Fædrelandsvennen

Superduell­ene du må få med deg i OL

Ol-historien har mange historiske tvekamper. To utøvere som står mot hverandre i gjentatte bataljer. Du kan glede deg til flere slike igjen.

- PYEONGCHAN­G TEKST: KURT B.M. HAUGLI kurt.haugli@aftenposte­n.no

Ingen glemmer Tonya Harding mot Nancy Kerrigan fra OL på Lillehamme­r. Eller duellene mellom Bjørn Daehlie og Vladimir Smirnov. OL i Salt Lake var det nok en episode av den årelange duellen mellom Ole Einar Bjørndalen og Raphaël Poirée.

Rekken av oppgjør mellom to store idrettsutø­vere, to vinnerskal­ler som begge har ett stort mål, går igjen.

Her er noen av dem vi kommer til å se i OL i Pyeongchan­g:

JOHANNES THINGNES BØ VS MARTIN FOURCADE

Så langt denne sesongen: Johannes Thingnes Bø har vunnet syv verdenscup­renn, Fourcade har vunnet seks.

Sesongen har i veldig stor grad handlet om disse to. I nesten alle individuel­le renn har én av disse to stått på toppen av seierspall­en. Duellen er i ferd med å bli en klassiker på linje med for eksempel duellen mellom Ole Einar Bjørndalen og Raphael Poiree på tidlig 2000-tall. Det er store muligheter for at en av disse to står på pallen i alle Ol-rennene. Kanskje er de begge der. Konkurrans­er mot hverandre i OL: Alle skiskytter­øvelsene, inkludert stafetten hvor de to trolig har ankeretapp­en på hvert sitt lag.

HENRIK KRISTOFFER­SEN VS MARCEL HIRSCHER

Så langt denne sesongen: Åtte annenplass­er i slalåm og storslalåm for Henrik Kristoffer­sen. Én gang har han slått Marcel Hirscher.

Slalåm og storslalåm har handlet om disse to denne sesongen. Marcel Hirscher først – og så en 23-åring fra Raelingen halsende etter. Men Kristoffer­sen har vist at det ikke er helt umulig å slå Hirscher. I Kitzbühel slo han den «uslåelige» østerriker­en. For Kristoffer­sen ville det vaert en lite plaster på såret å kunne stå øverst i OL. Det er i slalåm han har størst sjanse til å tukte Hirscher. I storslalåm virker verdenscup­lederen for sterk. Konkurrans­er mot hveran- dre i OL: Storslalåm og slalåm.

MARIT BJØRGEN VS CHARLOTTE KALLA

Så langt i sesongen: De to har ikke konkurrert så veldig mange ganger mot hverandre denne sesongen. Det har en seier hver i distansere­nn hvor de begge har stilt til start.

De to har i mange år slåss mot hverandre. Det var Bjørgen som vant 10 kilometere­n i VM i Lahti

for ett år siden. Nummer to ble Charlotte Kalla. Konkurrans­er mot hverandre i OL: 10 kilometer fristil, 15 kilometer med skibytte, stafetten og muligens 30 km klassisk.

MAIKEN CASPERSEN FALLA VS STINA NILSSON

Så langt denne sesongen: Nilsson har vunnet tre sprinter i verdenscup­en. Falla har bare én seier.

Silver-stina kalte de Stina Nilsson etter sølvet på hjemmebane i Falun for tre år siden. Endelig hadde svenskene en skisprinte­r som var i naerheten av de altfor ofte utilnaerme­lige norske jentene. Falla er den regjerende olympiske mesteren. De siste sesongene har Nilsson vist at hun kan tukte Falla og de to har vekslet på å vinne sprinter denne sesongen. Den siste prøven før OL, i Planica, vant det store svenske håpet. Konkurrans­er mot hverandre i OL: Sprint og sprintstaf­ett.

AKSEL LUND SVINDAL VS KJETIL JANSRUD Så langt denne sesongen:

Svindal har vunnet to renn, Jansrud har vunnet ett renn og har to annenplass­er i renn hvor Svindal har vunnet.

De to kompisene og romkamerat­ene slåss begge for å oppnå de samme målene. Nå er det nok litt mer åpent i utfor og super-g. De to er ikke suverene, men har en rekke topplasser­inger sammen. Slik utfordisip­linen har vaert etter jul, handler det om duellen mellom Beat Feuz og de to norske. Konkurrans­er mot hverandre i OL: Utfor og super-g.

SVEN KRAMER VS TED-JAN BLOEMEN Så langt denne sesongen:

Sven Kramer har vunnet alle langdistan­seduellene hvor begge har stilt til start i verdenscup­en. Ted-jan Bloemen stjal 5000-meterrekor­den fra Kramer i desember.

Bloemen er opprinneli­g fra Nederland, men gikk over til Canada i 2014. Han er født og oppvokst i Nederland, men faren har dobbel statsborge­rskap. 31-åringen fra Gouda har hatt suksess siden overgangen, og han har nå verdensrek­orden på både 5000 meter og 10.000 meter. Dette er åpenbart noe som Kramer ikke synes er spesielt tilfredsst­illende. I det siste langdistan­seløpet før OL vant norske Sverre Lunde Pedersen. Bloemen ble bare nummer tre og Kramer deltok ikke. Konkurrans­er mot hverandre i OL: 5000 m, 10.000 m og lagkonkurr­anse.

MAREN LUNDBY VS KATHARINA ALTHAUS

Så langt i sesongen: Maren Lundby har vunnet syv verdenscup­renn denne sesongen. Althaug har slått Lundby to ganger. Hun har vaert på plassen bak i fire renn.

Hopping for kvinner sto på Olprogramm­et for første gang i Sotsji for fire år siden. Den gang var hverken Lundby eller Althaus blant de beste. En 16 år gammel Althaus ble nummer 23, mens 19-åringen Lundby ble nummer 19. Denne sesongen har det vaert disse to mye har handlet om. De to som tidligere har dominert sporten, Daniela Iraschko-stolz og Sara Takanashi, har bare sporadisk blandet seg inn i tetkampen. Konkurrans­e mot hverandre i OL: Hopp normalbakk­e.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Slik vi har sett de to erkerivale­ne under hele denne sesongen. Sammen på pallen i verdenscup­en. Som regel Marcel Hirscher noen hundredele­r eller tiendedele­r foran Henrik Kristoffer­sen.
FOTO: NTB SCANPIX Slik vi har sett de to erkerivale­ne under hele denne sesongen. Sammen på pallen i verdenscup­en. Som regel Marcel Hirscher noen hundredele­r eller tiendedele­r foran Henrik Kristoffer­sen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway