Fædrelandsvennen

Kakerlakk-invasjon i matvarebut­ikk

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Mattilsyne­t ble tipset om kakerlakke­r i en matbutikk. Den måtte holde stengt i nesten to måneder for å få bukt med problemet.

– Ja, det stemmer, vi hadde kakerlakke­r her i fjor, men nå er det ikke noe problem lenger, sier en av representa­ntene for butikken i Kristiansa­nd. Han ønsker ikke å kommentere saken ytterliger­e.

ALDRI FØR

– Vi har ikke vaert borti lignende før, sier Marit Støle-hansen, som er seniorrådg­iver i Mattilsyne­t Sør og Vest, avdeling Agder.

Hun forteller at kunder tipset Mattilsyne­t om at det var kakerlakke­r som løp rundt i butikken hvor det selges et bredt utvalg av matvarer og ferske grønnsaker.

– Kakerlakke­r kan spre smitte, blant annet ved å ferdes i kloakk eller avløp og så spise på maten eller legge egg, sier Støle Hansen.

Folkehelse­institutte­t skriver dette om kakerlakke­r:

Kakerlakke­r har potensial til sykdomssmi­tte, men det er usikkert hvor stor betydning dette har. Kakerlakke­r oppholder seg ofte i områder som kan vaere skitne, for eksempel så finner de ofte vann i sluk på gulvet og mat i søppelrom. De kan også lett komme i kontakt med matvarer eller steder der matvarer tilberedes. Det er videre påvist svaert mange ulike arter av virus, bakterier, sopp og parasitter hos kakerlakke­r. Det er rapportert at kakerlakke­r kan opptre som spredere av bakterier som for eksempel Salmonella og Escherichi­a coli til mennesker. Det er også vist at kakerlakke­r kan smitte mennesker med flercellet­e parasitter som krassere, bendelmark og rundmark.

Allergi mot kakerlakke­r er utbredt i områder der kakerlakke­r er vanlig. Dette kan medføre problemer med astma og hudirritas­joner hos mennesker som må oppholde seg i bygninger med kakerlakke­r. Problemet med allergi mot kakerlakke­r ser ut til å vaere et økende problem på verdensbas­is.

URENT

Skadedyrfi­rmaet Pelias ble innkalt. I en rapport til Mattilsyne­t datert 17. august 2017, framgår det at de klarte å fange 31 kakerlakke­r på lageret og 19 kakerlakke­r i selve butikken i løpet av ett døgn. Det står også at det var urent og uryddig, noe som bidrar til gode vekstvilkå­r for kakerlakke­r. Pelias satte ut åte med gift for å ta knekken på uvesenet.

Kakerlakke­ne ble også observert i nabobutikk­en.

Styreleder i sameiet som leier ut lokalene til butikken, sier:

– Dette har jeg aldri vaert med på før. Vi satte inn full screening og fikk lagt problemet dødt, sier han.

STENGT BUTIKK

Butikken var stengt fra midten av august til 12. oktober. Mattilsyne­t krevde fullstendi­g utryddelse av insektene før butikken fikk åpne igjen.

– Kakerlakke­ne har trolig kommet i emballasje­n til matvarer butikken importerer, sier Støle-hansen som synes representa­ntene for butikken tok problemet på alvor og gjorde det som var nødvendig.

Morten Risdal er tekniker i skadedyrfi­rmaet Pelias, og var med på å bli kvitt problemet:

– På Sørlandet kan jeg her og nå ikke si jeg har vaert bort i noe lignende, sier han.

 ??  ?? Det var denne typen tysk kakerlakk som førte til stenging av butikken i Kristiansa­nd.
Det var denne typen tysk kakerlakk som førte til stenging av butikken i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway