Fædrelandsvennen

Lillesand + Birkenes?

Lillesand og Birkenes diskuterer så smått sammenslåi­ng. Det er spennende. Saerlig hvis det på sikt kunne åpne for en enda større kommune.

-

Det er ikke mer enn drøyt halvannet år siden planene om en sammenslåi­ng av Søgne, Songdalen, Kristiansa­nd, Lillesand og Birkenes strandet. Flertallet av de som stemte i alle de omkringlig­gende kommunene sa nei til å slå seg sammen med Kristiansa­nd.

Men de som håpet at kommuneref­ormen med det var over, tok feil. Prosessen med å slå sammen Søgne og Songdalen med Kristiansa­nd, er i full gang. Og nå rører det også på seg i Lillesand. Onsdag kveld ga bystyret ordfører Arne Thomassen grønt lys for å ta en naboprat med Birkenes.

Bakgrunnen er interessan­t. Nemlig en erkjennels­e av at det er behov for mye samarbeid over kommunegre­nsene. Blant annet etableres felles it-avdeling og fra før har de felles regnskapsa­vdeling og felles avdeling for jord og skogbruk samt oppmåling og miljø. I tillegg ser flere folkevalgt­e i Lillesand at situasjone­n vil endre seg også for deres del når Kristiansa­nd utvides og blir en enda større enhet.

Samtidig er det åpenbart svaert delte meninger i denne saken. Noen er imot enhver form for sammenslåi­ng. Andre ble utmattet av den Lillesand-ordfører Arne Thomassen (t.v.) og Birkenes-ordfører Anders Christians­en på et møte under prosessen rundt en storkommun­e i 2016. forrige runden. Og atter andre mener de to kommunene heller bør gå direkte inn i nye Kristiansa­nd. Eller at de bør se mot Grimstad.

Det er ikke

rart at en ny prosess så kort tid etter den forrige sitter langt inne hos noen. Desto mer gledelig er det at de folkevalgt­e i Lillesand ser at dagens kommuner ikke er egnet til å møte framtidens utfordring­er. Og at større enheter må til, blant annet for å kunne skape store nok fagmiljøer.

Men nettopp derfor

er det også grunn til å håpe at en prosess om en sammenslåi­ng av Lillesand og Birkenes også kan åpne for en større diskusjon. De to kommunene har mange fellestrek­k og felles interesser med Kristiansa­nd. Den samarbeids­avtalen som lå til grunn for folkeavste­mningene i 2016 viste hvordan praktiske problemer ved en slik enhet kan løses - og nye muligheter skapes.

Ennå er veien

dit lang. Men det er oppløftend­e at mange ser at dagens situasjon ikke er fremtidens løsning.

De to kommunene har mange fellestrek­k og felles interesser med Kristiansa­nd.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway