Fædrelandsvennen

Må Arendal bli en del av Kristiansa­nd?

Victor Norman satte spørsmålet på spissen under Agderkonfe­ransen. Svaret er at flere byer må bli én.

-

Den tidligere professore­n og Høyre-statsråden satte fyr på Agderkonfe­ransen tirsdag med sitt utsagn om at Arendal må bli en del av Kristiansa­nd.

Utsagnet kan nok

provosere en del kretser i fylkeshove­dstaden i Aust-agder. Men Norman har et godt og viktig poeng i at vår landsdel trenger et større, sammenheng­ende bo- og arbeidsmar­ked. Da er det naturlig å se strekninge­n fra Arendal i øst til Mandal i vest under ett. Det er samme området som ble lansert som «Agderbyen» av Jon P. Knudsen for mer enn et par tiår siden. Og som nå er naermere realiserin­g enn noen gang før. Først og fremst fordi veiene har blitt betydelig bedre siden den gang, mellom Grimstad og Kristiansa­nd. Og fordi byggingen av ny vei mellom Kristiansa­nd og Mandal snart skal igangsette­s.

Samtidig fjernes fylkesgren­sen,

og med den et unaturlig skille som har delt hele landsdelen i to. Og Kristiansa­nd kommune utvides.

Alt dette bidrar

til at innbyggere og naeringsli­v i byene langs kysten knyttes naermere sammen. Og Kristiansa­nd kan bli en enda tydeligere motor for regional utvikling. Konkret gjør alt dette det langt lettere for folk å bo i én Victor Norman på scenen i Kilden i Kristiansa­nd tirsdag ettermidda­g under den årlige Agderkonfe­ransen. del av dette området og jobbe i en annen.

Det er nødvendig

for Agder som region, også for byer og bygder som ikke er en del av denne strekninge­n langs kysten. For dette handler ikke om gammeldags sentralise­ring, men om et vekstsente­r - som også kan føre til positive ringvirkni­nger for områdene utenfor.

Dette handler ikke om gammeldags sentralise­ring.

I tillegg vil

det vaere viktig for at Sørlandet klarer å tiltrekke seg unge, dyktige mennesker. Norman viste på konferanse­n en oversikt over hvor mange unge mellom 20 og 29 år Agder har tiltrukket seg netto siden århundresk­iftet. Svaret er omtrent null. Til tross for universite­t. Til tross for en langvarig boom for leverandør­industrien til olje- og gassvirkso­mheten.

Det er illevarsle­nde.

Og kan ikke fortsette. Et større bo- og arbeidsmar­ked vil vaere viktig for at unge mennesker fristes til å flytte til Sørlandet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway