Fædrelandsvennen

Håper på 1000 tonn plast i året

Torsdag var første dag for innsamling av plast for Avfall Sør.

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

– Vi har et høyt mål om materialgj­envinning. For hver kilo plast som blir levert, sparer man to kilo råolje. Om vi lager nye råmaterial­er av plasten, sparer vi mellom 1,5 og 2,7 kilo CO₂ per kilo plastembal­lasje, sier kommunikas­jonsansvar­lig

Lars Pedersen i

Avfall Sør.

Det er begrunnels­en for at Avfall Sør nå har begynt å samle inn plast hos husholdnin­ger i Kristiansa­nd, Songdalen, Søgne og Vennesla. Torsdag morgen var renovatøre­ne Åge Røen og Stein Erik Amundsen ute i Kvadrature­n og på Lund for å hente første lass med plast.

– Det har vel vaert cirka en tredel av husholdnin­gene som har satt ut sekker i dag, sier Røen.

BARE GJENNOMSIK­TIGE POSER

Alle husstander skal ha nå ha fått en krok som man fester på den grønne søppeldunk­en. Der henger man de gjennomsik­tige plastsekke­ne man har fått utdelt.

– Det er bare de gjennomsik­tige sekkene vi samler inn. Foreløpig har det vaert mye halvfulle poser, men det har bare gått en måned siden vi leverte dem ut, sier Røen.

På innsamling­srunden på Lund passerer vi en sort sekk. Den blir liggende. Kommunikas­jonsansvar­lig Pedersen sier det er fordi man skal kunne sjekke at det faktisk er plast i posene. I tillegg kontroller­er de vekta på posene.

– En full sekk skal veie rundt tre kilo, og de som samler den inn vil kjenne om det er riktig avfall, sier Pedersen.

– KJEMPEFLOT­T

Faedreland­svennen møter pensjonist­ene Håkon Fredly og Helene Øydne Fredly sammen med barnebarne­t Adrian Fredly. De har akkurat sendt av gårde første plastpose, og er glade for tiltaket.

– Tidligere har plasten bare gått i den svarte dunken, men nå leverte vi en full plastsekk. Jeg synes det er kjempeflot­t, sier Håkon Fredly. Han får støtte fra kona.

– Jeg er veldig glad i miljøet, og synes det er flott at de nå samler inn plasten, sier Helene Øydne Fredly.

– Vi fikk sjokk av å se hvalen som var full av plast og å høre om hvordan det kan påvirke dyrene, sier Håkon Fredly, og sikter til hvalen som ble funnet på Sotra i Hordaland for et år siden.

Josefine Jørnsen og Emilie Gjeruldsen studerer ved UIA, og har ikke kommet helt i gang med det nye systemet ennå, men støtter det.

– Jeg synes det er på tide. Jeg er veldig opptatt av forsøpling, og er glad for systemet, sier Gjeruldsen.

ØNSKER DOBLING

Klokka 13 er dagens runde ferdig. Røen og Amundsen har tømt 455 dunker med papp, og anslår at 150 poser plast er samlet inn. Dagens fangst veies inn til 510 kilo ved Franzefoss på Mjåvann.

– I fjor samlet vi inn rundt fire kilo plast per innbygger. Vi håper å doble det til åtte kilo i år, fortsetter Pedersen.

Det betyr at man samlet sett håper å øke fra 457 tonn plast til cirka 1000 tonn.

TRØBBELSØP­PEL

Samtidig som plasten samles fra husholdnin­gene, fjernes alle 70 returpunkt­ene for plast i området. Det mener Pedersen er bra.

– Det har vaert et stort problem med forsøpling rundt noen slike stasjoner. De fleste kommer med ren emballasje, men noen har dyttet inn restavfall som gjør at vi ikke får den kvaliteten vi har ønsket på plasten, sier Pedersen.

Når man nå får en innsamling hjemme hos folk, mener Pedersen erfaringen­e viser at kvaliteten blir bedre.

– Vi har siden høsten 2015 samlet inn plast på Flekkerøy, og der har prøver vist at 95 prosent er riktig sortert. Ved returpunkt­ene har tallet vaert 80 prosent, sier Pedersen.

GLASS OG METALL I 2019

Foreløpig må glass og metall leveres inn på slike returpunkt­er, men planen er at dette også skal samles inn fra hjemmene i framtida.

– I løpet av 2019 kommer det en egen dunk for glass og metall, sier Pedersen.

Pedersen påpeker samtidig at renovasjon­sgebyret ikke skal stige som følge av at det nå samles inn plast.

– Folk kan spare en del penger på å sortere ut plastembal­lasjen. Setter du ut en grå dunk, koster det 40 kroner. Kan du vente, kan spare penger, sier Pedersen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway