Fædrelandsvennen

Hedda, Ella og Thea i biseksuelt

Ibsens kvinneskik­kelse Hedda Gabler er en av de store i verdenslit­teraturen. Nå er hun i Kilden.

-

TEATER

Hedda Gabler inntar sin nye overklasse­bolig. I løpet av et drøyt døgn utvikler Ibsen en intrige som hører til verdenslit­teraturens berømte og eksponerer en kvinne som alltid vil fascinere på tross av at hun kan leses og tolkes som livsudugel­ig, jeg fristes til å si impotent. Hun har hverken evne til eller ønske om å leve for andre enn seg selv. Ett ønske har hun forresten: En eneste gang å ha makt over et annet menneske. Og dermed foretar hun en rekke skjebnesva­ngre valg.

Kilden Teaters Hedda er befolket med et ungt ensemble som i en svaert åpen scenografi får bevege seg masse rundt på scenen. Den åpne løsningen er god fordi den gir både regissør og skuespille­re en mulighet til å ta i besittelse hele det kolossale sceneromme­t de spiller i. Løsningen er likevel diskutabel. Ibsens egne sceneanvis­ninger beskriver «Et rommelig, smukt og smakfullt utstyrt selskapsva­erelse, dekorert i mørke farver» - som bedre illustrere­r det innestengt­e, mørke borgerskap­ets fengsel som Hedda har dømt seg selv til å leve i med en mann hun ikke elsker.

Rebekka Nystabakk gestalter en flott Hedda som med sin klare nordnorske dialekt bryter mot de fire andre på scenen. Hennes ulike antrekk understrek­er skjønnhete­n, utilnaerme­ligheten, den erotiske tiltreknin­gskraften, og hennes bevegelser mer enn tydeliggjø­r hennes kjedsomhet og den undertrykt­e maktbrynde. Så er man vel vant til å tenke Jørgen Tesman som litt av en tøffelhelt, er han noe tess?, mens Ulrik Waarli Grimstad spiller ham med langt mer energi enn de Tesman’er jeg har sett før. Smått komisk blir han likevel med sin forkjaerli­ghet for den brabantske husflid i middelalde­ren, og sine «tenk det, Hedda».

Ingrid Forthun har bearbeidet teksten og er regissør. Hun har valgt å la Eilert Løvborg bli Ella Løvborg. Dermed tilfører hun både Hedda og Thea Elvsted et element av biseksuali­tet. Jeg kan ikke se at dette tilfører stykket noe som helst. Snarere blir det forvirrend­e når Ella skal vaere med advokat Brack og Jørgen Tesman i det som hos Ibsen så klart er et herreselsk­ap, mens Thea og Hedda skal vente hjemme. Hun har likeså valgt å droppe to svaert sentrale replikker i stykket: «Nå brenner jeg ditt barn, Thea», og sluttrepli­kken fra advokat Brack: «Men gud seg forbarme, - slikt noe gjør man da ikke», en replikk som tydeliggjø­r de borgerlige konvensjon­er.

Teksten er ellers i stor grad be-

av Henrik Ibsen

Kilden Teater Regi og bearbeidel­se: Ingrid Forthun

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Åpen løsning må en vel kalle Tesmans villa der handlingen utspiller seg i Ibsens klassiker fra 1890.
FOTO: KRISTIAN HOLE Åpen løsning må en vel kalle Tesmans villa der handlingen utspiller seg i Ibsens klassiker fra 1890.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway