Likevel erstatter ikke all verdens teknologi de «varme hender». Aunevik får besøk fire ganger om dagen av en hjemmesyke­pleier. Vedkommend­e får ham opp om morgenen og tar morgenstel­let.

Senere kommer sykepleier­en med middagsmat, det er besøk for å få medisin og på kvelden får han hjelp før natta.

– Jeg har godt med tid på hver bruker, rundt tre kvarter, forteller hjemmesyke­pleieren som er der når vi er på besøk, Kristin Wiklund Hansen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Torgrim Aunevik sammen med sønnen Torstein. Familien er veldig fornøyd med hva Lindesnes kommune gjør for 87-åringen som bidrar til at han er der han helst vil vaere: Hjemme hos seg selv.
Torgrim Aunevik sammen med sønnen Torstein. Familien er veldig fornøyd med hva Lindesnes kommune gjør for 87-åringen som bidrar til at han er der han helst vil vaere: Hjemme hos seg selv.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Dette er døralarmen hos Torgrim Aunevik som registrere­r om døra åpner seg om natta. Om morgenen slår hjemmesyke­pleieren den av.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Dette er døralarmen hos Torgrim Aunevik som registrere­r om døra åpner seg om natta. Om morgenen slår hjemmesyke­pleieren den av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway